Active Beauty
Nasveti za lepo in enakomerno porjavelost z izdelki za samoporjavitev
Besedilo: , Linda Freutel, Bettina Geiersperger

Za čudovito bronasto obarvana polt!

Nasveti za lepo in enakomerno porjavelost z izdelki za samoporjavitev

Vi ste že poletno razpoloženi, vaša koža pa je še vedno bleda kot pozimi. S pomočjo izdelkov za samoporjavitev lahko ustvarite videz zagorele polti brez nevarnega UV-sevanja. Pri nanosu upoštevajte naslednje nasvete.

Kako ustvariti popoln poletni videz? Mokri lasje, sijoč make up, negovane noge in porjavela polt. Z izdelki za samoporjavitev boste hitro ustvarili videz zagorele polti, ob tem pa kože ne boste poškodovali.

Z nekaj vaje in naslednjimi nasveti boste ustvarili lepo porjavelost na koži brez vidnih lis. Upoštevajte, da umetna porjavelost kože ne ščiti pred nevarnimi sončnimi žarki, zato nikar ne pozabite na ustrezno zaščito pred soncem

Kako učinkujejo izdelki za samoporjavitev?

Preprost trik: Samoporjavitvena učinkovina DHA (dihidroksiaceton) je vrsta grozdnega sladkorja, ki v roženi plasti kože (zgornja plast povrhnjice) reagira z aminokislinami in beljakovinskimi derivati ter ustvari zagorel videz.

Inovativnejšim izdelkom za samoporjavitev pogosto dodajo še učinkovino eritrulozo, ki ustvari drugačen odtenek na koži in rezultat je videti bolj naraven.

Poleg tega ti izdelki danes običajno vsebujejo še negovalne snovi, kot so rastlinski izvlečki in vitamini, ki poskrbijo za zdrav in sijoč videz kože.

Kako obstojni so izdelki za samoporjavitev?

Vsak dan se s kože luščijo odmrli delci povrhnjice, zato se porjavelost, ki jo ustvarite z izdelki za samoporjavitev, ohrani samo tri do pet dni oz. največ en teden. Če izdelka za samoporjavitev niste uporabili samo za enkratno priložnost, temveč si želite dolgotrajne porjavelosti, ga morate uporabljati redno.

Kateri izdelek za samoporjavitev je najboljši: losjon, sprej ali robček?

Žal tu ni nekega splošnega odgovora. Med mnogimi izdelki za samoporjavitev boste zagotovo našli pravega zase. Svetujemo vam, da preizkusite različne izdelke in tako ugotovite, kateri vam najbolj ustreza.


Krema in gel za samoporjavitev sta preprosta za uporabo in se ju da lepo porazdeliti po koži. Spreja vam ni treba nanašati s pomočjo rokavic za nanos izdelkov za samoporjavitv in se hitro vpije, vendar boste za enakomeren rezultat potrebovali nekaj vaje. Robčki za samoporjavitev so predvsem primerni za obraz ali posamične dele telesa. Če želite doseči nežno porjavelost na svoji koži, bo zadoščal tudi običajen losjon za telo s porjavitvenim učinkom.

6 nasvetov za nanos izdelkov za samoporjavitev

1. Prhanje, piling, depilacija

Če želite doseči enakomeren ten kože, jo morate ustrezno očistiti. V praksi to pomeni, da se morate temeljito oprhati, tako da odstranite znoj, umazanijo in ličila, potem pa morate narediti piling celotnega telesa, da odstranite poroženele dele. Predele, s katerih običajno odstranite dlačice, depilirajte neposredno pred nanosom izdelkov za samoporjavitev.

2. Najprej nega, potem samoporjavitev

Izdelki za samoporjavitev danes sicer že vsebujejo pomembne negovalne snovi, kljub temu pa prej na kožo nanesite vlažilno kremo. Na navlaženo kožo boste izdelek za samoporjavitev lažje nanesli, poleg tega pa se bo enakomerneje vpil.

3. Problematična mesta

Včasih se vseeno pojavijo temne lise, ker je koža na nekaterih mestih bolj poroženela ali suha. Suha koža ima debelejšo vrhnjo plast in zato vpije več samoporjavitvenih učinkovin, posledično pa tu koža intenzivneje porjavi. Taka mesta so npr. komolci, kolena, pete, nart in notranja stran dlani. Na ta mesta zato nanesite manjšo količino izdelka za samoporjavitev, ki ga pred nanosom zmešajte z vlažilno kremo, tako da koža ne bo preveč potemnela.

4. Obraz

Posebno pazljivi bodite tudi na obrazu. Uporabite majhno količino izdelka za samoporjavitev. Začnite na sredini obraza in se s krožnimi gibi premikajte proti robovom. Prehode dobro zabrišite.

Zaščitite obrvi in lase: Zaščitite rob lasišča in obrvi z vlažilno kremo, ki jo nanesite pred uporabo izdelka za samoporjavitev. Dlačice na licih pribl. 3 minute po nanosu pazljivo obrišite z bombažno krpo, da bo rezultat čim bolj enakomeren.

5. Kaj morate narediti po nanosu izdelkov za samoporjavitev?

Pustite, da se izdelek za samoporjavitev popolnoma vpije, da ne boste obarvali pohištva ali oblačil. Počakajte vsaj 20 minut. Tudi potem preventivno raje oblecite temna, široka oblačila. Zelo pomembno je, da po nanašanju temeljito umijete roke, saj bodo sicer na dlaneh ostali madeži. Nekaj ur po nanosu se izogibajte športnim dejavnostim, prhanju in kopanju. Lahko pa uporabite losjon ali kremo za nego kože, ki bosta podaljšala porjavelost.

Kaj lahko storite, če se pojavijo lise?

Vam samoporjavitev ni uspela in je vaša koža lisasta? Ohranite mirno kri, kože ne drgnite in ne uporabljajte agresivnih sredstev. Belilna sredstva ali drugi podobni izdelki lahko vašo kožo poškodujejo, zaradi močnega drgnjenja pa bo koža kvečjemu še bolj lisasta.

Kaj lahko naredite sami? Pripravite si kopel, naredite piling (brez premočnega drgnjenja), na predelih, kjer je koža zelo močno potemnela, pa lahko uporabite limonin sok. Vsekakor pa si ne delajte odvečnih skrbi, saj bodo temne lise po nekaj dneh zagotovo izginile.

Samoporjavitev v dm spletni trgovini:

EVELINE COSMETICS pena za potemnitev telesa Brazilian Body


Na voljo v dm spletni trgovini.
BIOBAZA SUN losjon za samoporjavitev

Na voljo v dm spletni trgovini.

GARNIER AMBRE SOLAIRE pena za samoporjavitev kože Natural BronzerNa voljo v dm spletni trgovini.