Active Beauty
Ideje za velikonočni brunch: Trije okusni recepti za praznično pogrnjeno mizo

Jajca, jajca in še enkrat jajca

Ideje za velikonočni brunch: Trije okusni recepti za praznično pogrnjeno mizo

Prazniki in dela prosti dnevi so še posebej primerni za jutranje poležavanje v postelji, ki mu sledi obilen brunch. V nadaljevanju z vami delimo ideje, kako pripraviti brunch. Šakšuka, pogača iz listnatega testa s šunko in sirom ter kvašeno pecivo bodo poskrbeli, da boste imeli dovolj energije za iskanje pirhov.

Tri ideje za velikonočni brunch

Brunch je pozen zajtrk oz. zgodnje kosilo in je primeren za trenutke, ko imate čas in si privoščite kulinarično razvajanje, ki lahko traja tudi nekoliko dlje. Tokrat z vami delimo recepte za okusno zeleno šakšuko s šparglji in blitvo, hrustljavo pogačo iz listnatega testa s šunko in sirom ter za konec še sladko kvašeno pecivo.

Sestavine za 4 porcije zelene šakšuke z jajci

  • 2 stebli pora
  • 2 stroka česna
  • 350 g listov blitve
  • 500 g zelenih špargljev
  • 1 pest kopra
  • 2 jedilni žlici masla
  • sol
  • mleti poper
  • 1–2 jedilni žlici limoninega soka
  • 125 g grškega jogurta
  • 1 čajna žlička koruznega škroba
  • 150 g fete
  • 4 jajca
  • sumak (azijska začimba iz plodov začimbe sumak); po želji

Priprava zelene šakšuke z jajci


1. Narežite zelenjavo, nasekljajte koper
Por očistite, operite in narežite na kolobarje. Česen olupite in nasekljajte. Blitvo očistite, operite, osušite in grobo nasekljajte. Spodnjo tretjino špargljev olupite in odrežite konce. Stebla operite in narežite na majhne koščke. Koper sperite, osušite, odtrgajte vršičke in jih nekaj prihranite še za dekoracijo jedi. Preostali koper sesekljajte.

2. Popecite in začinite zelenjavo
V veliki ponvi segrejte maslo in na njem približno 5 minut dušite por. Dodajte česen, blitvo in šparglje ter jih med občasnim mešanjem dušite 5–7 minut. Začinite s soljo, poprom in limoninim sokom.

3. Pripravite jogurt, zelenjavni mešanici pa dodajte jajca
Jogurt zmešajte s škrobom in sesekljanim koprom ter dodajte zdrobljeno feto. Mešanico vmešajte v zelenjavo in z žlico oblikujte jamice. Vanje razbijte jajca, pokrijte in kuhajte na nizkem ognju, dokler se beljaki ne strdijo.

4. Šakšuko postrezite

Šakšuko postrezite v manjši skledi ali globokih krožnikih. Okrasite s koprom in po želji potresite s sumakom. Postrežete jo lahko s popečenimi kruhki.
Šakšuka je specialiteta severnoafriške in levantinske kuhinje. V naši spomladanski različici smo blitvi dodali še zelene šparglje in grški jogurt.

Tako okusna in preprosta hkrati: Pogača iz listnatega testa s šunko, sirom in kislo smetano.

Sestavine za 4 porcije pogače iz listnatega testa s šunko in sirom

  • 275 g listnatega testa (pravokotne oblike)
  • 100 g kisle smetane
  • sol
  • mleti poper
  • 150 g rezine kuhane šunke
  • 150 g naribanega sira, npr. ementalec, gavda
  • 1 rumenjak
  • 2 jedilni žlici sezama
  • bazilika

Priprava pogače iz listnatega testa s šunko in sirom


1. Pripravite nadev in napolnite listnato testo
Pečico segrejte na 220 °C (zgornje in spodnje gretje). Listnato testo s pomočjo skupaj s papirjem razgrnite na pekač. Polovico testa premažite s kislo smetano ter začinite s soljo in poprom. Šunko narežite na koščke in jo razporedite po kisli smetana ter potresite z naribanim sirom. Prazno polovico testa prepognite čez nadev in v testo vrežite črte v obliki mreže.

2. Pogačo specite in postrezite
Rumenjak zmešajte z dvema jedilnima žlicama vode, nato z mešanico premažite testo in ga posujte s sezamom. Pogačo pecite v pečici približno 20 minut, da se zlato rjavo zapeče. Ko je pečena, pustite, da se ohladi, jo okrasite z baziliko in postrezite.

Sestavine za 8 kosov kvašenega peciva z rozinami

  • 125 ml mleka
  • 1 jedilna žlica medu
  • 1 jedilna žlica lanenega olja
  • 30 g masla (v koščkih)
  • 125 ml mlačnega hruškovega soka
  • 4 g suhega kvasa
  • 1 rumenjak
  • ½ čajne žličke pomarančne lupine (ekološke)
  • 50 g rozin
  • 400 g pšenične moke tipa 550
  • ½ čajne žličke cimeta
  • ¾ čajne žličke soli
  • 35 g moke
  • 1 jedilna žlica sladkorja v prahu

Priprava kvašenega peciva z rozinami

1. Pripravite kvašeno testo in ga pustite vzhajati
V loncu zavrite mleko, nato ga odstavite z ognja, dodajte med, laneno olje in maslo ter dobro premešajte. V večjo skledo vlijte hruškov sok in v njem raztopite suhi kvas. Vmešajte rumenjak in pomarančno lupino ter dodajte rozine. Na zmes presejte moko, dodajte cimet, sol in medeno mleko ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Pokrijte in pustite vzhajati na toplem mestu približno 30 minut.

2. Testo obdelajte in ga ponovno pustite počivati
Testo na rahlo pomokani delovni površini na hitro pregnetite, nato ga dajte nazaj v skledo, pokrijte in ponovno pustite vzhajati približno 30 minut, da se količina testa podvoji. S papirjem za peko obložite osem vdolbinic pekača za mafine. Testo razdelite na osem delov, oblikujte kroglice, jih položite v vdolbinice, pokrijte in pustite ponovno vzhajati približno 30 minut. Pečico segrejte na 200 °C (zgornje in spodnje gretje).

3. Pripravite nadev in specite hlebčke
Na koncu zmešajte moko z eno čajno žličko sladkorja v prahu in postopoma dodajajte 3–4 jedilne žlice hladne vode, da nastane gladka zmes. Z mešanico napolnite vrečko za dekoriranje in na pecivo narišite križe. Pecite v pečici 20–25 minut, da se pecivo zlato rjavo obarva. Pustite kratek čas, da se ohladi.

4. Pripravite glazuro in pecivo postrezite
V manjšem loncu zmešajte preostali sladkor v prahu in 1 do 2 jedilni žlici vode ter malce segrejte. Z mešanico premažite pecivo in pustite, da se glazura posuši. Nato hlebčke vzemite iz modelčkov in jih postrezite.

To puhasto pecivo je tradicionalna velikonočna jed v Angliji in Avstraliji.