Active Beauty
Močenje postelje pri šolskih otrocih – 5 nasvetov, kako lahko starši pomagajo

Brez panike!

Močenje postelje pri šolskih otrocih – 5 nasvetov, kako lahko starši pomagajo

Tudi pri velikih otrocih se pogosto zgodi, da je njihova postelja zjutraj mokra. Čeprav je močenje postelje v šolskem obdobju kar pogost pojav, gre za temo, ki je še vedno tabu. V nadaljevanju z vami delimo pet nasvetov, kako lahko starši pomagate.  
Če šolar še vedno moči posteljo, se starši začnejo spraševati, ali so kaj zgrešili pri vzgoji. In čeprav se sprva ne zdi enostavno, morate k težavi pristopiti čim bolj sproščeno, saj lahko stres in pritisk situacijo samo še poslabšata. 


Kako pogosto šolarji močijo posteljo?

Medtem ko se nam občasno močenje postelje otrok, mlajših od 5 let, ne zdi nič nenavadnega, pa je močenje postelje starejših otrok še vedno tabu. V Sloveniji se s to težavo sooča 8,7 odstotka 5-letnikov, v 10. letu starosti pa moči samo še 3–5 odstotkov otrok. Močenje postelje oz. enureza je najpogostejše kronično obolenje med otroki. 
 
Močenje postelje je tudi dedno pogojeno. Če se je z njim v otroštvu srečal eden od staršev, je verjetnost, da bodo posteljo močili tudi otroci, 45-odstotna, če pa sta težave imela oba, pa kar 75-odstotna. Nočno močenje postelje dvakrat pogosteje prizadene dečke kot deklice. 


Zakaj šolski otroci močijo posteljo?

Za starše in otroke je veliko olajšanje, če so seznanjeni s tem, da so vzroki za močenje postelje pri starejših otrocih kar v 80 odstotkih telesne narave. Otroci s tovrstnimi težavami še niso razvili potrebnih mehanizmov, da bi ponoči ostali suhi. Imajo namreč nezrel ritem izločanja hormona vezopresina, ki skrbi za to, da je ponoči urin bolj koncentriran in se izloča v manjših količinah. V takih primerih se močenje postelje lahko prepreči z zdravili, ki uravnavajo izločanje zgoraj omenjenega hormona. 
 
Za močenje postelje so le redko vzrok psihične težave. Vsekakor pa morajo biti starši pozorni. Če je bil otrok denimo pol leta suh, potem pa nenadoma spet ne, je to lahko tudi zaradi stresa. Obremenjujejo jih lahko situacije, kot so npr. rojstvo sorojencev, vstop v šolo, selitev ali družinske težave. 

Kako lahko starši podpirajo otroke, ki močijo posteljo

Čeprav psihične težave po navadi niso vzrok za močenje postelje, pa ima lahko bolezen psihične posledice – predvsem takrat, ko se močenja postelje ne obravnava. Otroku je nerodno in se izogiba situacijam, kjer bi lahko drugi videli, da ima težavo. Zato ne želi prespati pri prijateljih ali se udeležiti večdnevnih šolskih izletov. Prav zato otrok potrebuje veliko podporo staršev.  


1. Močenje postelje ni tabu

Nočno močenje postelje naj ne bo glavna tema pogovora vaše družine. Ob priložnosti se z otrokom pogovorite – popolnoma sproščeno in ne obsojajoče.  


2. O močenju postelje se posvetujte s pediatrom

Z otrokom obiščite izbranega pediatra, saj boste le tako ugotovili, kaj je pravi vzrok in začeli z ustreznim zdravljenjem. V veliko pomoč bo, če boste že pri prvem obisku imeli s seboj „dnevnik uriniranja“. Skupaj z otrokom 48 ur zapisujte, kdaj in koliko tekočine popije ter koliko urina izloči.  


3. Pomembna je potrpežljivost in dobra motivacija

Ne pričakujte, da bo zdravljenje delovalo takoj, temveč spodbujajte otroka, naj vztraja in ne obupa, tudi če se bo močenje kdaj ponovilo. Otroka nagradite tudi za sodelovanje in ne le, če ostane ponoči suh. Nikakor pa otroka zaradi močenja postelje ne kregajte in ne kaznujte. Otrok tega zagotovo ne počne zanalašč. 


4. Bodite pozorni na količino popite tekočine

Bodite pozorni na to, da otrok zvečer ne popije preveč. Zadostno količino tekočine naj dobi čez dan. Pred odhodom v posteljo naj gre vedno na stranišče. 


5. Bodite pozorni na količino popite tekočine 

Če vaš šolar še vedno moči posteljo, se lahko počuti nemočnega, saj ne zmore kontrolirati svojega telesa. Dovolite mu, da se sam odloči, ali želi ponoči uporabljati plenice. Posebne hlačne plenice, ki so namenjene prav močenju postelje, se pod pižamo sploh ne opazijo, so udobne ter so enostavne za obleči in sleči. Pomagate si lahko tudi s neprepustno podlogo, ki jo namestite pod rjuho in tako zagotovite, da bo vzmetnica ostala suha. Če otrok ne želi plenic ali hlačnih plenic in je postelja zjutraj mokra, skupaj z njim zamenjajte posteljnino, saj se bo tako naučil prevzeti odgovornost.