Active Beauty
 Cvetje iz pravične trgovine: šopki za čisto vest

Cvetna darila

Cvetje iz pravične trgovine: šopki za čisto vest

Rezano cvetje prinaša veselje, žal pa pogosto obremeni okolje in človeka. Preberite naših pet alternativ – od cvetja iz pravične trgovine do bio vrtnarjenja.
Kdor kupuje cvetje, ima običajno dober namen – razveseliti želi ljubljeno osebo. Za to gesto pa se pogosto skriva izkoriščanje okolja in ljudi, kajti veliko cvetlic, ki jih kupimo pri nas, je uvoženih iz tujine. V Evropo jih pripeljejo z letali, kar je slabo za podnebje. Pridelava rastlin zahteva veliko vode, a v številnih državah pridelovalkah je pravzaprav primanjkuje. Tamkajšnji ekosistemi so obremenjeni zaradi okolju nevarnih pesticidov in gnojil, ki jih uporabljajo pri vzgoji rastlin. Ljudje na cvetličnih poljih se pogosto ne morejo zaščititi pred škodljivimi kemikalijami, saj nimajo zaščitnih mask. Poleg tega delajo pod težkimi pogoji in imajo malo pravic. 
 
Imamo dobro novico! Za trajnostno cvetje in čisto vest pri obdarovanju obstajajo številne alternative. Spodaj predstavljamo sedem nasvetov.

1. Cvetje natrgajte na polju

Na podeželju vidimo cvetlična polja, ki jih obdelujejo vrtnarji ali kmetje. Nekateri, podobno kot pri jagodah, nudijo možnost, da proti plačilu sami naberete cvetje in ga odnesete s seboj. Regionalni in sezonski šopki so najbolj prijazni do okolja in podnebja. 


2. Bio, sezonsko in regionalno

Če šopka ne želite nabrati sami, se obrnite na cvetličarja. A nekaj samoiniciative je vseeno treba, da boste pri izbiri rezanega cvetja čim bolj trajnostni. Na prodajnem mestu lahko vprašate, od kod prihajajo cvetlice. Več ljudi kot bo spraševalo po sezonskem, regionalnem cvetju, več bo tovrstne ponudbe. Največ cvetja, ki zraste na prostem, lahko kupimo v času od maja, ko cvetijo hijacinte, potonike, tulipani, vijolice itd., do septembra. 

Pri vzgoji bio cvetlic se ne uporablja umetnih pesticidov in gnojil, zato so okolju prijaznejše kot običajne, gnojene rože. Trenutno jih je težko dobiti, a vprašajte pri trgovcu, tudi zato, da odprete temo. Nasvet: Bio cvetlice boste morda našli tudi na tržnici. 


3. Cvetje iz pravične trgovine

Če je že nujno, da so cvetlice iz oddaljenih držav, je najbolje, da poiščete take, ki imajo pečat pravične trgovine (Fairtrade). Ta zagotavlja, da ljudje na poljih delajo v pravičnih razmerah in da se s pridelavo okolja ne bremeni preveč. Kljub temu cvetlice iz pravične trgovine niso podnebju prijazne. Prvič, ker potrebujejo veliko vode, pridelujejo pa jih v državah, kjer vode pomanjkanje, in drugič, ker jih iz držav, kot so Kenija, Tanzanija in Etiopija, uvozijo z letali. 

4. Lončnice namesto šopkov

Bolj trajnostne, kot je šopek, ki že po nekaj dneh oveni, so lončnice. Te sicer pri obdarjencu na začetku izzovejo manj navdušenja, a darilo ga bo razveseljevalo veliko dlje – predvsem lončnice, ki jih bo lahko posadil na gredo ali jih v okrasnem loncu postavil na balkon, npr. vrtnice, begonije, gardenije ali fuksije. 


5. Nabiranje travniških cvetlic

Če nimate svojega vrta in bi vseeno radi nabirali cvetlice, morate biti pozorni na nekaj stvari. Ne smete jih nabirati v naravnih rezervatih, prav tako nikoli ne trgajte zaščitenih vrst. Zavedati se morate tudi, da so nekatere rože, ki rastejo v naravi, strupene. Pri travniških cvetlicah upoštevajte pravilo ene pesti: naberite jih v manjši količini za osebno rabo. Najbolje je, da jih odrežete z nožem in vzamete samo posamezne cvetlice, da lahko naslednje leto spet zrastejo.