Active Beauty
Nečista koža zaradi nošenja maske? 9 pravil, s katerimi preprečite t. i. maskne

Maskne: So se vam pod masko naredili nadležni mozoljčki?

Nečista koža zaradi nošenja maske? 9 pravil, s katerimi preprečite t. i. maskne

Nobenega dvoma ni, da nas maske ščitijo pred novim koronavirusom. In vsi se strinjamo, da je nečista koža pod masko v primerjavi s pandemijo neznatna težava, kljub temu pa nas to lahko obremenjuje. Vendar ni treba, da je temu tako. V nadaljevanju smo za vas pripravili nasvete, ki pomagajo proti nečisti koži pod masko.  

Ne, ni nam je zagodel tiskarski škrat. »Maskne« je beseda, ki je sestavljena iz besed »maska« in »akne«. Maske so zaradi novega koronavirusa že skoraj leto dni naše vsakodnevne spremljevalke na poti v službo, v trgovino ali v drogerijo. Toda zaradi maske je občutljiva kožo na obrazu pred posebnim izzivom, na katerega se pogosto odzove z razdraženostjo in nečistočami. Dobra novica je, da lahko proti nečisti koži ukrepamo sami.  

Kaj so maskne?  

Maskne so posledica mehanskega drgnjena maske ob kožo in imajo tudi medicinsko poimenovanje, in sicer Akne Mechanica. Dolgotrajno zakrivanje spodnje polovice obraza in vlažno okolje, ki ga ustvarimo pod njo z dihanjem, govorjenjem in potenjem, je odlično okolje za bakterije in zato lahko povzroči nečistoče, vnetja in izpuščaje.  

Nečista koža? Upoštevajte 9 napotkov za boljšo higieno

Uporabljajte bombažne maske. Dihajo bolje kot ostale in so zato bolj prijazne do kože. Poleg tega se mora maska dobro prilegati, da ne pride do nepotrebnega drgnjenja ali draženja kože.  

Masko perite čim pogosteje in pri pranju uporabljajte blaga čistila. Po možnosti izpustite mehčalec, saj lahko dodatno obremenjuje nežno kožo na obrazu.  

Poleg rednega pranja maske se lahko nečistočam izognete tudi s temeljitim večernim čiščenjem obraza, pri katerem odstranite vse ostanke znoja in umazanije.  

Pozor, bakterije: Do naslednje uporabe maske ne vtaknite v žep hlač, ampak jo raje pospravite v posebno vrečko ali pa kar plastično vrečko za zamrzovanje živil.  

Naslednji nasvet morda ne bo tako preprosto izvedljiv, a je zelo učinkovit: Poskusite se za nekaj časa odpovedati ličilom, saj lahko mašijo pore in povzročajo nečisto kožo.  

V povprečju se obraza dotaknemo 400- do 800-krat na dan in običajno se tega niti ne zavedamo. Poskusite se čim manj dotikati obraza. Tako boste ubili dve muhi na en mah: Preprečili boste širitev novega koronovirusa in bakterij, ki povzročajo nečistoče. 

Kako se znebiti masken 

Pri negi obraza velja, da je manj več. Tako kot že tolikokrat pri negi kože je ključ do uspeha vlaga. Uporabljajte hranljive kreme in serume, ki ne obremenijo kože in krepijo njen naravni zaščitni sloj. 

Pri čiščenju obraza posezite po blagih izdelkih, ki imajo učinek globinskega čiščenja. Pomagajo obnoviti poškodovan zaščitni sloj kože in kožo istočasno pomirjajo. Probiotični izdelki ter uporaba glikolne in salicilne kisline so učinkovita kombinacija proti mozoljem. 

Ne glede na to, ali gre za čiščenje ali nego, se pri koži, ki je že tako razdražena zaradi nošenja maske, vsaj v času izbruha mozoljev, odpovejte dražečim sestavinam negovalnih izdelkov, kot sta retinol in alkohol.  

Naš nasvet

Če boste še naprej imeli težave z nečisto kožo, vam bodo rade volje pomagali strokovnjaki in strokovnjakinje iz dm Studia. Termin si lahko rezervirate tukaj