Čeprav so lasje le nitkasta tvorba iz roževine, imajo v našem življenju veliko vlogo. Redno jih strižemo, negujemo, umivamo in tudi barvamo. Dokler se nekega dne ne vprašamo: Ali smo prestari za dolge lase?

Čeprav jim posvečamo toliko pozornosti, večina ne ve veliko o laseh. Prav zato z vami delimo zanimiva dejstva o laseh.  

10 dejstev o laseh

Kako hitro rastejo lasje?

To je odvisno od starosti, stanja hormonov ter od psihičnih in fizičnih obremenitev. V povprečju las zraste med 0,3 do 0,5 milimetra na dan. To je približno med 1 in 1,5 cm na mesec

Vendar pa lasje ne rastejo v nedogled. Ko je rast las končana – pri čemer med ljudmi obstajajo velike razlike v najdaljši možni dolžini las –, se las odcepi od lasne papile, istočasno pa se spodnji konec lasu odebeli. Po določenem obdobju mirovanja lasna papila proizvede nov las, ki začne rasti v istem kanalu. Pri tem star las potiska navzgor, dokler ne ta izpade

Prav zato je popolnoma normalno, da nam na dan izpade približno 100 las.

Kako pospešiti rast las?

S tem vprašanjem se človeštvo ukvarja že od nekdaj. Zato obstaja nešteto zelišč, tinktur in mazil, ki domnevno spodbujajo rast las. Vendar nam rasti las do zdaj še ni uspelo vidno pospešiti. Kljub temu moramo dobro skrbeti za svoje lasišče. Dolgi in zdravi lasje lahko nastanejo le iz korenine, ki je dobro preskrbljena s hranilnimi snovmi.

Snovi, ki vsebujejo kofein, spodbujajo krvni obtok, zdrav način življenja pa pogosto naredi več kot kateri koli čudežni izdelek. Hrana, bogata z vitaminoma H (biotin) in A, silicijem, folno kislino in železom, bo zagotovo zagotovila zdravo rast las. Tako kot tudi vsakodnevna masaža glave s prsti ali krtačo, ki prav tako spodbuja krvni obtok. Vendar lasje zaradi tega ne bodo rastli nič hitreje.

Zakaj lasje osivijo?

Najprej je treba razjasniti, da lasje ne osivijo, ampak so le videti sivi. Kajti če dobro pogledamo, lasje postanejo beli. Zakaj so potem videti sivi? Zaradi kombinacije belih in še vedno popolnoma pigmentiranih las.

Vprašanje bi torej moralo biti: Zakaj lasje postanejo beli? In ne: Zakaj lasje postanejo sivi? 
Kdaj lasje postanejo beli, je genetsko pogojeno. Barvo las tvori pigment, imenovan melanin. Proizvajajo jih celice v lasnih koreninah. Med naravnim procesom staranja se proizvodnja melanina zmanjšuje, dokler se sčasoma popolnoma ne ustavi. Vsak las ima nekakšno življenjsko uro, ki določa, kako dolgo se bo proizvajal pigment v laseh.  
Prav zato bo na mestu belega lasu vedno zrasel drug bel las. Na žalost je puljenje las zato nesmiselno. 

Koliko ljudi si barva lase?

Skoraj nobena ženska si ne želi sivih las. Toda narava je neizprosna. Pri mnogih ljudeh se sivenje las začne že v srednjih letih, pri nekaterih pa celo prej. Brez barv za lase bi bilo očitno, kako ostarela je zahodna družba.

Manj presenetljivo je, da si ženske barvajo lase precej pogosteje kot moški – po raziskavah si lase barva 73 % žensk in le 10 % moških. 

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če lasje ne bi postali sivi oz. beli, temveč roza, zeleni ali turkizni? Najverjetneje bi le redki imeli težave s temi barvami las. Toda na žalost bomo na koncu vsi le beli.  

Koliko las ima povprečen človek?

V povprečju ima človek med 300.000 in 500.000 dlak na svojem telesu, približno 25 % pa jih ima na glavi. V povprečju ima odrasel človek na glavi med 80.000 in 150.000 las. 

Število las je odvisno od vsakega posameznika, med drugim pa tudi od barve las: Blondinke imajo na glavi približno 150.000 las, črnolaske približno 110.000, rjavolaske približno 100.000 in rdečelaske le približno 80.000. Toda rdeči lasje so še posebej močni.