Active Beauty
Vse o lepotnih učinkih propolisa

Za lepo kožo in lase.

Vse o lepotnih učinkih propolisa

Čebele so pomembne, toda ne samo zaradi medu. V čebeljem panju je namreč snov, ki na marsikaj deluje blagodejno. To je propolis.

Splošno znano dejstvo je, da so čebele nepogrešljive za naše okolje in življenje nasploh. Toda ali ste vedeli, da te marljive živalce izdelujejo čudežno učinkovino, ki jo lahko uporabite tudi pri lepotnih ritualih?

Čebele v čebeljem panju za nas izdelujejo prave zaklade, kot so: manuka med, čebelji vosek, matični mleček in propolis.  Preberite, kako lahko z uživanjem propolisa pripomorete k sveži polti, sijoči koži in gostim lasem. 

Kaj je propolis?

Propolis je smolnata zmes, s katero čebele obložijo notranjost panja, da ga zaščitijo pred različnimi mikroorganizmi. In to jim zelo dobro uspeva! Čebele nabirajo smolo s cvetnih popkov in drevja ter jo s pelodom, voskom in izločki sline obdelajo v izjemo učinkovito snov. 

Propolis je še posebej edinstven zato, ker ga v točno takšni obliki ni mogoče izdelati sintetično. Majhna količina propolisa vsebuje nešteto najrazličnejših rastlinskih in drevesnih snovi, njegova sestava pa je regijsko pogojena. Učinkovit je zaradi vsebnosti eteričnih olj, mnogih vitaminov, elementov v sledeh in mineralnih snovi. 

Učinek izdelkov s propolisom

Čebelja smola deluje izredno protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Kljub temu da delovanje propolisa na človeško telo ni znanstveno dokazano, mnogi prisegajo na pozitivne učinke, ki jih ima na zdravje.

Medtem ko propolis kapsule in kapljice krepijo imunski sistem, pomagajo pri celjenju ran ter pri zdravljenju prehladov in okužb, pa z mazili in kremami, ki vsebujejo propolis in so na voljo tudi v dm prodajalnah, lahko poskrbite za svojo zunanjo lepoto.  

Lepotni učinki propolisa: 5 načinov uporabe na koži in laseh

1. Z naravo proti staranju

Mazila na osnovi propolisa, ki jih boste našli v dm prodajalnah, vsebujejo dragocene sestavine, ki poskrbijo za zdrav in sijoč videz vaše kože. Čebelja smola vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri obnovi celic in ščitijo pred prostimi radikali. S pomočjo čebel napovejte boj proti staranju! 

2. Za nečisto kožo 

S pomočjo propolisa se boste uspešno spoprijeli tudi z mozolji in nečisto kožo. Bakterijam in mikroorganizmom namreč prepreči vdor v kožo in tako onemogoči nastanek vnetij. Zaradi protivnetnega učinka se boste mozoljev, ki so se že pojavili, tudi hitreje znebili.

3. Mehka koža

Občutljiva koža bo še posebej vesela razvajanja s propolisom. Z uporabo tega čudežnega čebeljega proizvoda bo suha in luskasta koža ponovno voljna in mehka. Propolis pomaga tudi pri hitrejšem celjenju ran in poškodovane kože (npr. pri sončnih opeklinah). Balzam za ustnice na osnovi propolisa se odlično obnese pri negi suhih ustnic.

4. Za lasišče in lase

Številni vitamini in elementi v sledeh, ki jih propolis vsebuje, krepijo lasne korenine in izboljšujejo strukturo las. Vaši lasje bodo gostejši, močnejši in bolj sijoči. Tudi lasišče vam bo hvaležno, saj čebelja smola občutljivo kožo ščiti pred glivicami in uravnava proizvodnjo loja. Če želite zdrave lase, morate začeti pri lasišču. Propolis, ki ga dobite v dm prodajalnah, preprečuje celo izpadanje las.

5. Zdravi in lepi zobje

S pomočjo marljivih čebel bodo vaši zobje lepi in bolj zdravi. Propolis namreč deluje antibakterijsko ter preprečuje zobno gnilobo (karies) in paradontalne bolezni. Z uporabo zobne kreme in ustne vodice na osnovi propolisa boste bakterijam onemogočili razmnoževanje v ustni votlini in ohranili zdrave dlesni. 

Na kaj morate biti pozorni? 

Seznanite se torej s propolisom in preostalimi čebeljimi izdelki, kot je npr. matični mleček. Vendar bodite previdni. Propolis in matični mleček po nanosu na kožo lahko povzročita kontaktno alergijo. Če ste imeli kdaj ob piku čebele alergijsko reakcijo ali ste alergični na med, se pred uporabo izdelkov, ki vsebujejo propolis, posvetujte z zdravnikom.  

Odlične izdelke s propolisom lahko najdete v dm spletni trgovini!