Domače muesli ploščice brez sladkorja
Vam zmanjkuje energije? V takšnih primerih je najbolje poseči po muesli ploščicah. Predstavljamo vam osnovni recept, s katerim boste lahko okusne muesli rezine pripravili sami – in to brez sladkorja.
Muesliji so zdravi – seveda pa moramo paziti na določene sestavine. Muesli rezine so majhne energijske ploščice: ogljikovi hidrati iz žitaric dolgotrajno oskrbijo telo z energijo. Visok delež maščobe, ki jo vsebujejo oreški, poskrbi, da se energija porablja počasi, fruktoza iz sadja pa nasprotno poskrbi za hiter vnos energije. Poleg tega vsebujejo veliko vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo.
Domače muesli ploščice so še bolj zdrave
Doma pripravljene muesli rezine so odlična izbira, saj jih lahko pripravite čisto po svojem okusu in pri tem upoštevate morebitne alergije in intolerance oz. pripravite veganske ali vegetarijanske različice rezin. Muesli rezine, ki jih pripravite sami, so praviloma bolj zdrave od kupljenih, ki običajno vsebujejo precej dodanega sladkorja. Poleg tega v domačih ploščicah ne boste našli skritih sestavin, kot so palmino olje, umetni konzervansi, ojačevalci okusa ali barvila. Še ena izmed prednosti pa je, da potrebujejo občutno manj embalaže.
Osnovni recept za domače muesli rezine
Sestavine za 20 muesli rezin: 200 g ovsenih kosmičev
200 g oreškov
200 g suhega sadja
7 žlic medu
4 žlice kokosovega olja
Priprava:
1. Vse suhe sestavine stresite v skledo, dodajte med in kokosovo olje ter vse skupaj dobro premešajte.
2. Mešanico stresite v električni mešalnik ali blender in jo zmeljite v homogeno maso.
3. Zmes enakomerno razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko (ca. 1,5 cm debelo). Dobro pritisnite, da se masa poravna.
4. Pecite približno 15 do 20 minut na 180 °C (ventilacija).
5. Še toplo maso razrežite na 20 rezin in pustite, da se ohladijo.
Domače muesli rezine: katere sestavine izbrati
1. Domače muesli rezine: katere sestavine izbrati
Oves, pira, rž, pšenica, proso … katero koli žito boste izbrali, bo to osnovna sestavina rezin. Izbirate lahko tudi med tako imenovanimi psevdo oz. nepravimi žiti, kot sta amarant in kvinoja, ki sta odlična alternativa pri intoleranci na gluten. Nekatera žita, npr. ajdo ali riž, je pred pripravo treba skuhati.
2. Vezivo: vse, kar je lepljivo
Da se bodo ploščice po peki dobro držale skupaj in ne bodo razpadle, je pomembno izbrati dobro vezivo. Uporabite lahko med, jabolčno čežano, sneg iz beljakov, za vegansko različico pa namesto medu uporabite javorjev sirup. Dobro se obnesejo tudi zmečkane banane ali masa iz datljev – pomembno je le, da je snov lepljiva.
3. Nujna sestavina: maščoba
Pomembna sestavina muesli rezin je tudi maščoba. Uporabite lahko maslo, če pripravljate veganske ploščice, pa posezite po arašidovem maslu ali rastlinskih oljih.
4. Sladkanje po želji
Sladkobo boste rezinam dodali z rozinami, koščki jabolka, jagodičevjem ali drugimi sestavinami. Najlažje je uporabiti suho sadje, sveže sadje pa je bolje prej narezati ali pretlačiti. Ena izmed možnosti za manj sladke rezine je tudi nariban korenček. Pustite domišljiji prosto pot in se poigrajte tudi s sestavinami, kot so limonin sok, kokosovi kosmiči, lanena semena, chia semena, sezam, ingver, cimet in/ali sončnična semena.
Domače muesli ploščice: shranjevanje
Domače muesli rezine hranite v dobro zaprti posodi, v hladnem in suhem prostoru – tako bodo uporabne do nekaj tednov. Posamične ploščice lahko ovijete v papir za zavijanje živil, da se ne bodo zlepile skupaj. Ploščice s suhim sadjem bodo uporabne dlje časa kot tiste s svežim sadjem – slednje porabite v roku nekaj dni. Za vsak primer pa je bolje, da jih shranjujete v hladilniku. Lahko jih tudi zamrznete in po potrebi odtalite. Tako jih lahko pripravite na zalogo in imate zdrav prigrizek vedno pri roki.
Naš nasvet
Če je lakota prehuda, časa pa premalo, posezite po sadnih in žitnih rezinah, ki jih najdete v dm poslovalnicah in dm spletni trgovini.