Active Beauty
5 dejstev o najboljših prijateljicah

Za vedno!

5 dejstev o najboljših prijateljicah

Nekatere srečnice so že v šoli stkale prijateljstva za celo življenje. Kaj je značilno za najboljše prijateljice?
Najboljša prijateljica je pomemben del življenja vsake posameznice. Raziskave so pokazale, da osebe, ki so imele že v puberteti ob sebi prijateljico, ki so ji zaupale in so se lahko nanjo zanesle, v odrasli dobi redkeje zbolevajo za depresijo, so samozavestnejše in nimajo težav s socializacijo.

V pravem prijateljstvu se odpremo in si zaupamo, morda celo bolj kot v odnosu z življenjskim partnerjem. Kdo je pravzaprav najboljša prijateljica? Kako vemo, da gre za globoko vez, in kdaj je čas, da prijateljstvo opustimo?

5 dejstev o najboljših prijateljicah 

1. Najboljša prijateljica vedno iskreno pove svoje mnenje

Kot v vsakem odnosu je tudi v prijateljstvu najpomembnejša komunikacija. Najboljša prijateljica je sicer nekdo, ki vam zmeraj prisluhne in vam nudi oporo, vendar vas zna tudi postaviti na realna tla. Zna vas tudi ustaviti, ko je to potrebno, in vam kdaj reči tudi »ne«. Kritika, ki ste je deležni s strani prijateljice, še posebej zaleže. Spodbudi vas namreč, da na stvari pogledate z drugega zornega kota. Z najboljšo prijateljico se pogovarjate iskreno in odprto, sprejmete kritiko, nesoglasja in različna mnenja rešujete brez težav ter ne kuhate zamer. 

2. Z najboljšo prijateljico se sporazumevate tudi brez besed

Po navadi morate partnerju in otrokom jasno povedati, kaj želite, da naredijo, ali kaj od njih pričakujete. Zagotovo večkrat pomislite, kako bi bilo, če bi vas tudi brez obilice besed razumeli. Z najboljšo prijateljico deluje tudi to. Z vašega obraza razbere, kako ste, in komunikacija steče brez besed. Da se prijateljice med seboj sporazumejo, je dovolj en sam pogled, hitra kretnja ali dolg vzdih.


3. Najboljša prijateljica se veseli vaših uspehov

»Vsi znajo lepo sočustvovati s trpljenjem prijatelja, zares plemenite duše pa se znajo veseliti uspehov svojega prijatelja,« je nekoč dejal znan irski pisatelj Oscar Wilde. Najboljša prijateljica se bo veselila vaših uspehov brez kančka zavisti in vam bo v težkih trenutkih vedno v oporo.


4. Najboljša prijateljica razume, ko zanjo nimate časa 

Medtem ko prijateljice v šolskem obdobju dnevno tičijo skupaj, se z leti to nekoliko spremeni. Ob naporni službi, partnerju in številnih družinskih obveznostih čas mine, kot bi mignil. Lahko se zgodi, da se prijateljice tudi več mesecev ne vidijo, vendar pri pravih prijateljstvih tudi to ni problem. Ob ponovnem snidenju je spet tako, kot da bi še včeraj skupaj pili kavo. 


5. Čas je za nova prijateljstva 

Ljudje se spreminjamo in tudi vsa prijateljstva niso večna. V različnih fazah življenja potrebujemo različne ljudi in tako bo morda novopečena mamica poiskala družbo drugih mamic. To ni prav nič nenavadnega. Res je, da je dolgoletno prijateljstvo neprecenljivo in izredno dragoceno, vendar v vsaki starosti lahko spoznamo nekoga, ki nam bo zelo prirasel k srcu. Včasih je treba nekatera prijateljstva preprosto opustiti in narediti prostor za nove ljudi v našem življenju.