Active Beauty
Nasveti glede uporabe losjona in masla za telo

Negovalne izdelke vedno dobro vtrite

Nasveti glede uporabe losjona in masla za telo

Vas koža srbi ali je pordela? Imate morda občutek zategovanja na koži? Vse to so znaki, da vaši koži primanjkuje vlage. 
Je vaša koža izgubila svoj naravni sijaj? Je pordela, se lušči ali imate morda občutek, da vas zateguje? Koža je lahko suha iz različnih razlogov. Staranje in s tem povezana manjša proizvodnja sebuma, elastina in hialuronske kisline vsekakor spadata mednje. Če imate kožo suho predvsem pozimi, je to lahko posledica temperaturnih razlik in suhega zraka, ki porušijo ravnovesje vlage in maščob v koži.

Pomagate si lahko s hranilnim losjonom za telo, maslom za telo ali drugimi lepotnimi rituali, ki navlažijo vašo kožo. Toda ali je bolje izbrati losjon ali maslo za telo?


Vse, kar morate vedeti o losjonu za telo 

Razlika med losjonom in maslom

Losjon in maslo imata kremasto teksturo, sta običajno bele ali rumenkaste barve in negujeta vašo kožo. Bistvena razlika med njima je v sami sestavi. Maslo vsebuje maščobe, olja in voske. Kot osnova sta običajno uporabljena kakavovo ali karitejevo maslo. Enostavno ga lahko naredite tudi doma.

Maslo ima za razliko od losjona zelo nizek delež vode. V trgovinah vam je danes na voljo tudi že t. i. kremno maslo za telo, ki vsebuje več vode. Vendar pa je ta delež še vedno precej nižji kot pri običajnem losjonu.

Za nego suhe kože sta primerna maslo in hranilni losjon. Če je koža suha, razdražena ali se lušči, je maslo prava izbira. Če je koža sicer občutljiva in suha, vendar ne opazite drugih težav, pa uporabite hranilni losjon za telo. 

Losjon se hitro vpije in ne pušča sledi na koži 

Zjutraj skočite pod prho, se namažete z losjonom in počakate, da se vpije, tako da se boste potem lahko oblekli. Če boste uporabili losjon, boste prihranili čas, saj se losjon najkasneje po minuti ali dveh popolnoma vpije.


Losjon najbolje učinkuje na vlažni koži

Po prhanju ali kopanju kožo otrite z brisačo in losjon nanesite na še vlažno kožo. Tako boste v kožo vtrli tudi ostanek vlage, negovalne snovi pa bodo lahko prodrle globoko v odprte pore. Nasvet: Če boste uporabili maslo, tudi tega nanesite na vlažno kožo.


Losjon enostavno razdelite po koži

Losjoni za telo imajo mehko teksturo, zato jih enostavno lahko nanesete. Pri moških so zelo priljubljene kreme, ki imajo teksturo podobno gelu, in se zelo hitro vpijejo. 


Losjon ima hladilni učinek 

Zaradi izhlapevanja vode imajo losjoni hladilni učinek. Sestavine, kot sta meta ali aloe vera, ta učinek še okrepijo. Zato so losjoni s takšnimi sestavinami predvsem primerni poleti.


Raznovrstne sestavine

Medtem ko so glavne sestavine masla običajno izvlečki oreškov, semen ali fižola, pa so sestavine losjonov precej bolj raznovrstne. Če imate suho kožo, izberite losjon z ureo, mlečno kislino, glicerinom, pantenolom ali skvalanom.