Active Beauty
Izpadanje las pri moških in ženskah: kaj lahko storite sami

Nasveti strokovnjakov

Izpadanje las pri moških in ženskah: kaj lahko storite sami

Za mnoge ženske in moške je izpadanje las naravnost grozljivo. Pomembno je, da odkrijete razloge, saj boste tako izpadanje las lahko obvladovali ali morda celo preprečili.

Dermatologi pravijo, da izpadanje las v enaki meri prizadene oba spola, le da se ženske običajno na takšne težave odzovejo drugače od moških (kljub temu da so razlogi pogosto enaki). Medtem ko si veliko moških preprosto pobrije vse lase, je za ženske, ki imajo težave z izpadanjem las, jutranje urejanje pričeske prava nočna mora.

Predvsem med menopavzo lasje pri ženskah pogosto postanejo tanjši in redkejši, kajti hormonske spremembe lahko povzročijo ali še poslabšajo izpadanje las. Poleg hormonov lahko stanje lahko poslabša tudi stres in nepravilna prehrana.

Normalno je, če vam dnevno izpade 100 las. Če je količina večja, pa že govorimo o prekomernem izpadanju las. Seveda vam ni treba šteti, koliko las vam vsak dan izpade. Strokovnjaki pravijo, da imajo predvsem ženske zelo dober občutek za to, koliko las jim običajno izpade med krtačenjem ali česanjem. Če se vam zdi, da je na krtači oz. glavniku bistveno več las kot običajno, vsekakor ukrepajte. 

Razlogi za izpadanje las pri ženskah

 • Dedno pogojeno izpadanje las:

Občutljivost lasnih korenin na presnovek testosterona, imenovan dihidrotestosteron (DHT), je najpogostejši razlog za dedno izpadanje las. DHT moti preskrbo lasnih korenin s hranili, zato lasni mešički postanejo manjši ter proizvajajo vedno manj las in vedno tanjše lase, dokler le-ti popolnoma ne izpadejo.

 • Krožno izpadanje las ali aropecia areta:

Razlog za krožno izpadanje las še ni popolnoma raziskan. Po vsej verjetnosti gre za avtoimunski odziv. Celice imunskega sistema napadajo celice v lasnih koreninah, zaradi česar lasje na enem ali več mestih krožno izpadajo. 

 • Difuzno izpadanje las:

Pri difuznem izpadanju začnejo lasje izpadati po celem lasišču. Razlog je lahko pomanjkanje železa, stres, nepravilna prehrana, jemanje določenih zdravil, okužbe, kožne bolezni ali težave s ščitnico.

Izpadanje lase pri ženskah: Kaj lahko storite in kaj zares pomaga?

Če opazite povečano izpadanje las, dermatologi svetujejo, da čim hitreje ukrepate. Čeprav včasih težava izzveni sama od sebe – pri krožnem izpadanju las kar v tretjini primerov – pa se pri nekaterih ženskah situacija s časom še poslabša. Ker vam niti najboljši zdravnik ne more popraviti uničenih lasnih korenin, upoštevajte sledeče: 

 1. Opravite laboratorijsko analizo krvi

  Ker je izpadanje las lahko posledica pomanjkanja določenega hranila, najprej obiščite svojega zdravnika, da vas napoti na analizo krvi. Če vam lasje izpadajo, ker vam primanjkuje železa, boste z ustrezno terapijo težavo lahko hitro rešili.

 2. Pri dermatologu preverite stanje lasnih korenin

  Mnoge razloge za izpadanje las je mogoče diagnosticirati s pomočjo računalniške analize, in sicer s t. i. programom TrichoScan. Gre za računalniško metodo, ki določa gostoto las in stanje lasnih korenin. Glede na diagnozo se priporočajo različne terapije. Pri dedno pogojenem izpadanju las pomaga raztopina ali posebna pena za lase z učinkovino minoksidil. Vendar dermatologi zagovarjajo, da je minoksidil učinkovit le, če ga uporabljajte vsaj od 6 do 12 mesecev. 

 3. Katera sredstva in šamponi pomagajo proti izpadanju las?

  Proti izpadanju las si lahko pomagate tudi z ustrezno nego. Posebni šamponi s sestavinami, kot je cink PCA, ščitijo lasne korenine pred škodljivim hormonom DHT (dihidrotestosteronom). Pri dedno pogojenem izpadanju las lahko pomaga tudi učinkovina amineksil, ki mehča kolagen okrog lasnega mešička in ustavi izpadanje las. Za svoje lasne korenine lahko poskrbite tudi z uživanjem vitaminov, kot sta biotin in gluko-omega (zmes glukoze in maščobnih kislin), ki pripomoreta k njihovi hitrejši obnovi.

 4. Nasveti strokovnjakov, kako prekriti redke lase

  Izpadanje las lahko tudi prekrijete. Imejte kratko pričesko, saj so tako lasje videti gostejši. Šamponi za večji volumen pričeske ustvarijo videz gostejših las, prav tako so vam lahko v pomoč tudi šamponi za suho umivanje las. Nikakor ne pozabite na sprej za lase, ki bo lase zaščitil pred vremenskimi vplivi, kajti sicer se lahko zgodi, da bo vlažen zrak ali dež uničil vašo frizuro.

Naš nasvet

Rezervirajte si termin v dm Studiu. Ekipa naših strokovnjakov vam bo svetovala glede pravilne izbire izdelkov proti izpadanju las.