Active Beauty
Korenčkovi mafini: Recept za sočne korenčkove mafine
Besedilo: Carolina Forstner, Rezepte: StockFood

Drugačen zajtrk

Korenčkovi mafini: Recept za sočne korenčkove mafine

Zelenjava v pecivu? Odkar pri peki slaščic uporabljamo bučke in rabarbaro, to ni več nič nenavadnega. Če boste pecivu dodali zelenjavo, bo to sočno in polno vitaminov, okus zelenjave pa bo vedno ostal nekje v ozadju. Korenčkovi mafini so mini različica priljubljene korenčkove torte, zaradi preliva iz datljev in svežega sira pa so vrhunec vsakega nedeljskega kosila.

Korenčkovi mafini Korenčkovi mafini s prelivom iz datljev in svežega sira

Sestavine za 12 korenčkovih mafinov

  • malo olja in moke za namastitev in pomokanje pekača
  • 2 korenčka
  • 80 g rozin
  • 80 g pekan orehov
  • 1 bio-pomarančna
  • 250 g polnozrnate pirine moke
  • 1 jčajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1 noževa konica mletega muškatnega oreha
  • 1 noževa konica mletih klinčkov
  • 150 g zmehčanega masla
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 jedilni žlici soka ali mleka

Krema za okras

  • 100 g sušenih izkoščičenih datljev
  • 250 g svežega sira
  • 125 g mehkega masla

Priprava korenčkovih mafinov

1. Ogrejte pečico in pripravite pekač
Pečico segrejte na 180 °C, vklopite spodnje in zgornje gretje. Pekač za mafine s pomočjo čopiča premažite z oljem in potrosite z moko.
2. Naredite testo za mafine
Korenje olupite in drobno naribajte. Grobo sesekljajte rozine in pekan orehe. Pomarančo operite, osušite, drobno naribajte lupino in iztisnite sok. Moko zmešajte s pecilnim praškom in začimbami. Kremasto stepite maslo in sladkor. Postopoma vmešajte jajca. Dodajte mešanico suhih sestavin in zmešajte s pomarančnim sokom oz. lupino, sokom/mlekom, korenjem, rozinami in pekan orehi.
3. Specite mafine
Testo vlijte v skodelice in ga v pečici pecite približno 25 minut. Mafine vzemite iz pečice in jih pustite, da se ohladijo.
4. Priprave kremo in okrasite mafine
Datlje z 2 žlicama vode v kuhinjskem robotu pretlačite, da dobite rahlo kremo z majhnimi koščki. Dodajte sveži sir in maslo ter zmiksajte, da bo zmes še bolj kremasta. S kremo premažite mafine.

Pozen zajtrk ali zgodnje kosilo za vse

Ni pomembno, ali ste nedavno imeli post od sladkarij in drugih pregreh. Bogato obložene mize za nedeljski pozni zajtrk ali zgodnje kosilo se bo razveselil vsak gurman. Na vsako mizo ob posebnih priložnostih poleg sočnih korenčkovih mafinov sodi tudi svež domač kruh. Poleg tega je odlična izbira sveža spomladanska solata, ki izvrstno razblini sladkobo mafinov in se odlično poda tudi k suhim mesninam, ribam ali jajcem.