Active Beauty
Nasveti za nego stopal pri sladkornih bolnikih
Besedilo: Margret Hoffmann

Zdrava stopala

Nasveti za nego stopal pri sladkornih bolnikih

S pomočjo stopal dan za dnem raziskujemo svet, zato je prav, da jim posvetimo veliko pozornosti. Še posebej to velja za sladkorne bolnike, saj je njihova koža dovzetnejša za poškodbe. V nadaljevanju preberite, kaj je medicinska pedikura in zakaj je tako pomembna.
Pri vsakodnevni skrbi zase se najbolj posvečamo obrazu. Očistimo ga, navlažimo s kremo, naličimo in ga razvajamo z negovalnimi maskami. Tovrstne nege pa bi si vsekakor zaslužila tudi stopala. Če se pojavijo težave, kot so denimo kurja očesa in podobno, se obrnite na strokovnjake, ki bodo poskrbeli za popoln videz in zdravje vaših stopal. Dober pokazatelj tega, kako pomembna so stopala za naše splošno počutje, so tudi učinki refleksne masaže stopal..

Tudi sladkorni bolniki morajo veliko pozornosti posvetiti negi stopal in se redno prepustiti rokam strokovno usposobljenih pedikerjev. Obisk strokovnjaka pa ni pomemben le s kozmetičnega vidika, temveč tudi z zdravstvenega. V nadaljevanju preberite, zakaj je nega stopal pri sladkornih bolnikih tako pomembna

Zakaj je nega stopal pri sladkornih bolnikih tako pomembna?

Diabetes je kronična presnovna bolezen. Trebušna slinavka namreč proizvaja premalo inzulina, ali pa ga celo ne proizvaja. Posledica tega je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice, zaradi česar se poveča vrednost krvnega sladkorja. Bolezen lahko povzroči slabšo prekrvavitev in poškodbe živcev. Prav zaradi tega imajo sladkorni bolniki težave s celjenjem ran in se soočajo s senzoričnimi motnjami.

To pomeni, da je njihovo zaznavanje bolečine okrnjeno in bolečin pri majhnih poškodbah ali otiščancih sploh ne čutijo. Najbolje bi bilo, da sladkorni bolniki nego stopal prepustijo strokovnjakom, in sicer na vsake štiri do šest tednov.


Kaj zajema nega stopal pri sladkornih bolnikih?

V dm Studiu vam poleg klasične ponujamo tudi medicinsko pedikuro. Ta zajema običajne postopke, kot so kopel za stopala, odstranjevanje trde kože in krajšanje nohtov, pa tudi zahtevnejšo nego stopal, kjer stopala natančno pregledajo in obravnavajo težja stanja.

Nekateri strokovnjaki s posebnimi napravami preverijo globinsko in temperaturno občutljivost stopal ter na ta način ugotovijo, ali so živci na stopalih že okvarjeni.

Potek medicinske pedikure pri sladkornih bolnikih

  1. Medicinska pedikura se začne s petminutno kopeljo za stopala z negovalnimi olji, pri temperaturi 35 stopinj.
  2. Sledi strokovni pregled stopal.
  3. Nato se previdno odstrani trda koža. V primeru, da so na koži otiščanci, je pomembno, da se trda koža ne odstrani v celoti, saj bi v nasprotnem primeru lahko povzročili poškodbe in razbolelo kožo.
  4. Strokovnjaki bodo nohte na nogah skrajšali ravno prav in enakomerno ter tako preprečili vraščanje. Robove bodo zgladili s pilico za nohte ter odstranili odvečno oNohte bodo navlažili s posebnim negovalnim oljem.
  5. Kozmetičarka bo nato nesla lak, ki preprečuje nastanek glivičnih okužb.
  6. Za konec bodo na vaša stopala nanesli kremo in jim privoščili blagodejno masažo.


Sladkorni bolniki stopala lahko negujejo tudi sami

Prav je, da si vsakih šest tednov privoščite pedikuro pri strokovnjaku, vendar pa nikar ne pozabite na vsakodnevno nego doma. Po prhanju dobro osušite predele med prsti na nogah, da preprečite nastanek glivičnih okužb.

Strokovnjaki svetujejo, da si enkrat do dvakrat na teden privoščite kopel za stopala. Da bi bila koža na vaših stopalih prijetno mehka, na stopala vsak dan nanesite kremo. Priporoča se tudi uporaba higienskih sprejev, tako za stopala kot za čevlje. Da bi preprečili nastanek bakterij, ki na odprtih ranah lahko povzročijo vnetja, škarjice za krajšanje nohtov in pilice redno razkužujte.


Vadba za zdrava stopala

Redno izvajajte vaje za stopala. Že pet minut na dan je dovolj, da boste okrepili mišice stopal, izboljšali prekrvavitev nog in preprečili diabetično nevropatijo oz. obolenje živcev, ki ga lahko povzroči sladkorna bolezen.
  • Za ogrevanje večkrat izmenično dvigajte peto in sprednji del stopala.
  • Za ogrevanje večkrat izmenično dvigajte peto in sprednji del stopala.
  • Namesto da se pripognete, stvar enostavno dvignite s stopali.
  • Časopis s stopali raztrgajte na majhne koščke. Slednje nato zagrabite s prsti na nogah in jih položite na kupček.