Active Beauty
Bakuchiol: Tako učinkuje nova trendovska sestavina
Besedilo: Theresa Haidinger

Lepotne novosti

Bakuchiol: Tako učinkuje nova trendovska sestavina

Ste že slišali za novi retinol? Nova učinkovina rastlinskega izvora, bakuchiol, s svojimi številnimi koristmi za kožo osvaja lepotni svet.

Kaj je bakuchiol?

Za učinkovino se skriva indijska rastlina babchi (Psoralea corylifolia), ki je kot zdravilna rastlina in lepotilno sredstvo že stoletja priljubljena v tradicionalni kitajski medicini in ajurvedi. Iz semen rastline pridobivajo olje, ki deluje antioksidativno in protivnetno. Za nego kože so zanimiva predvsem semena rastline babchi, ki jo imenujemo tudi smolna detelja. Iz njih pridobivajo bakuchiol. Čeprav ima učinkovina s kemijskega vidika popolnoma drugačno strukturo kot retinol, deluje podobno.

Kako deluje bakuchiol?

Bakuchiol tako kot retinol spodbudi tako imenovane retinoidne receptorje in s tem aktivira tvorbo kolagena v koži. Poskrbi za obnovo celic in zmanjšanje por, deluje antioksidativno, nevtralizira proste radikale in učinkuje proti gubam. Poleg tega bakuchiol neguje kožo po sončenju ter skrbi za njeno elastičnost in napetost. Največ koristi prinaša ta učinkovina zreli koži. Vendar pa lahko bakuchiol pomaga tudi pri kožnih nečistočah, aknah in mozoljih. Ker ima učinkovina protivnetne in antibakterijske lastnosti, se mozolji hitreje zacelijo, hkrati pa preprečuje tudi draženje.


Katere so prednosti v primerjavi z retinolom?

Retinol (vitamin A) lahko izzove pordelost, luščenje ali vnetje, izsuši kožo in jo naredi občutljivejšo za sonce. Nasprotno pa bakuchiol dobro prenašajo vsi tipi kože. Zdravniki odsvetujejo uporabo izdelkov s sestavino retinol nosečnicam in doječim materam, medtem ko bakuchiol velja za neoporečnega. Za podrobne informacije se je kljub temu treba posvetovati z dermatologi.


Kateri izdelki vsebujejo bakuchiol?

Pri izdelkih za nego obraza se primeša serumom, kremam in oljem. Tekstura je stvar okusa in ne vpliva na učinkovitost. Pomembna pa je koncentracija: delež bakuchiola med 0,5 in 2 odstotkoma je idealen, če želimo doseči vidne rezultate pri vsakodnevni uporabi.

dm ponuja naslednje izdelke bakuchiolom:

Z retinolom in bakuchiolom

„Beauty Expert nočna krema“ znamke Balea

Kupite zdaj v dm spletni trgovini

Za mlajši videz kože

Dnevna nega Cellular Expert Lift Multi-Effekt Anti-Age« znamke NIVEA

Kupite zdaj v dm spletni trgovini