Active Beauty
Pisana škatlica: tako pripravite zdravo malico!

Čili in zdravi med odmorom

Pisana škatlica: tako pripravite zdravo malico!

Takoj ko je konec počitnic, se otroci hitro spet navadijo na šolski ritem. Najpomembnejši so seveda odmori – in s tem zdrava malica. Med odmori si otroci ne želijo zgolj počitka, temveč si želijo tudi v kratkem času napolniti baterije. Zato ni vseeno, kaj pojedo za malico. 

Kakšna je zdrava malica?

Vitamini, beljakovine in vlaknine poskrbijo, da otroci dan preživijo čili in zdravi. Polnozrnati izdelki in namazi, bogati z beljakovinami, kot sta sveži sir in humus, šolarjem zagotavljajo pomembna hranila in preprečujejo padec koncentracije. Solate ali sveže sadje pa zagotavljajo potrebne vitamine.  

Da bodo otroci tudi po koncu počitnic z veseljem segli po malici, je raznolikost zelo pomembna. To najlažje zagotovimo tako, da zdrave gradnike vključimo v obroke, ki tudi vizualno pritegnejo. Solate lahko napolnimo v zvitke, sadje lepo nabodemo, zelenjavo, narezano na grižljaj velike koščke, pa postrežemo s pomakami. Če vse to pripravite že en dan prej, jutra ne bodo stresna.   

 


 

Prigrizki, ki napolnijo z energijo 

Če vaš otrok med učnimi urami potrebuje hiter naboj energije, so oreščki popolni kot prigrizek in hrustljav dodatek h kateri koli zdravi malici. Trda lupina in popolna hrana za možgane: bogate hranilne snovi in dragocene maščobne kisline v oreščkih povečajo koncentracijo, vsebovani vitamini B pa krepijo živce pred preizkusi znanja.  

Banane so prav tako odlične. Kot posušeno sadje najdejo prostor v vsaki šolski torbi. Vendar pozor: posušeno sadje vsebuje več sladkorja kot sveže sadje, zato ga ne zapakirajte preveč! 

Še pomembneje je, da otroci dovolj pijejo, da preprečijo glavobole in utrujenost. Idealna steklenička za pitje je napolnjena z vodo (še boljšega okusa je, če dodate sveža zelišča) ali nesladkanim čajem. 

 

Zakaj ni dovolj, če se otrok zdravo prehranjuje zgolj doma 

V šoli se od otrok pričakuje, da razmišljajo in da so pozorni. Če z malico zaužijejo preveč sladkorja, jih to sicer hitro napolni z energijo, vendar pa temu kmalu sledi padec zmogljivosti, ker raven sladkorja v krvi hitro pade.  
Posledica: otroci se počutijo utrujene, izčrpane in so razdražljivi. Po drugi strani pa telo počasneje absorbira kompleksne ogljikove hidrate iz stročnic in polnozrnatih izdelkov, kar pomeni, da raven krvnega sladkorja ostane konstantna in napadov volčje lakote ni. Uravnotežena malica je torej zagotovilo, da bo otrok imel energijo ves dan. 

 

Zdrava malica: te recepte imajo vsi radi! 

Dve veganski alternativi k priljubljenim mueslijevim ploščicam
 

 

Zavitek z zelenjavo in humusom

Sestavine:

  • solata ledenka 
  • avokado 
  • paradižnik 
  • korenje 
  • kumara 
  • koruza 
  • fižol 
  • humus 
  • tortilje 
 

Priprava:

Fižol in koruzo sperite ter dobro odcedite. Solato narežite na grižljaj velike kose. Korenje olupite in z lupilcem za zelenjavo narežite na tanke trakove. Kumaro operite in prav tako narežite na tanke trakove. Paradižnik operite in narežite na drobne kocke. Avokadu odstranite lupino in koščico in ga narežite na majhne koščke. 
  
Tortilje namažite s humusom, napolnite s pripravljeno zelenjavo, strani zapognite proti sredini in jih zvijte. 
 

Ameriške palačinke z lešniki in banano

Sestavine:

 

Priprava:

Banano olupite in narežite. Čokolado drobno nasekljajte oz. naribajte in z vilicami zmešajte z banano. Dodajte ovseni napitek, javorjev sirup in kokosovo olje ter dobro premešajte. Z metlico vmešajte pšenično moko, pecilni prašek in lešnike, dokler ne nastane gladka masa. 
  
V ponvi segrejte malo kokosovega olja, vanjo vlijte za eno ameriško palačinko mase in specite na obeh straneh, da rahlo porjavi. 
  
Okrasite z mandljevim maslom, javorjevim sirupom in opranimi robidami. Ne pozabite dati otroku na pot tudi jedilnega pribora! 

Ne glede na to, ali je vaš otrok izbirčnež ali vsejedec: zdrava malica sodi v vsako šolsko torbo!  
 

Naš nasvet

Na spletni strani dm.si lahko najdete predloge, kako šolsko malico zapakirati na ekološki način.