Active Beauty
Vsemogočno karitejevo maslo: Nega za telo in lase

Vsestransko maslo

Vsemogočno karitejevo maslo: Nega za telo in lase

Svoje dnevne negovalne rutine si brez karitejevega masla sploh ne predstavljamo več. Predvsem pozimi izjemno blagodejno deluje na suho kožo, zata ga vsebujeta že skorajda vsako maslo za telo in hranilna krema. A kaj je pravzaprav karitejevo maslo, iz česa ga pridobivajo in pri čem lahko uporabite ta vsestranski naravni izdelek?  

1. Kaj je karitejevo maslo?

Karitejevo maslo pridobivajo iz oreščkov drevesa karitejevca, po velikosti podobnih kostanju. Četudi se ta zrna imenujejo karitejevi oreščki, gre pravzaprav za sadne plodove. Karitejevci rastejo v južni Afriki. Dosežejo lahko starost do 300 let, prve plodove pa dobijo šele po približno 20 letih. V Afriki se karitejevo maslo že stoletja uporablja kot krema in tudi kot zdravilo. 

2. Kako nastane karitejevo maslo?

Karitejevi oreščki so sestavljeni iz 50 % maščobe. Iz nje izdelujejo tudi maslo za telo, in sicer tako, da zrna najprej prepražijo, nato pa jih zmešajo z vodo in zgnetejo v kašasto mešanico. Nato to mešanico pokuhajo, da se izloči karitejevo olje. V postopku ohlajanja iz tega olja nastane vsem poznano karitejevo maslo. Glede na čistost masla, ki je nastalo, ga potem uporabijo za izboljšanje kakavovega masla (predvsem v čokoladah) ali pa v kozmetičnih izdelkih.

3. Nerafinirano ali rafinirano: v čem je razlika?

V nerafiniranem stanju je karitejevo maslo rumenkaste barve in ima večjo učinkovitost, saj vsebuje več naravnih hranilnih snovi. Posebnost nerafiniranega karitejevega masla je predvsem v tem, da vsebuje visok delež sestavin, ki jih ni mogoče sprati z vodo. S tem je zaščitena tudi naravna plast maščobe na koži, karitejevo maslo pa se hitreje vpije in za seboj ne pušča mastnega občutka. Za namene transporta in daljšega roka uporabe se maslo pogosto rafinira in šele takrat se obarva belo. Iz barve se tako lahko preprosto razbere, ali gre za rafinirano ali nerafinirano maslo za telo. Prednost rafiniranega karitejevega masla je predvsem njegov nevtralni vonj oz. bela barva, ki omogoča, da se ga lahko preprosto uporabi v kateremkoli kozmetičnem proizvodu. 

4. Zakaj je karitejevo maslo dobro za kožo?

Karitejevo maslo je vsebuje veliko vitaminov (vitamin E, betakaroten) in mineralov (natrij, kalij, magnezij itd.). Poleg tega pa vsebuje različne kisline, kot sta oleinska kislina, ki je koristna pri celjenju ran, ali linolna kislina, ki kožo vlaži in ščiti. Pomaga tudi v boju proti aknam in pigmentacijam. Vse te hranilne snovi so tudi razlog, da je karitejevo maslo postalo izjemno priljubljeno na področju nege kože. Dobro ščiti tudi pred zunanjimi vplivi iz okolja, nase veže vlago, pomaga pri obnavljanju celic in vpliva na prožnost kože.  

Zaradi svojih posebnih lastnosti je karitejevo maslo primerno za vse tipe kože, kot izjemno blagodejno pa se je izkazalo zlasti pri suhi koži. Iz tega razloga ga pogosto dodajo v mila, pilinge in losjone za telo. 

5. Za kakšne namene lahko uporabljamo karitejevo maslo?

Karitejevo maslo se zdaj uporablja že na številnih področjih, ne več samo pri običajni negi kože. Zaradi svojih posebnih lastnosti se uporablja tudi v zdravilne namene

 

pri težavah s kožo, kot so atopijski dermatitis, ekcemi ali alergije  
pri negi brazgotin 
pri zdravljenju ran 
pri sončnih opeklinah
proti prhljaju in razcepljenim konicam 
pri revmatičnih, sklepnih in mišičnih obolenjih 
pri razpokani koži na rokah in nogah 
pri suhih ustnicah 

6. Kako karitejevo maslo deluje na lase?

Ta čudežna sestavina je primerna tudi za lase – maslo se lahko nanese po celotni dolžini las in na konice samostojno ali v kombinaciji z ostalimi olji (kot je jojobino olje). Pustite delovati kratek čas in preprosto izperite, vaši lasje pa bodo takoj videti bolj sijoči in gladki. Kljub temu pa velja previdnost: ker karitejevo maslo spada med rastlinske maščobe, se ga ne sme nanašati neposredno na korene las. Po nanosu ga je treba temeljito izprati, da se lasje ne mastijo. Če imate težave z mastnim lasiščem, ga raje ne uporabljajte samostojno, temveč samo kot sestavino v šamponu, balzamu in olju za lase. 
 

7. Ali je karitejevo maslo primerno tudi za uživanje? 

Karitejevo maslo lahko jemo. Ker vsebuje številne hranilne snovi, je tudi zdravo, a njegova uporaba v naši kuhinji še ni tako razširjena kot v Afriki. Njegov okus je malce poseben, zato se ga je treba navaditi, poleg tega je bistveno dražji od ostalih rastlinskih maščob. Kdor bi ga želel kljub temu uporabiti pri pripravi kakšne jedi, ga lahko kot katerokoli običajno (vegansko) maslo uporabi pri peki ali za namastitev pekačev. A pozor: Karitejevemu maslu so pogosto dodane kozmetične sestavine, ki pa niso primerne za uživanje, zato najprej obvezno preberite seznam sestavin. 
 

Izdelki s karitejem

Izbor izdelkov, ki vsebujejo karitejevo maslo. Odlično za vse, ki ga želijo preizkusiti takoj!

 

Pomoč pri lomljivih in krhkih laseh 

"Obnovitveni šampon za lase REPAIR z bio avokadom in bio karitejevim maslom" znamke alverde NATURKOSMETIK

Nakupujte zdaj v dm spletni trgovini
 

Izboljša elastičnost kože

"Krema za telo s karitejevim maslom in z arganovim oljem" znamke Balea

Nakupujte zdaj v dm spletni trgovini