Active Beauty
Niste slaba mama, če ne dojite

Je dojenje za vsako ceno res smiselno?

Niste slaba mama, če ne dojite

Mame, ki dojijo v javnosti, so pogosto deležne ogorčenih pogledov. Kritik pa ne manjka tudi na račun tistih, ki ne dojijo, temveč otroka hranijo po steklenički. Kaj je torej prav?  

V zvezi z dojenjem ženske očitno nič ne naredijo prav. Če dojenčka ne dojite, vas sprašujejo: Zakaj ne dojiš? Če dojite dvo- ali triletnika, vas grajajo: Zakaj še zmeraj dojiš? In nikar ne dojite v javnosti, saj obstaja velika verjetnost, da boste poželi ogorčene, zgrožene in prezirljive poglede. Mnenja glede dojenja so brez dvoma deljena. 

Če ne dojite, še ne pomeni, da ste slaba mama. Ženske so zaradi dojenja pod velikim pritiskom. In prav stres je zadnja stvar, ki jo novopečene mame potrebujejo.

Dojenje priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija 

Poleg Svetovne zdravstvene organizacije dojenje priporoča tudi veliko pediatrov in babic. Matere naj bi dojenčke izključno dojile vsaj šest mesecev. Zakaj? Dojenje je naravni proces in materino mleko je edina hrana, ki je narejena povsem po meri dojenčka  ter vsebuje vse, kar dojenček potrebuje. Dotikanje mamine in dojenčkove kože med dojenjem spodbuja povezovanje med njima ter materinemu telesu omogoči, da si po nosečnosti in porodu hitreje opomore. Veliko žensk pa v dojenju preprosto uživa.

 

Kaj pa, če dojenje ne steče?

Razlogi, zakaj nekatere mame dojenčke hranijo po steklenički, so različni. Do težav pri dojenju lahko pride zaradi telesnih posebnosti mame (ki je denimo prebolela raka dojke) ali dojenčka. So tudi ženske, ki kmalu po porodu začnejo spet delati in zaradi tega ne morejo dojiti. 

Velikokrat se zgodi, da dojenje že v porodnišnici ne steče gladko. Pomembno je, da ste seznanjeni s fiziološkimi dejstvi, ki vam bodo pomagala razumeti, kako dojenje sploh deluje. Do navala mleka pride namreč šele tretji do šesti dan po porodu. Mlezivo ali kolostrum je prvo mleko, ki se začne tvoriti že pred rojstvom otroka in se tvori še nekaj dni po porodu.  Zaradi svoje edinstvene sestave ga imenujejo tudi prvo cepivo. Pri začetnih težavah se po nasvet lahko zatečete k usposobljenim babicam ali svetovalkam za dojenje. Včasih je potrebno le nekaj vaje in potrpljenja.  

Ko dojenje kljub pomoči in trudu ne steče, si ženske pogosto očitajo, da so slabe matere. To seveda nikakor ne drži.   

Veliko mam preneha dojiti že po nekaj mesecih

eliko mam odstavi dojenčka pri treh do štirih mesecih starosti. In tudi če otroka že od rojstva hranite z mlečnimi formulami v prahu, je vsaka skrb odveč. Novodobni pripravki vsebujejo vse hranljive snovi, ki jih dojenček potrebuje. Pozorni bodite le na to, da boste takoj po rojstvu uporabljali začetno mleko z oznako 0 ali PRE.

 

Kako vzpostaviti vez, če hranite po steklenički?

Pomembnost neposrednega stika mamine in dojenčkove kože je že dolgo znanstveno dokazana. Pri dojenju je ta potreba zadovoljena na naraven način. Starši, ki otroke hranijo po steklenički, naj zato poskrbijo za veliko ljubkovanja. Otroka slecite in si ga čim pogosteje položite na golo kožo. Tako boste med drugim spodbudili tudi njegov razvoj. Svetovna zdravstvena organizacija in organizacija UNICEF sta izdali brošuro s priporočili za matere in očete, ki otroke hranijo po steklenički. Za lažje povezovanje svetujejo, da pri hranjenju otrokovo glavico namestite tako, da bo otroku čim bolj udobno in bo mamo (ali očeta) lahko gledal v oči. Prav tako priporočajo, da pri hranjenju menjate strani. S tem boste ugodno vplivali na koordinacijo oko-roka. 

 

 

3 nasveti za uspešno dojenje

Mir, mir, mir

Mama in otrok po porodu potrebujeta čas, da si opomoreta in se privadita na novo situacijo. Sprostite se in zavestno opustite vse nebistvene dejavnosti, kot so telefon, skrb za gospodinjstvo in podobno. V tem trenutku ste pomembni samo vi in vaš zakladek.

 

Pomoč patronažne sestre (babice) 

Po porodu vas bo na domu nekaj časa obiskovala patronažna sestra. Patronažne sestre so usposobljene za pomoč pri negi, spremljanje dojenčkovega razvoja in svetovanje glede dojenja. Pri večjih težavah z dojenjem se lahko obrnete tudi na izkušene svetovalke za dojenje. 

 

Vaja dela mojstra

Dojenje je spretnost, ki se je lahko naučite. Uspešno bo le, če boste pravočasno pričeli vaditi. Dojenčka vedno znova pristavite in vztrajajte, tudi če imate občutek, da dojenje nikakor noče steči. Lahko traja nekaj dni, da se začne tvoriti zadostna količina mleka in se dojenček nauči pravilno sesati. Nikar ne obupajte.