Active Beauty
Slastni zeleni šparglji v pečici: 2 recepta za okusen obrok
Besedilo: Carolina Mödlhamer, Rezept: StockFood

Zeleni užitek

Slastni zeleni šparglji v pečici: 2 recepta za okusen obrok

Iz pečice že omamno diši. Zeleni šparglji so vsestransko uporabni in izredno okusni. S pomočjo naših receptov za zelene šparglje v pečici boste popestrili svoj krožnik. Začeli bomo s frtaljo iz zelenih špargljev s sirom, ki je kot nalašč za pozni zajtrk ali lahko kosilo. Zelenim špargljem, ki jih boste postregli hrustljavo pečene ter obogatene z orehi in parmezanom, pa se prav nihče ne bo mogel upreti.

Zeleni šparglji v pečici – 2 recepta, ki bosta navdušila

Sestavine za štiri porcije frtalje z zelenimi šparglji in sirom

  • 6 jajc
  • 150 ml mleka
  • 50 g naribanega sira parmezan
  • 50 g sira rikota
  • 40 g pikantnega sira, npr. sira grojer
  • sveže mleti poper
  • 1–2 jedilni žlici nasekljanih listov kopra
  • 500 g zelenih špargljev
  • 3 mlade čebule
  • 150 g datljevih paradižnikov
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja
  • 2 pesti rukole
  • 1 jedilna žlica belega vinskega kisa

Priprava frtalje z zelenimi šparglji in sirom

1. Segrejte pečico, razžvrkljajte jajca
Pečico segrejte na 200 °C (zgornje in spodnje gretje). Jajca stepite z mlekom, polovico sira parmezan in naribanega pikantnega sira ter začinite s soljo, poprom in koprom.

2. Zelenjavo operite in narežite
Šparglje operite, jim olupite spodnjo tretjino in odrežite oleseneli del. Narežite jih na ca. 2 cm dolge kose. Mlado čebulo očistite, jo operite in beli del narežite na ca. 2 cm dolge kose, zelenega pa na obročke. Operite paradižnike in jih po dolgem razpolovite. V ognjevarni ponvi (ca. 26 cm ø) segrejte 1 jedilno žlico olja in na srednji temperaturi približno 3 minute pražite šparglje. Dodajte mlado čebulo in jo na kratko podušite, nato pa jo začinite s soljo in poprom.

3. Pripravite frtaljo v pečici
Po vrhu prelijte jajčno mešanico in jo na srednji temperaturi kuhajte približno 2 minuti, nato potresite s preostalim sirom parmezan in frtaljo v pečici na srednji temperaturi pecite približno 20 minut.

4. Pripravite solato in postrezite frtaljo
Medtem operite rukolo, jo osušite in ji odstranite trda stebla. Kis zmešajte s preostalim oljem, soljo in poprom. Frtaljo s šparglji in sirom postrezite na krožniku. Po vrhu dodajte rukolo in paradižnik, pokapajte s prelivom in postrezite. und servieren.

Sestavine za štiri porcije zelenih špargljev z orehi in parmezanom

  • 1 kg zelenih špargljev
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja; in za premaz pekača
  • 50 g grobo nasekljanih orehov
  • 2–3 jedilne žlice limoninega soka
  • 1 jedilna žlica belega balzamičnega kisa
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 40 g na lističe nastrganega sira parmezan

Priprava zelenih špargljev z orehi in sirom parmezan

1. Pečico segrejte in pripravite šparglje
Pečico segrejte na 220 °C (zgornje in spodnje gretje). Šparglje operite, jim olupite spodnjo tretjino in odrežite oleseneli del. Pekač rahlo premažite z oljem in nanj razporedite šparglje. Pokapajte z oljčnim oljem in jih za 8–10 minut postavite v pečico.

2. Dodajte orehe in postrezite s parmezanom
Po vrhu potrosite orehe in pecite še 5 minut. Pokapajte z limoninim sokom in kisom, začinite s soljo in poprom ter potresite z na lističe nastrganim parmezanom.