Čeprav omejitev gibanja v koronačasu zagotovo ni bila dobrodošla, nam je bil v tem obdobju podarjen čas, da se bolj posvetimo sebi. Med načini za aktivno doživljanje lepih plati življenja je pisanje dnevnika.  

Trenutke miru lahko izkoristimo, da prisluhnemo svojemu notranjemu glasu in pogledamo vase. Kateri skriti načrti in želje so v nas? Kako bi jih lahko uresničili in postali srečnejši? Če verjamemo navdušencem nad vodenjem dnevnikov, potem je odgovor zapisan med vrsticami. Pomagajo vam lahko tudi strategije za srečo

Razlika med pisanjem dnevnika danes in nekoč? Meje so nekoliko zabrisane, v splošnem pa je pisanje dnevnika, ki se priporoča danes, veliko bolj strukturirano. Ne gre toliko za razmišljanje o dnevu, ki je za nami, ampak za začrtanje konstruktivnih ciljev. To lahko prepoznamo že po obliki in zasnovi dnevnikov, ki si jih lahko omislimo v ta namen. Od 6-minutnega dnevnika do dnevnika sreče in vse vmes – izbire je več kot dovolj. Istočasno pa obstajajo tudi sodobne metode pisanja, ki zelo spominjajo na dobri stari način zapisovanja misli in razmišljanj. Med njimi so tako imenovane jutranje strani, o katerih pa nekoliko več v nadaljevanju. Osnovni namen pisanja dnevnika pa je vselej pozitiven osebni razvoj.  

Zakaj nas pisanje dnevnika osrečuje? 

Pozitivna psihologija pravi, da se bomo bolje počutili in si dvignili razpoloženje, če si bomo vzeli čas in zapisali stvari, za katere smo hvaležni. Če nam je sprva težko, si lahko pomagamo z dnevniki hvaležnosti, ki nas do odgovorov vodijo z vprašanji. Dolgoročno s tem zmanjšamo stres, saj ustvarjamo pozitivnejši pogled na svet.  

Morda je bila jutranja kava danes še posebej okusna ali pa ste po radiu slišali svojo najljubšo pesem? Najbolje je, če si te stvari zapišete, preden se odpravite v posteljo. Potem boste v imeli v mislih lepe stvari, kar glede na študije pripomore k boljšemu spancu

Z rednim pisanjem izboljšamo pravopis in presenetljivo tudi veščine ustnega izražanja. To so ugotovile raziskovalke in raziskovalci v okviru študije univerze Stanford. Zakaj? Pisanje pomaga pri iskanju rešitev, ki jih nato lahko tudi ustno argumentiramo. 

4 načini pisanja dnevnika, ki jih lahko preskusite

  1. Jutranje strani 

    Jutranje strani so ena izmed najbolj priznanih in priljubljenih dnevniških metod. Zjutraj, takoj ko vstanete, na tri A4 strani intuitivno zapišite, vse kar vam pride na misel. Cilj je razbiti lastne miselne vzorce in sprostiti blokade. 

  2. Dnevnik hvaležnosti 

    Tudi ta vaja je zelo razširjena. Kot smo že omenili, izhaja s področja pozitivne psihologije. Vsak dan (najbolje pred spanjem) zapišite tri (drobne) stvari, za katere ste hvaležni. Lahko gre tudi za prikupne pripetljaje iz dneva, ki je za vami.