Active Beauty
Zakaj otroka boli trebuh?

Kako lahko pomagate?

Zakaj otroka boli trebuh?

„Mami, trebušček me boli.“ je stavek, ki ga je zagotovo slišal že vsak starš. Vendar kaj točno se skriva za temi bolečinami? Velikokrat gre za popolnoma drugačno težavo, kot ste morda sprva domnevali.  

Dojenčki vam bodo z jokom sporočili, da se slabo počutijo. Manjši otroci vam bodo povedali, da jih „nekaj buba“ in nato pokazali na trebuh. Bolečine v trebuhu pri otrocih so sicer pogoste, vendar zmeraj niso dejanski vzrok težav. Starši torej lahko samo ugibajo.  

Bolečine v trebuhu: Od katerega leta starosti otrok lahko natanko pove, kje ga boli?  

Mlajši kot je otrok, težje pove, kaj in kje ga boli. Do osmega leta starosti otroci praviloma bolečine posplošujejo. Če se slabo počutijo, rečejo, da jih boli trebuh. Otroci še nimajo razvitega besednega zaklada, s katerim bi lahko opisali intenzivnost bolečine in povedali, kateri del telesa jih dejansko boli. Prav tako pri manjših otrocih še niso popolnoma razvite živčne povezave in zaradi tega ne zaznajo pravega vira bolečine.   

Starši lahko pomagate 

Če otrok toži, da ga boli trebuh, to vzemite resno. Otroka opazujte. Ali podzavestno polaga roko na trebuh? Ali se morda pogosto dotakne ušesa, glave ali drugega dela telesa? Kako močne so bolečine? Ali otroka lahko zlahka zamotite? Ali so bolečine tako močne, da ne pomaga niti najljubša igra? Ima otrok še druge simptome, npr. vročino, drisko, je slaboten? Pomirjeno se pogovorite z njim in mu pomagajte pri ubeseditvi bolečine. Pokažite na dele telesa, ki bi ga utegnili boleti, in povprašajte, ali ga morda tukaj boli. 

Vzroki za bolečine v trebuhu pri otrocih 

Bolečine v trebuhu se pri otrocih pojavljajo bistveno pogosteje kot pri odraslih. Največkrat minejo same od sebe in niso posledica resnejših zdravstvenih težav. Možni vzroki za bolečine v trebuhu so:  

Mastna in sladka hrana 

Želodec otroka mastno ali zelo sladko hrano včasih težko prebavi. Tudi fruktoza (npr. sokovi, smutiji in sveže sadje) lahko pri otrocih povzroči neprijetnosti, saj se prebavlja dalj časa.  

Gliste 

Čeprav morda ne bi pomislili na to, lahko tudi gliste pri otrocih povzročijo bolečine v trebuhu. Dobijo jih lahko v peskovniku ali od hišnih ljubljenčkov in so zelo pogoste. Poleg bolečin v trebuhu otroka zvečer ali ponoči srbi ritka. Takrat gliste namreč zlezejo iz črevesja do zadnjične odprtine, kjer ležejo jajčeca.  Vprašajte torej otroka, ali ga srbi ritka oz. opazujte ali se morda praska. Pri deklicah lahko srbi ali celo boli tudi nožnica. 

Vnetje slepiča

Veliko staršev se boji vnetja slepiča, ki pa k sreči ni tako pogost pojav. Nastopijo nenadne in močne bolečine (predvsem v spodnjem desnem delu trebuha). Bolečinam se lahko pridružita še vročina in slabotnost. Oboleli otroci si navadno potem ne upajo več skakati po eni nogi, saj se bojijo, da se bo bolečina ponovila.   

Psihične težave 

Če otroke nekaj tare, so bolečine v trebuhu lahko posledica psihičnih težav. Spor s sorojenci ali prijatelji, uvajanje v vrtec, nočne more ali stres v družini, so dogodki, ki otroka ne obremenijo le miselno, temveč tudi telesno.  

Kdaj k zdravniku?

Starši se hitro naučijo oceniti, kako se otrok počuti. Če se vam porajajo dvomi in vprašanja, je prav, da obiščete pediatra. Zmeraj upoštevajte svojo intuicijo. Čeprav se zdravnicam in zdravnikom pregovorno reče, da so bogovi v belem, tudi oni ne bodo takoj vedeli, kaj je narobe z vašim otrokom. Sploh, če gre le za „boli trebušček“. Zdravniku torej predstavite vsa opažanja in svoje mnenje. Več kot bo vedel, lažje bo pomagal.  

Objemi in poljubčki so pogosto najboljše in najučinkovitejše zdravilo. Pa hitro okrevanje!