Pri večini se pigmentni madeži pojavijo šele z leti, a tudi takrat bi nam bilo ljubše, če jih sploh ne bi imeli – še posebej ne na obrazu. Nepravilne temne ali svetle lise na koži naše polti ne polepšajo, saj jo naredijo neenakomerno. Toda kako jih lahko učinkovito odstranimo?

Zakaj nastanejo pigmentni madeži?

Najprej spoznajmo vzroke za nastanek: Če je tvorba melanina, ki je v koži odgovoren za barvni pigment, motena, na koži nastanejo barvne spremembe. Nastanejo lahko celo svetli madeži. Pri ženskah so vzrok pogosto hormonska nihanja, če pa je poleg tega koža izpostavljena tudi UV-svetlobi brez ustrezne kreme za zaščito pred soncem, je kontrast še bolj izrazit. Medtem ko so temni madeži posledica hiperpigmentacije, je razgradnja pigmentnih celic odgovorna za svetle madeže.

Ravno zato se priporoča, da izdelke za zaščito pred soncem uporabljamo skozi celo leto. Dejstvo je namreč, da so pigmentni madeži, če se pojavijo šele, ko smo nekoliko starejši, vsekakor posledica staranja kože. Dobra novica je, da jih lahko preprečimo, če so posledica UV-sevanja.