Active Beauty
Masaža v nosečnosti: 6 odgovorov specialistov

Sprostite se!

Masaža v nosečnosti: 6 odgovorov specialistov

Nosečnost je lahko zelo naporna, zato je dovolj počitka in sprostitve ključnega pomena za bodočo mamico. Kakšne pozitivne učinke ima lahko masaža v nosečnosti in na kaj morate biti pozorni? 

Sproščujoča masaža je primerna tako v prvih tednih nosečnosti kot v zadnjem trimesečju. Babice zagovarjajo stališče, da je vse, kar vam dobro dene, dobro tudi za otroka, le malo bolj pazljivi morate biti.

Masaža v nosečnosti: Odgovori na 6 vprašanj, ki si jih nosečnice najpogosteje zastavljajo 

1. Do katerega meseca nosečnosti je masaža dovoljena?  

Kar zadeva masažo v nosečnosti, načeloma ni nikakršnih prepovedi. Dovoljena je od prvih tednov nosečnosti do konca zadnjega trimesečja. Nosečnice v tem edinstvenem obdobju občutijo svoje telo na prav poseben način in se na te občutke lahko brezskrbno zanesejo. Če je masaža prijetna, ima pozitiven učinek na celotno telo. Teoretično je masaža dovoljena kadar koli v nosečnosti.

2. V kakšnem položaju naj bo nosečnica med masažo? 

V prvih tednih in mesecih lahko nosečnica brezskrbno leži na trebuhu. Pri tem se ji ni treba bati, da bi maser izvajal premočan pritisk na hrbet in poškodoval posteljico. Če je torej masaža prijetna in je nosečnici udobno, ni razloga, zakaj nosečnica ne bi ležala.  

Kasneje, ko je trebuh že večji, je primernejši bočni položaj. Da bo še udobneje, lahko bodoča mamica med noge stisne debel vzglavnik. Obstajajo pa tudi že prav posebne masažne mize z odprtino za trebuh.   

3. Ali lahko masaže omilijo morebitne nosečniške težave?

Masaža pomaga sprostiti mišice, spodbudi celično presnovo in izboljša počutje. Ker telo nosečnice prestaja toliko sprememb, mu vsakršna sprostitev dobro dene. Z masažo lahko omilite mišično napetost, otečene gležnje, lajšate bolečine v križu, občutek težkih nog in celo omilite slabost.

4. Ali je masaža dobra za otroka?

Če se nekdo dotika trebuha, to dojenček seveda čuti, masaže drugih delov telesa pa vsaj neposredno ne more zaznati. Dojenček preko materinega telesa čuti okolje in počutje svoje mame. Občuti, če je napeta, se ne počuti dobro in seveda tudi, če je sproščena. Masaža v nosečnosti ima tako dvojni pozitivni učinek - sproščena mama in zadovoljen dojenček. 

5. Pritisk na trebuh

Tabu pri masaži v nosečnosti je samo nestrokoven, močan pritisk na trebuh. Močne pritiske in prijeme naj izvajajo le ustrezno usposobljene babice. Večji kot je trebuh, bolj se raztezajo trebušne mišice in maternico je mogoče zatipati kar preko kože. Če bi bil torej pritisk na trebuh premočan ali neustrezen, bi lahko poškodoval dojenčka ali posteljico.  

6. Kako vam pred in po porodu lahko pomaga partner? 

Dandanes so vam na voljo številni fizioterapevti in maserji, ki se specializirani prav za masažo nosečnic. Seveda pa za sprostitev in masažo lahko poskrbi kateri koli maser ali pa kar vaša družina. Starejši bratci in sestrice obožujejo božanje trebuha, oče pa naj prevzame drugo: vam zmasira noge, križ, vas boža po rokah in drugih delih telesa, tako kot vam ustreza.

Tudi med porodom ima lahko masaža ali morda le močan stisk roke čudežni učinek. Konec koncev nosečnica sama najbolje ve, kaj je dobro zanjo in za njenega otroka.