Active Beauty
Prostata: to naj bi moški vedeli o njej

Zdrav korak

Prostata: to naj bi moški vedeli o njej

Čeprav povečanje prostate prizadane 40 % moških, starih nad 60 let, je presenetljivo malo predstavnikov močnejšeja spola seznanjenih o dejstvih glede prostate. Po podatkih raziskave Evropskega združenja za urologijo (European Association of Urology) tudi moški nad 50 let svoje prostate ne poznajo dobro, zato smo za mnenje glede tega tako pomembnega organa povprašali strokovnjake.

Kaj ima Movember s prostato?

Beseda "Movember" je sestavljena iz angleških besed "moustache" (slovensko: brki) in "November" ter označuje gibanje, ki izvira iz Avstralije. Leta 2003 je želela skupina moških obuditi modni trend iz preteklosti - brke. Prvega novembra so se do gladkega obrili in potem pustili rasti brke cel november. Iz tega je nastalo nekaj izjemnega. Kmalu potem je bilo namreč ustanovljeno mednarodno gibanje Movember. Tako si moški in ženske po svetu že od leta 2004 puščajo rasti brke ali dlake na drugih delih telesa. Na ta način  zbirajo sredstva za raziskave in preprečevanje rakavih obolenj na prostati, pa tudi drugih bolezni, ki prizadanejo moške, kot sta rak na modih in depresija.
 

Kje se nahaja prostata in kako je videti?

Prostata leži globoko v medenici, tik pod sečnim mehurjem in ob strani meji na danko. Skozi žlezo potekata semenovoda, ki se jima pridruži izvodilo mehurčaste žleze, tj. semenjaka. Sečnica poteka skozi sredino prostate, semenjak in semenovoda pa vodita v ta del sečnice. 

Žleza je pri mlajših moških velikosti kostanja in se s starostjo povečuje.  Doseže lahko velikost mandarine ali celo grenivke.

 

Kaj je naloga prostate?

Prostata je del moškega razmnoževalnega sistema in izloča snov, ki skupaj s semenčicami iz mod tvori spermo. Zahvaljujoč tej snovi imajo semenčice boljšo gibljivost. Pomembno vlogo pa ima tudi pri sami ejakulaciji oziroma izlivu, saj omogoča večji pritisk. 

Ginekološki pregledi, ki jih ženske, od prve menstruacije dalje, opravijo vsaj enkrat na leto, so postali stalna praksa. Tako bi morali tudi moški po 45. letu redno hoditi na urološke preglede, kjer so urologi pozorni predvsem na dvoje. 

 

Povečanje prostate

Prva pomembna stvar je spremljanje povečevanja prostate. Po 50. letu se pri vsakem moškem prostata običajno prične povečevati, kar samo po sebi ni nič posebnega, vendar pa lahko povzroči težave pri odtekanju seča iz sečnega mehurja. Strategiije zdravljenja so različne, zdravnik pa vam bo podal informacije, kako ublažiti povečanje in s tem boleče simptome. n.
 

Preventiva raka prostate

Druga pomembna stvar je preventiva za pojav raka prostate. Gre za vrsto raka, ki je pri moških najpogostejši in ga je v zgodnjem stadiju, ko je omejene le na prostato in njeno nepospredno okolico, mogoče ozdraviti. Pri pregledu prostate se izvajajo digitorektalni pregled, ultrazvočna preiskava in test  določitev tumorskega označevalca PSA v krvi. 

Katera živila pozitivno vplivajo na prostato?

Redno gibanje ter zdrava in uravnotežena prehrana pozitivno vplivajo na zdravje prostate. Najbolj priporočljiva so živila, ki imajo učinek na hormonsko ravnovesje pri moških in s tem na rast prostate.  

 

Zdrave maščobe

Prekomerno uživanje maščob na prostato negativno vpliva. Bistvenega pomena je, kakšne so maščobe, ki se uživajo. Znano je, da nasičene maščobne kisline živalskega izvora povečujejo tveganje za nastanek raka, nenasičene maščobne kisline rastlinskega izvora pa ga preprečujejo. Meso, rastlinska olja, oreški, in avokado so tista živila, ki vsebujejo največ zdravih maščob.
 

Prehranske vlaknine

Vlaknine oz. živila bogata z balastnimi snovmi, kot so sadje, zelenjava in žitarice, zmanjšujejo tveganje za obolenja prostate.
 

Likopin

Paradižnik ter nekatere druge vrste sadja in zelenjave, ki so rdeče barve, vsebujejo likopen. Gre za rastlinsko barvilo, ki spada v skupino karotenoidov in je zaradi svoje antioksidativne funkcije lovec na proste radikale. Da bi zmanjšali tveganje za nastanek raka prostate, je na teden priporočljivo zaužiti ca. 10 srednje velikih paradižnikov.
 

Fitoestrogen

Fitoestrogeni so skupina snovi, ki jih najdemo v rastlinah in so po svoji strukturi zelo podobni telesu lastnemu estrogenu in zavirajo rast prostate. Ločimo flavonoide, kot so čičerika, soja in čaj, ter lignane, kamor uvrščamo žitarice in laneno seme
 

Naravna zelišča

Pri lajšanju nelagodja pri že povečani prostati se je izkazala zdravilna moč drobnocvetnega vrbovca.  Posušenega v obliki čaja zjutraj in zvečer popijte eno skodelico. Čaj pripravite tako, da zvrhano žličko vrbovca prelijete s četrt litra vrele vode in pustite stati pet minut. Tudi izvleček plodov žagaste palme in izvleček korenine velike koprive blagodejno vplivata na prostato. Prav tako si privoščite bučna semena, ki ugodno delujejo na zaviranje benigne hiperplazije prostate. 
 

Kdaj je čas za obisk urologa?

  

Na splošno velja, da je zdravnika bolje obiskati enkrat preveč kot premalo. Če se ne počutite dobro oz. menite, da je čas za rutinski kontrolni pregled, z obiskom zdravnika nikar ne odlašajte. Na obolenja prostate opozarjajo simptomi, ki nikakor niso zanemarljivi in zahtevajo zdravniško obravnavo. Mednje se uvrščajo naslednji simpotimi:

  • pogosto uriniranje in občutek nepopolnega spraznenja sečnega mehurja
  • bolečine pri uriniranju ali erekciji/motnje erekcije 
  • spremenjen ejakulat (krvav) 
  • boleča prostata ali bolečine v križnem delu hrbtenice 
  • nenadno, nenačrtovano hujšanje 
  • otečene in boleče bezgavke 
 

Omenjene simptome lahko povzročajo tudi druga zdravstvena stanja in ni nujno, da so povezani z resno boleznijo. Da vas ne bo skrbelo, vam v vsakem primeru priporočamo, da se posvetujete z zdravnikom.