Active Beauty
 Povezovanje z dojenčkom: Zakaj je tako zelo pomembno?

Crkljanje po porodu.

Povezovanje z dojenčkom: Zakaj je tako zelo pomembno?

Kaj je povezovanje z dojenčkom? Ali je pomembno? Zelo! In ne le za odnos med staršem in otrokom. 

Kar brez strahu. To, da se z dojenčkom povezujete, še zdaleč ne pomeni, da boste postali helikopterski starši. Ali je povezovanje le še en izmed mnogih novih trendov, kot so npr. tudi zabave za razkritje spola otroka? Ne ravno. Povezovanje je namreč izjemnega pomena za starše in predvsem za novorojenčka. Zadovoljuje namreč najosnovnejše potrebe tako staršev kot otroka. Zakaj je tako, si preberite v nadaljevanju.  

Kako povezovanje z dojenčkom deluje?  

Povezovanje je pravzaprav oblikovanje čustvene vezi med staršema in otrokom. Proces povezovanja se začne že v nosečnosti, ko se bodoča starša pogovarjata s še nerojenim otrokom in božata trebuh. Dojenčki namreč od 23. tedna nosečnosti slišijo. Ko se rodijo, glasove svojih staršev prepoznajo. Zvoki, ki jih dojenček pozna še iz maternice, ga tudi pomirjajo.   

Še posebej pa je povezovanje pomembno takoj po rojstvu. Novorojenčka po porodu golega položijo na gole prsi matere ali očeta. In crkljanju ni videti konca.  

Pri stiku kože na kožo se tke globoka vez med staršema in dojenčkom. Dojenček prvič zazna vonj staršev, čuti njuno toplo kožo in nežne dotike, sliši znane glasove. Z dojenčkom se lahko povezuje samo eden izmed staršev, še bolje pa je, če pri tem sodelujeta oba. Ko dojenček leži na mami, se očka lahko usede čisto zraven njiju (da ga dojenček lahko voha), ga boža in se z njim tiho pogovarja.   

Dojenček se tako najlaže umiri in se v novem okolju počuti dobro in dobrodošlo. Za še večje udobje dojenčka pokrijte s toplo odejico. Rutine, kot so umivanje, tehtanje, previjanje in oblačenje lahko počakajo. Še pred porodom zdravstveno osebje seznanite s tem, da želite čas po porodu nameniti povezovanju s svojim novorojenčkom. 
 

Povezovanje: Kako dolgo in čemu? 

Strokovnjaki pravijo, da se pri mami in dojenčku v prvih urah po porodu sproščajo ogromne količine oksitocina, t. i. „hormona ljubezni“. Ta čas je torej kot nalašč za povezovanje. Sodeč po raziskavah, so matere, ki imajo z novorojenčkom takoj po porodu telesni stik, tudi kasneje bolj povezane s svojim otrokom in redkeje obolevajo za poporodno depresijo. Mama krepi samozavest in svojo materinsko intuicijo.  

Povezovanje vpliva tudi na zdravje dojenčka. Izboljšajo se namreč vrednosti sladkorja v krvi in uravna se telesna temperatura novorojenčka. Dojenčki, ki so bili deležni povezovalnega procesa, tudi bolje spijo, manj jokajo in se ob začetku dojenja lažje pristavijo. Novorojenčki kmalu po rojstvu že intuitivno iščejo mamino dojko. Prvo pristavljanje tako steče brez težav in pospeši iztis posteljice.   

Vendar pa je najpomembnejši razlog za povezovanje, prvinsko zaupanje v mamo oz. starša, ki ga dojenček razvije. Otrok bo kasneje v življenju samozavestnejši in bo lažje zaupal drugim ljudem. Povezovanje je torej temelj za to, da se oseba počuti dobro in zaželeno. 
 

Povezovanje lahko tudi počaka

Če vam morajo po porodu najprej oskrbeti rane, ste imeli carski rez ali ste preprosto preveč izčrpani, da bi lahko takoj začeli s povezovanjem, ne skrbite. Povezovanje je proces in se ne odvija le neposredno po rojstvu otroka. 

Res je, da je takrat najbolj učinkovito, vendar pa te prve trenutke lahko prevzame tudi očka. Dojenčka si naj položi na prsi, ga boža in se z njim nežno pogovarja. V nekaterih primerih tudi to ni možno. Vsekakor je najpomembnejše, da starša v tednih po porodu čim več časa preživita s svojim zakladom. Pogovarjajta se z njim, crkljajta ga in pogosto uporabljajta nosilko, da bo čutil vajino bližino.  

Novorojenčku lahko pripravite tudi povezovalno kopel. Okopajte ga ter ga golega in mokrega položite na svoje gole prsi. Če bosta mati in oče od začetka otroku nudila veliko topline in ljubezni ter prepoznala in zadovoljevala njegove potrebe, bo razvil prvinsko zaupanje in povezovalni proces bo uspešen.