Določena živila pripomorejo k temu, da zobje postanejo nekoliko rumenkasti, ali pa sčasoma potemnijo, kar je sicer normalno, ne pa tudi privlačno. Dobra novica je, da poznamo rešitev za to težavo. Z ustrezno nego lahko zobe zopet pobelimo, in sicer kar doma z uporabo nekaterih dobro poznanih sredstev, povsem brez kemije.

Beljenje zob z domačimi pripravki

Zdravi zobje = beli zobje

Beli zobje so predvsem rezultat ustrezne nege. Za rumeno obarvanost niso kriva le določena živila, temveč so lahko vzrok tudi klice in bakterije. Temeljito in redno čiščenje ter uporaba zobne nitke bi zato morala biti nekaj samoumevnega. Dodaten nasvet: Ultrazvočne električne zobne ščetke odstranjujejo trdovratne madeže na zobeh in s tem pripomorejo do bolj belih zob.

Aktivno oglje za bolj bele zobe

Aktivno oglje ima sposobnost, da nase veže umazanijo in škodljive snovi ter tako z zob odstranjuje madeže in ostanke hrane. Zobje tako delujejo svetlejši in bolj sijoči. Če imate doma aktivno oglje za uporabo v gospodinjstvu, ga lahko tako uporabite tudi za hitro in enostavno beljenje zob. A bodite previdni – pri prekomerni uporabi ali občutljivih zobeh lahko pride do draženja zobne sklenine. Uporaba aktivnega oglja je povsem preprosta: zobno ščetko potopite v aktivno oglje v prahu ter ščetkajte zobe kot običajno tri do štiri minute, nato pa usta splaknite z vodo.

Naravno beljenje zob z jabolčnim kisom?

Jabolčni kis vsebuje kislino, ki raztaplja obarvanost in madeže na zobeh ter tako naredi zobe bolj bele. Kljub temu pri uporabi svetujemo previdnost. Kot vsaka kislina tudi jabolčni kis lahko draži sklenino. Da bi preprečili škodljive učinke na zobe, jabolčnega kisa ne žvrkljajte prepogosto (ne več kot enkrat tedensko), usta pa na koncu vedno sperite s kozarcem vode.

Olje za več beline

V usta dajte pol žličke kokosovega olja in ga najmanj pet minut žvrkljajte po ustih, nato pa ga izpljunite. Tudi ta postopek bo ob redni vsakodnevni uporabi nekoliko pobelil vaše zobe, in sicer brez obiska zobozdravnika. Kokosovo olje deluje antibakterijsko in preprečuje, da bi se bakterije, ki povzročajo obarvanost zob, nabirale na zobeh.

Rdeče ustnice in beli zobje

Za bleščeče bele zobe ni potrebno beljenje, ampak lahko podoben optični učinek dosežete že z ustrezno barvo rdečila za ustnice. Z izbiro pravega odtenka ne bodo zasijale le vaše ustnice, ampak tudi zobje. Pomembno je, da izberete rdečilo s hladnim modrim podtonom. Bodite previdni, saj imajo rdečila s toplim, oranžnim podtonom ravno nasprotni učinek, zato lahko zobje delujejo še bolj rumenkasti. Ne pozabite na nasmeh – ta je nepogrešljiv, če želite zasijati v vsej svoji lepoti.

Beljenje zob doma

Belila za zobe za domačo uporabo običajno nimajo tako intenzivnega učinka kot beljenje zob pri zobozdravniku. Izdelki, ki jih lahko kupite v trgovini, so blagi in neagresivni, učinek pa je manj viden, a hkrati zobje zato ne delujejo umetno. Pri uporabi zobnih krem z belilnim učinkom je potrebna vztrajnost in doslednost, da opazite želene rezultate. Pole krem so na voljo tudi različni tretmaji za beljenje zob doma, ki jih izvajate občasno, običajno v razmiku osmih tednov.