Izbira primerne zobne ščetke ni dovolj za temeljito nego zob pri otrocih. Če ne uporabljate zobne nitke ali zobne nitke z držalom, je stopnja ustne higiene največ 70-odstotna. Medzobni prostori pa so še vedno dovzetni za nastanek kariesa, pravijo strokovnjaki.  

Zakaj je pomembno, da tudi otroci uporabljajo zobno nitko oz. zobno nitko z držalom?

Morda si mislite, da mlečni zobje tako ali tako izpadejo. Da, to je res. Vendar to nikakor ne sme biti razlog za to, da ne čistite medzobnih prostorov pri otrocih. Prav nasprotno, pravijo strokovnjaki. Prej, ko se otroci naučijo, da je nitkanje del vsakodnevne rutine, bolj izurjeni bodo kasneje, ko bodo imeli stalne zobe. Zobna nitka v nasprotju z zobno ščetko doseže tesne medzobne prostore, kjer so bakterije še posebej trdovratne. Če ta območja redno čistite, lahko namreč preprečite nastanek kariesa.

Praktični nasveti za uporabo zobne nitke pri otrocih  

Kdaj naj otroci začnejo uporabljati zobno nitko?  

Mnogi starši ne vedo, pri kateri starosti naj začnejo otroke učiti nitkanja zob. Prvi zobki, ki so še daleč narazen, še ne potrebujejo čiščenja z zobno nitko. Ko pa izrastejo vsi mlečni zobje, ki so že tesneje skupaj, pa je čas, da začnete z nitkanjem. Prvo uporabo zobne nitke strokovnjaki običajno priporočajo med drugim in četrtim letom starosti. Šele starejši otroci se lahko sami naučijo uporabljati zobno nitko. 

Je treba zobno nitko uporabiti pred ali po ščetkanju zob? 

Prednost uporabe zobne nitke pred ščetkanjem je, da lahko zobna krema prodre globlje v medzobne prostore, zatem ko zobna nitka odstrani ostanke in delce hrane. Če zobno nitko uporabite šele po ščetkanju, tvegate, da se bakterije iz medzobnih prostorov prenesejo na zobne površine, ki ste jih že očistili. Strokovnjaki zato priporočajo najprej nitkanje in nato ščetkanje zob.