Bi jedli veganski med?

Veganska prehrana je brez živalskih proizvodov, kamor spada tudi čebelji med. Pridne čebele proizvajajo med kot svoj glavni vir hrane za preživetje v hudi zimi. Seveda obstajajo tudi čebelarji, ki delajo v harmoniji s čebelami in točijo le presežek medu, vendar ta še vedno ni veganski. .

Veganski med: pet alternativ za čebelji med

Poznamo različne veganske nadomestke za med.

1. Agavin sirup

Pridobivajo ga iz agave in je vsestranska alternativa medu – lahko ga uporabite tudi v kavi, čaju ali pri peki. Agavin sirup je narejen iz rastline agave in izvira predvsem iz Mehike. Sestavljen je iz fruktoze in glukoze, vendar ne zvišuje ravni sladkorja v krvi toliko kot rafinirani sladkor.

2. Rižev sirup

Rižev sirup kot tudi sladica mochi izvira iz Japonske, priporočljiv pa je za sladkanje pri dietah z nizko vsebnostjo glukoze ali brez glutena. Kot pove že ime samo, je narejen iz riža. Ker gre za čisto glukozo, pa ga morate odmerjati zmerno.

3. Javorjev sirip

Javorjev sirup pridobivajo iz javorovih dreves in je še posebej v Kanadi priljubljena izbira za zajtrk. Primeren je tudi za okrasitev ajdovih palačink – recept zanj boste našli v nadaljevanju. Glede na odtenek zlate barve poznamo svetlejši (razred A)in močnejši javorjev sirup (razred C). Odličen dodatek k sladicam je javorjev sirup razreda A, saj je blažjega okusa.

Nasvet:

Pri nakupu javorjevega sirupa bodite pozorni na oznako »veganski«, saj nekatere blagovne znamke sirupu dodajajo živalska barvila. .

4. Smrekov sirup

Neverjetno, kaj vse nam ponujajo zakladi iz narave. Za pripravo smrekovega sirupa v posodi zmešajte sveže nabrane smrekove vršičke s sladkorjem. Po enem mesecu je sirup pripravljen. Ne le da doda čudovito sladkost čajem in ga lahko namažete na kruh z maslom, zaradi svojih eteričnih olj slovi tudi kot domače zdravilo proti kašlju. Je popolna alternativa za čebelji med v sezoni prehladnih obolenj.

5. Regratov med

Še en veganski nedomestek medu, ki nam ga ponuja narava je regratov med. Naredimo ga iz svežih regratovih cvetov, vode in sladkorja. Podobno kot smrekov sirup je v sezoni prehladnih obolenj odličen za sladkanje čajev, saj je med drugim bogat s cinkom.

Dobro je vedeti

Moči narave ne smemo podcenjevati. Priporočamo vam, da se pred uživanjem regrata posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom, saj ga pri številnih težavah ne priporočajo.