Active Beauty
Ustrezna prehrana za zdrave moške

Da bo tudi spolnost boljša

Ustrezna prehrana za zdrave moške

O prostati večina ne ve kaj dosti. Ta majhna žleza pa ima velik pomen za zdravje in dobro počutje moških. Predstavljamo vam najpomembnejša dejstva o prostati. 
Koliko moških pozna svojo prostato? Presenetljivo malo. Glede na rezultate ankete Evropskega urološkega združenja (European Association of Urology) celo moški po 50. letu niso dobro seznanjeni z delovanjem te pomembne žleze, a je informiranost na tem področju še kako pomembna, saj ima kar 40 % moških, starejših od 60 let, težave s povečano prostato. 

Kako izgleda prostata in kje se nahaja? 

Prostata se nahaja globoko v medenici moškega, pod sečnim mehurjem, in zraven danke. Skoznjo poteka del sečnice, v katerega se stekata semenski izvodili.
Pri mlajših moških je prostata v velikosti kostanja, vendar se s starostjo veča in lahko doseže velikost mandarine ali celo grenivke. 

Kaj je naloga prostate?

Naloga prostate je proizvajanje posebnega dela semenske tekočine, ki poskrbi za plavanje semenčic in jih hkrati prehranjuje. Moška ejakulacija je mešanica semenčic iz mod in izločkov iz prostate ter semenskih izvodil.

Za ženske so preventivni pregledi pri ginekologu nekaj običajnega - že kmalu po prvi menstruaciji postanejo redni letni pregledi rutina. Po 45. letu bi morali biti preventivni pregledi redno tudi na koledarju moških. Urologi so pri pregledih pozorni predvsem na dva pomembna dejavnika:

Rast prostate:

Prostata s starostjo raste, če pa je rast pretirana, lahko povzroči težave pri uriniranju. Pri zdravljenju se zdravniki poslužujejo različnih strategij, ki olajšajo bolečine in omilijo povečanje prostate. 

Preventiva pred rakom prostate:

Pregledi so namenjeni tudi preprečevanju raka prostate, ki je najpogostejša oblika raka pri moških. Če ga odkrijemo v zgodnjem stadiju, so možnosti za ozdravitev velike. Prav zato je zgodnje odkrivanje s strani specialistov tako zelo pomembno. V ta namen se poslužujejo rektalnih pregledov prostate ter presejalnih testov, kot je določanje vrednosti PSA (prostatičnega specifičnega antigena) v krvi. 

Katera živila pozitivno vplivajo na prostato?

Uravnovešena prehrana in dovolj gibanja pozitivno vplivata na zdravje – tako splošno kot tudi na zdravje prostate. Priporočljiva so vsa živila, ki pozitivno vplivajo na hormonsko ravnovesje in s tem na rast prostate. 

Zdrava prehrana za prostato:

 

Maščobe

Povišan vnos maščob negativno vpliva na bolezni prostate. Odločilno je, katere vrste maščob uživamo. Nasičene živalske maščobe zvišujejo tveganje za nastanek raka, nenasičene rastlinske maščobe pa ga znižujejo. Meso, žita in krompir so najpogostejši viri nenasičenih maščobnih kislin, zdrave maščobe pa vsebujejo tudi živila, kot so ribe, rastlinska olja, oreščki in avokado. 

 

Vlaknine

Živila, bogata z vlakninami, kot so sadje, zelenjava in izdelki iz polnozrnatih žit, znižujejo tveganje za nastanek raka prostate.  

 

Likopen

Likopen, ki ga vsebuje paradižnik (pa tudi nekatere druge vrste rdečega sadja), je antioksidant in nevtralizira proste radikale. Uživanje približno 10 srednje velikih zrelih paradižnikov na teden pomaga znižati tveganje za nastanek raka prostate. 

 

Fitoestrogeni

Te rastlinske snovi zavirajo delovanje telesu lastnega estrogena in upočasnjujejo rast prostate. Razlikujemo flavonoide (npr. v čičeriki, soji, čaju in vinu) ter lignane (npr. v žitaricah in lanenih semenih). 

 

Naravna zdravilna zelišča

Pri lajšanju težav zaradi povečane prostate pomaga drobnocvetni vrbovec – zvrhano žličko te rastline prelijte s četrt litra vrele vode. Pustite stati pet minut. Zjutraj in zvečer si privoščite po eno skodelico tega čaja. Tudi izvlečki drugih zdravilnih rastlin, kot sta na primer palmeto ali korenina koprive, pomagajo pri lajšanju težav s prostato, blagodejni učinek pa naj bi imelo tudi uživanje bučnih semen.