Active Beauty
Cvetlična fokača – kruh s pridihom travnika
Besedilo: Stephanie Lindner

Cvetlični kruh

Cvetlična fokača – kruh s pridihom travnika

V poletnih mesecih lahko organizirate piknik in povabljence navdušite s svojo neskončno domišljijo. Postrezite jim s cvetlično fokačo!
Če bi za svoje goste radi pripravili nekaj posebnega in nekaj, kar je primerno tudi za vegetarijance, vam predlagamo, da se lotite cvetlične fokače, ki bo razveselila brbončice in je prava paša za oči.
Postrežete jo lahko toplo ali pa jo pripravite že dan prej. Fokača je popolna jed na piknikih ali kot priloga k pomaki, nesete pa jo lahko tudi s seboj na izlet k jezeru ali na morje. Če jo pravilno shranite, obstane tudi do nekaj dni.

Osnova je testo, ki mu dodamo svežo poletno zelenjavo z vrta ali tržnice, iz katere ustvarimo nekakšen travnik. Pustite domišljiji prosto pot!


Recept za cvetlično fokačo

Sestavine

Za testo:
  • 500 g dmBio pšenične moke, tip 405
  • 7 g dmBio pekovskega kvasa
  • 350 ml mlačne vode
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 jedilna žlica dmBio oljčnega olja

Za zelenjavni okras:
  • sveža zelenjava (paprika, paradižnik, čebula, gobe, česen) in zelišča (drobnjak, dmBio bio mešanica zelišč in začimb na italijanski način) po želji

Priprava

  1. V skledi zmešajte pšenično moko, kvas, ščepec soli in čajno žličko sladkorja.
  2. Dolijte 350 ml mlačne vode in jedilno žlico oljčnega olja.
  3. Dobro pregnetite testo.
  4. Pekač obložite s papirjem za peko ali ga premažite z oljčnim oljem.
  5. Zvaljajte testo in ga položite v pekač.
  6. Eno uro ga pustite vzhajati na toplem mestu.
  7. Medtem operite zelenjavo in začimbe ter zelenjavo narežite na primerne kose, iz katerih boste potem sestavili cvetoči travnik.
  8. Po eni uri testo obložite z zelenjavo in zelišči.
  9. Na srednji reži in pri 210 °C pecite približno 20 minut.

Ali ste vedeli?

Fokačo so jedli že v času antike in v starem Rimu so jo stregli bogovom. Izraz izhaja iz latinske besede „focus“, ki pomeni štedilnik, pečica ali peč, fokača pa je to ime dobila zato, ker so jo pekli kar neposredno v pepelu. V spomin na dopust v Italiji ali pa, če se ravno odpravljate tja – preizkusite naš recept.