Active Beauty
Vrtnarjenje z otroki: Pet idej za zabavo med zelenjem

Doživetje v naravi

Vrtnarjenje z otroki: Pet idej za zabavo med zelenjem

Otroci se lahko pri skupnem sajenju zelenjave, zalivanju in pobiranju izdelkov veliko naučijo o naravi. Preberite naših pet nasvetov za vrtnarjenje z otroki, naj bo na balkonu ali na vrtu.
Vrtnarjenje z otroki nudi veliko možnosti za preživljanje prostega časa, ustvarjalnost in za učenje o naravi. Kaj potrebujete? Poleg nekaj pripomočkov predvsem domišljijo in nekaj potrpežljivosti, kajti mali vrtnar, ki na tem področju dobiva prve izkušnje, bi najraje posadil in že kar takoj pobral sadove. V nadaljevanju preberite naših pet nasvetov, kako otroka navdušiti nad zelenjem. 


1. Naj bo vrtnarjenje z otrokom prava pustolovščina

Otroci se novih stvari učijo preko igre in s prirojeno radovednostjo. Seveda je treba rastline redno zalivati in jih ne smemo zanemariti, a vrtnarjenje otrokom predstavite kot pustolovščino v naravi in ne kot garanje. Otroci radi skrbijo za stvari, s katerimi se čutijo povezane. Tudi sami se prepustite raziskovanju in skupaj z otroki na novo odkrivajte naravo: Katere cvetlice rastejo tukaj? Katere živalice lezejo po listju? Kako se reče jagodam na tem grmu? 
 
Za otroke bo nadvse zabavno, če se vam bodo pridružili tudi prijatelji ali sosedovi otroci. Premislite, koga lahko povabite k vrtnarjenju. Morda poznate koga, ki nima svojega vrta. 


2. Uredite otroško gredo

Otroci imajo radi samostojnost, zato jim dodelite prostor, ki bo samo njihov. Uredite gredo posebej zanje ali na balkon postavite lonec za rastline, za katerega bodo skrbeli. Pustite jim, da izberejo sami. 
 
Bodite ustvarjalni. Kdo pravi, da morajo biti grede vedno pravokotne? Lahko so tudi v obliki srca, zvezde ali kroga. Najmlajšim prepustite okrasitev robov s kamenčki, pravljičnimi liki ali lesenimi deščicami.

3. Izberite užitne rastline za prigrizek

Vrtnarjenje je še bolj zabavno, če lahko pridelek z vrta postane tudi prigrizek. Premislite, katera zelenjava in zelišča gredo vašemu otroku še posebej v slast. Ima najljubšo cvetlico? Manjša izbira zelišč, zelenjave in cvetlic, ki so nezahtevne za gojenje, bo otroke motivirala in jih spodbudila k sodelovanju.
 
Na „gredi za prigrizke“ lahko že po 1 mesecu potrgajo radič. Ugodni sosed radiča je koleraba. Hitro uspe tudi kapucinska kreša, njeni cvetovi so užitni in z njimi lahko okrasite solato, ki si jo boste privoščili za kosilo. Seveda pa na otroškem vrtu ne smejo manjkati jagode in paradižniki. 


4. Zadolžitve glede na starost in zanimanja

V katerih dejavnostih bodo otroci uživali, je odvisno od njihove starosti in zanimanj. Mlajši otroci lahko prevzamejo opravila, kot so zalivanje rož, nabiranje sadežev in polaganje trakov za semena v grede. Osnovnošolci lahko pomagajo pri sajenju sadik, pripravljanju grede ali grabljenju listja. V vsakem primeru se bodo kot vrtnarji veliko gibali na prostem. 
 

Za vrtnarjenje z otroki ne potrebujete dragih pripomočkov. Vsaj za začetek je čisto dovolj, da uporabljajo le lopatke in ostale pripomočke, s katerimi se igrajo v peskovniku. Za zalivanje lahko uporabijo majhno zalivalko, ki ni težka in jo bodo zlahka nosili. Starejši otroci lahko dobijo svoje vrtnarsko orodje. Tudi nega rastlin je lahko igriva – iz odstranjevanja plevela ali grabljenja listja lahko naredite tekmovanje. 

5. Ustvarite pisano vrtno dekoracijo

Cvetlice, zelenjava in zelišča so posajeni. Kaj pa zdaj? Do pobiranja pridelka bo čas hitreje minil, če boste ustvarjali. Poslikajte kamenčke za gredo ali sestavite vetrnico. Naredite lahko tudi pot do otroške grede. Beton za ustvarjanje zmešajte z vodo in mešanico prelijte v jušno skledo za enkratno uporabo. Dodajte kamenčke za mozaik, školjke ali steklene perlice in pustite stati vsaj 24 ur, da se posuši.  

Vrt, ki vabi k odkrivanju, bo otroke bolj pritegnil kot popoln »razstavni« vrt. In nikar ne pozabite na ostale vrtne prebivalce – naredite hotel za mrčes ali zgradite zavetje za ježe. Otroci radi opazujejo tudi pitnik za ptice.