Active Beauty
Za otroško kožo le najboljše

Otroška nega

Za otroško kožo le najboljše

Koža vašega drobnega novorojenčka je bila še včeraj mehka in gladka. Kar naenkrat pa se lahko pojavijo pordela koža, ekcemi, mogoče celo vnetja. V nadaljevanju vam podajamo nekaj napotkov, kako pravilno negovati občutljivo otroško kožo. 

Občutljiva dojenčkova koža: temenice ali ekcem?

Izraza temenice in ekcem se v pogovoru velikokrat uporabljata kot sinonima za isto kožno težavo, a treba je izpostaviti, da gre za dve popolnoma različni stvari. 
 

Kaj so temenice?

Temenice nastanejo na glavi kot posledica povečanega nastajanja sebuma. Na lasišču se praviloma že kmalu po rojstvu pojavijo v obliki rumeno-belih lusk, ki so mastne in mehke na otip, načeloma pa izzvenijo same od sebe. Dojenčka ne motijo, saj niti ne srbijo niti ne bolijo. Odstranite jih lahko kar sami, in sicer tako, da na prizadeta mesta na koži nežno vtrete otroško olje brez dišav in konzervansov. Pustite ga delovati približno 3 ure ali čez noč, nato pa temenice izčešite z mehko krtačo.

Kaj je ekcem?

Ekcem je predhodna oblika nevrodermitisa, ki se pojavi pri približno vsakem desetem dojenčku po drugem ali tretjem mesecu. Ta kožna težava je lahko genetsko pogojena, lahko pa jo povzročijo tudi živalska dlaka, hišni prah in alergeni. Najprej se pojavi rdečica na vrhu glave, iz katere se kmalu razvijejo srbeče luske in s tekočino napolnjeni mehurčki. Ekcem se lahko razširi na obraz, obrvi in na predelu plenic. O odpravi te težave se posvetujte s pediatrom. S tankimi rokavičkami iz blaga in kratko pristriženimi nohti pomagajte preprečiti, da bi se vaš dojenček spraskal do krvi. 
 

Nega dojenčka: čiščenje kožnih pregibov

Čeprav dojenčkove obline izgledajo zelo ljubko, se v njih skriva veliko pregibov, ki potrebujejo posebno nego. V njih se tekom dneva nabirajo slina, znoj, oluščena koža in ostanki materinega mleka, ki lahko povzročajo iritacije. Kožne pregibe je zato treba pred spanjem vsak dan temeljito očistiti. Pregib na vratu najlažje očistite tako, da dojenčku pod vrat na previjalni mizi podložite zvito brisačo. Pregib previdno obrišite z vlažno krpico in nežno otrite do suhega. Če je koža po negi še vedno pordela, lahko po posvetu s pediatrom na pordela mesta nanesete posebno mazilo za dojenčkovo kožo. 
 

Akne pri otrocih in novorojenčkih

Pri otrocih in novorojenčkih gre za popolnoma neškodljivo kožno nadlogo, ki se pojavi okoli tretjega tedna starosti, in sicer pri približno 20 % dojenčkov. Prilagajanje hormonov po rojstvu spodbudi odpiranje zamašenih por. Na obrazu in včasih tudi drugod po telesu se pojavijo rdeče pikice z rumenimi zatrdlinami. Otroške akne ne srbijo in ne bolijo, izzvenijo pa same od sebe. Kaj lahko starši storite, da jih omilite? Nežno otroško kožo očistite z vodo in osušite do suhega. Mozoljčkov ne stiskajte, saj lahko pride do vnetja. V kolikor se koža kljub temu vname, lahko otroške akne po dogovoru s pediatrom namažete s tinkturo kamilice ali kar z materinim mlekom. Razredčite ga le z nekaj kapljicami vode in previdno obrišite prizadeto mesto s čistim robčkom.  
 

Nega otroške kože pozimi

Ker žleze lojnice pri dojenčkih še niso polno razvite in se jim zaščitni sloj še ni dokončno izoblikoval, so zelo občutljivi na mraz in veter. Tudi suh zrak zaradi ogrevanja pozimi lahko otroško kožo precej prizadene. 

Nastanek suhih in grobih mest na koži lahko preprečimo s posebnimi kremami za dojenčke, ki zaradi svoje mastne strukture ščitijo pred vetrom in ostalimi vremenskimi vplivi. Usta zaščitite s hranilnim mazilom za ustnice. V kolikor je koža kljub negi še vedno razdražena, lahko krema z vsebnostjo pantenola pri negi zelo pomaga.  

 

Nega otroške kože: Z naslednjimi izdelki pri negi občutljive kože zagotovo ne morete zgrešiti 

Učinkovita zaščita pred vremenom

„Krema za obraz Wind&Wetter“ znamke babylove

Kupite v dm spletni trgovini

Z mandljevim oljem in cinkovim oksidom

„Hranilna zaščitna krema Ultra Sensitive“ znamke babylove

Kupite v dm spletni trgovini