Active Beauty
Bi se radi znebili nosečniških strij?
Besedilo: Christina Omlor

Nadležne linije

Bi se radi znebili nosečniških strij?

Strije pogosto povezujemo z nosečnostjo, a ne pojavijo se le takrat, ko v ženski raste novo življenje. Morda smo se zredili ali pa smo k njihovemu nastanku enostavno nagnjeni – torej se lahko pojavijo tudi pri moških. Če vas strije motijo in jih smatrate kot nekakšno pomanjkljivost, se jih lahko znebite. Preizkusite, kako delujejo spodaj opisani načini

Kako nastanejo strije?

K strijam so zelo nagnjene nosečnice. Ne dobijo jih samo zaradi raztezanja kože na trebuhu in prsih, temveč tudi zaradi drugačnega hormonskega stanja v nosečnosti, ki poskrbi za tanjšanje kože. Strije lahko z upoštevanjem nekaj nasvetov preprečite.

Obstajajo pa tudi drugi dejavniki, ki lahko povzročijo nastanek rdečih črt:

  • izrazito povečanje telesne teže
  • hitra rast mišic (zaradi intenzivne vadbe)
  • slaba vezna tkiva (pogosto dedno pogojeno)
  • sprememba hormonskega stanja (puberteta)
  • izjemno hitra rast

Strije ima torej veliko ljudi in nikakor niso nekaj, česar bi se morali sramovati. Če ste med tistimi, ki bi se jih radi znebili, morate vedeti, da nikoli ne bodo popolnoma izginile, saj gre brazgotine. Kljub temu obstaja nekaj možnosti, da hitreje zbledijo.

5 načinov odstranjevanja strij

1. Kreme

S kremo strij sicer ne boste odstranili, lahko pa ublažite njihovo intenzivnost in opaznost z namenskimi kremami. Te vsebujejo veliko vitamina E, ki spodbuja obnavljanje kože. Videz lahko izboljšajo tudi posebna olja za brazgotine in veliko cinka. Tega najdemo v številnih živilih, kot so stročnice (npr. leča, čičerika in grah), ter siru in zelenjavi (npr. brokoli, špinača in brstični ohrovt).

2. Laser

Če vas brazgotine motijo, je najbolj učinkovita metoda, da jih omilite, laserski poseg. Glede na stanje strij so na voljo različne vrste posegov in laserjev. Pri svežih strijah barvni laser uniči krvne žile v zgornjih plasteh kože. Strije hitreje zbledijo in za njimi ne ostanejo temno rdeči in lila odtenki. Še več pa obljubljajo tretmaji s frakcioniranim C02-laserjem, ki na zgornjih plasteh kože naredi luknjice in tako spodbuja nastanek novih veznih tkiv. O številu in primernosti tretmajev se pogovorite z zdravnikom, saj je to odvisno od stanja tkiv.

3.Microneedling

Cilj terapije microneedling je spodbuditi nastajanje kolagena. Strokovnjak pri tem posegu kožo rani z drobnimi iglami, nato pa nastale rane oskrbi s serumom, ki pospeši celjenje. Ocena učinkovitosti microneedlinga je približno taka kot pri laserskem posegu, izvajajo pa ga lahko le za to kvalificirani zdravniki.

4. Ultrazvok

Nežnejšo možnost predstavlja ultrazvok. Ker so zaradi raztrganin v tkivu nastale majhne vrzeli, vibracije ultrazvoka spodbujajo absorpcijo telesu lastnih snovi, ki obnavljajo tkivo. To spodbuja tudi prekrvavitev telesa in pomaga pri obnovi.

5. Masaža

Podobno kot pri brazgotinah si lahko tudi pri strijah pomagate z masažo in na ta način pospešite celjenje kože. Izjemno učinkovita je masaža, pri kateri kožo na mestih, kjer so strije, previdno „cukamo“ navzgor. Na ta način spodbudimo prekrvavitev, ta pa pospeši proces celjenja. Pomembno: Pri svežih strijah pazite, da kože ne vlečete še bolj narazen, saj se tako lahko še poglobijo. Enostavna možnost je tudi uporaba krtač za masažo in pilingov, ki spodbudijo prekrvavitev. V nosečnosti lahko s tovrstno masažo, predvsem na trebuhu in prsih, nastanek strij celo preprečite. Z masažo začnite čim prej, proti koncu nosečnosti pa raje izvajajte masažo z masažnim oljem. Vsekakor se pred začetkom masaže posvetujte z izbranim ginekologom.

6. Domača sredstva

Uporabite lahko tudi izdelke iz domače lekarne. Na prizadeta mesta lahko nanesete jojobino ali toplo ricinisovo olje ali ognjičevo mazilo. Če se vam zdi, da niso dovolj učinkovita, lahko uporabite samoporjavitvena mazila. Kupite mazilo v svojem odtenku kože in ga nanesite na strije. Tako bodo črte podobne barve kot vaša koža in zato manj vpadljive.

7. Preprečite nastanek s pravilno prehrano in gibanjem

Strije lahko preprečite z zdravo prehrano, pitjem veliko tekočine (najmanj 2 litra dnevno) in zadostnim gibanjem. To napenja vezivna tkiva in jih dela raztegljivejše.