Active Beauty
Zakaj glasno branje osrečuje in razrešuje konflikte
Besedilo: Eva Pohn

Nekoč, pred davnimi časi

Zakaj glasno branje osrečuje in razrešuje konflikte

Ritual glasnega branja je tako star kot najstarejša knjiga na svetu. Tako mladi kot stari imajo radi dobre zgodbe – še posebej, če se jih pripoveduje doživeto. Glasno branje znatno vpliva celo na sam razvoj otroka. Veliko staršev se sprašuje, kdaj začeti z ritualom glasnega branja otrokom. Naš odgovor: takoj! Dokazano je namreč, da imajo od tega koristi že dojenčki.
V marsikateri družini predstavlja glasno branje otroških zgodb pomemben del rutine pred spanjem. Otroci se namreč počutijo varne in zaščitene, saj se v maminih ali očetovih rokah popolnoma sprostijo. To je med drugim pomembno za njihov čustveni razvoj.

Berite svojim otrokom!

Skupno gledanje slikanic je za dojenčke uvod v branje na glas. Med drugim jim pomaga pri učenju novih besed in razvijanju občutka za svoj jezik, prav tako pa se skozi zgodbe mali poslušalci naučijo obvladovati konflikte – od svojih junakov se namreč naučijo, kako se spopasti s strahom, žalostjo ali jezo. Govoreče živali, ki doživljajo pustolovščine, niso le vznemirljive, temveč tudi spodbujajo domišljijo.

Dobro je vedeti:

Če z otroki redno vadite poslušanje, postavite temelje za učenje branja in pisanja.

Ali se vaš otrok raje ukvarja z različnimi aktivnostmi?

Ne obupajte – včasih otroci prednosti branja na glas odkrijejo nekoliko kasneje. Naš nasvet: Skupaj z otrokom obiščite knjižnico ali knjigarno ter mu tako omogočite, da si knjigo izbere sam.

Alternativa branju na glas

Poznate Lahkonočnice? Lahkonočnice so zvočne pravljice v priročni sodobni obliki. Priznani slovenski pravljičarji ustvarijo avtorske otroške zgodbe, mladi ilustratorji pa jim priskrbijo pravljično podobo. Ker otroke v spanec najlepše zaziba glas dedkov in babic, so Lahkonočnice k pripovedovanju povabile tudi stanovalce domov starejših občanov. Najdete jih tukaj: Kratke slovenske pravljice za lahko noč | Lahkonočnice (lahkonocnice.si).