Active Beauty
 Vnetje dojk – ko je dojenje mučenje

Nasveti babic za doječe matere.

Vnetje dojk – ko je dojenje mučenje

Zastoj mleka in vnetje dojk sta zelo boleča. Kako se jima izogniti? Nasveti babic za doječe matere.

Ali so vaše dojke rdeče in vroče? Potem je precej verjetno, da so vnete. Zastoj mleka in vnetje dojk, imenovano tudi mastitis, sta najpogostejši težavi v času dojenja. Pojavita se lahko kadar koli, dokler dojite, npr. ko dojenčku izraščajo prvi zobki in začne gristi, najpogosteje pa do teh težav pride v prvih šestih tednih dojenja, torej v poporodnem obdobju.

Vsaka mama želi začetke s svojim dojenčkom preživeti čim bolj brezskrbno in brez bolečin. Zato smo se o tem, kako se pravilno odzvati pri vnetju dojk, pogovarjali z babicami. Najprej je zelo pomembno, da ločite med zastojem mleka in vnetjem dojk.  

Vnetje dojk ali zastoj mleka: Kakšni so simptomi? 

Vnetje dojk (mastitis)

Vnetje dojk običajno povzročajo bakterije, ki iz dojenčkovih ust ali nosu preko poškodovanih prsnih bradavic ali ranic pridejo v notranjost žleznega tkiva, zato se dojka med hranjenjem ne prazni dovolj. Glavni razlog so poškodovane ali razdražene prsne bradavice in dojenčkovo neučinkovito sesanje zaradi nepravilnega pristavljanja.

Če pride do vnetja, to običajno spremlja močna bolečina, povišana telesna temperatura in mrzlica. Dojka je vroča, močno pordela in zelo občutljiva na dotik. Na prizadetem mestu je mogoče zatipati tudi zatrdelost. 

Zastoj mleka

Zastoj mleka je običajno omejen na točno določen predel, ki je posledica tega, da se dojka ne izprazni dovolj. Do zastoja pride, če dojenček slabo oz. malo pije. Tako v dojki ostane preveč mleka in pojavi se zatrdlina.

Simptomi zastoja mleka: Dojka je prav tako občutljiva na pritisk, zelo topla in običajno so na točno določenem mestu zatrdline. Vendar pa pri zastoju mleka nimate bolezenskih simptomov kot pri vnetju dojk. V najslabšem primeru se pojavi nekoliko povišana telesna temperatura.

Kako se pravilno odzvati pri zastoju mleka in pri vnetju dojk? 

Do zastoja ne prihaja le zaradi povečane tvorbe mleka, ampak tudi zaradi stresa in izčrpanosti, zato si privoščite mir in počitek. Težave lahko lajšate s toplimi obkladki pred dojenjem, hladnimi po dojenju in nežno masažo med dojenjem. Dobro domače zdravilo je tudi skuta, ki jo položite na prizadeto mesto. Babice zagovarjajo, da le-ta pomaga v kar 90 % primerov. 

Najpomembnejše: Ne prenehajte z dojenjem. Vnetje dojk in zastoj mleka sta namreč glavna razloga za predčasno odstavljanje. Da se bo dojka čim bolj izpraznila je pomembno, da vztrajate z dojenjem, tudi če je boleče. Ne skrbite zaradi vročine in bakterij, z dojenjem ju ne morete prenesti na dojenčka.  

Babice svetujejo, da otroka pristavite tako, da je njegova spodnja čeljust tam, kjer je zatrdlina. Tako jo bo otrok med dojenjem masiral in bo morda izginila.  

Koliko časa traja mastitis? 

Zastoj mleka ali vnetje dojk lahko trajata zelo različno dolgo, od enega do več dni in se lahko tudi ponavljata. 

Kdaj morate poiskati zdravniško pomoč? 

V porodnem obdobju se obrnite na babico. Ob vsaki spremembi, ki jo opazite ali zatipate v dojkah, se posvetujte z njo. Če se vnetje ne izboljša, poiščite zdravniško pomoč. 

Če vnetje dojk ni zdravljeno, lahko nastane ognojek. A vnetje dojk je tako boleče in ženska je tako bolna, da verjetnosti, da ne bi bilo zdravljeno, praktično ni. 

Preventiva 

Ne tvegajte zastoja mleka in vnetja dojk in že preventivno ukrepajte:

Pri dojenju je zelo pomembna dobra nega in higiena dojk. Pred dojenjem si vedno umijte roke in uporabljajte sveže brisače
Pravilno pristavljanje dojenčka: Otrok mora odpreti usta tako široko, kot da bo ugriznil v hamburger. Z usti mora zaobjeti bradavico in področje okrog bradavice. Dojenčki to običajno znajo že intuitivno, ampak včasih vseeno prihaja do težav, zato: 
Naj vas prve tedne spremlja babica. Ker do zastoja najpogosteje pride v prvih tednih po porodu, vam bo lahko svetovala, kako to preprečiti. Hkrati pa vam bo na voljo, če se težave vseeno pojavijo.