Mnoge ženske svoje nožnice, menstruacije in telesa na splošno še vedno ne poznajo dovolj dobro. Zakaj? Ker nas svet želi prepričati, da bi se teh vprašanj morale sramovati. Pogosto se sugerira, da morajo biti spodnjice ob koncu dneva popolnoma enake kot zjutraj. Kakšna neumnost – izcedek je povsem običajen pojav in pravzaprav znak, da je naša nožnica zdrava

Izcedek iz nožnice deluje kot opomnik 

Izcedek je v bistvu samočistilni program nožnice, ki jo poleg tega ohranja vlažno in na podoben način kot nosna sluznica zagotavlja zaščitno pregrado pred bakterijami. Njegova barva in tekstura se spreminjata glede na fazo menstrualnega cikla. Lahko je prozoren, rumenkast, sluzast ali grudičast – povsem običajno je, da se izcedek med ciklom spreminja. Nanj vplivajo tudi dejavniki, kot sta nosečnost ali menopavza. 


Ginekologinja dr. Sheila De Liz v svoji knjigi Unverschämt (slo. Nezaslišano) piše: Ob koncu dneva bi morali madež na spodnjicah razumeti kot opomnik naše nožnice: sporočilo, ki nam pokaže, ali je vse v najlepšem redu oziroma ali bakterije v naši vaginalni flori niso povsem zadovoljne.  


Neprijeten vonj, srbeč ali pekoč občutek, zelo grudičast ali rumeno-zelen izcedek so znaki, da je ravnovesje v nožnici porušeno. 

Najpomembnejše merilo: vrednost pH 

Vrednost pH med 3,8 in 4,4 kaže, da je vaginalna flora bistveno bolj kisla kot preostala koža. Za nizko vrednost pH so odgovorne mlečnokislinske bakterije, imenovane tudi laktobacili ali Döderleinovi bacili. 


Pri intimni negi moramo najbolj paziti na to, da se kisla vrednost pH vaginalne flore ne spremeni. Številni majhni Döderleinovi bacili nas ščitijo pred okužbami, samo če se v nožnici dobro počutijo. Brez te zaščite postane nožnica lahka tarča za vaginalne glivice in podobne neprijetne okužbe. Zaupali vam bomo, kako nožnico ohranite zdravo – za vas smo pripravili zapovedi in prepovedi na področju intimne nege. 

Pravilna intimna nega: 5 pomembnih pravil za vašo nožnico 

1. Umivanje enkrat na dan je dovolj 

Če ste ena tistih žensk, ki se tam spodaj intenzivno in pogosto umiva, je čas, da s tem prenehate. Nožnica se čisti sama in pri tem potrebuje zelo malo pomoči. Zadostuje že, da si nožnico umijete enkrat na dan – tega pa ne počnite z vročo, temveč s toplo vodo. 

2. Uporaba mila ni potrebna 

Da, umivanje zgolj z vodo zadostuje. Mila, kreme, robčki in ostali izdelki za intimno higieno običajno niso potrebni, saj zdrava nožnica ni povsem brez mikrobov in sama uravnava stanje. Nežno se umivajte samo s prsti, saj so krpe in gobice pravo gojišče bakterij. Tudi drgnjenje nežne sluznice ni priporočljivo – za sušenje raje uporabite čisto brisačo. 

3. Ustrezni izdelki 

Če se vam zdi, da umivanje zgolj z vodo ne zadostuje, lahko posežete po nežnih izdelkih za intimno higieno s prilagojeno vrednostjo pH. Nikakor pa ne uporabljajte gela za prhanje ali običajnega mila, saj ti močno vplivajo na vrednost pH v vaginalni flori. Paziti morate tudi na ustrezno izbiro menstrualnih higienskih izdelkov. Neodišavljeni tamponi in vložki iz organskega bombaža ali menstrualne skodelice so najboljša izbira

4. Umivanje rok 

Če s prsti posegate v nožnico – bodisi med menstruacijo, pri samozadovoljevanju ali seksu – si pred tem obvezno umijte roke.  Te se vsak dan dotikajo ogromno stvari, zato ni presenetljivo, da so na njih vedno prisotne različne bakterije. To pa še ni razlog za preplah, kajti mnoge od njih ne povzročajo bolezni. Kljub temu klic ne želimo po nepotrebnem vnesti v vaginalno floro

5. Spodnje perilo brez sintetike 

Pri izbiri spodnjega perila se izogibajte sintetičnim tkaninam. Zadrževanju toplote in znojenju se v sintetičnih hlačkah ni mogoče izogniti. Nožnica ima najraje (organski) bombaž, saj ji ta omogoča, da diha. Doma pa ste lahko tudi ‘spodaj brez’. Pri spanju brez spodnjic se vsakdo dobro počuti, to pa omogoča tudi idealno prezračevanje.