Spomladanska torta: Vaš novi najljubši recept
Torta iz svežega sira s hrustljavim dnom
Ta preprosta torta je okusna, preprosta za pripravo in bo teknila prav vsem!
Sestavine:
- maslo za pekač- 250 g piškotov
- 120 g stopljenega masla
- 450 g jagod
- 1 žlička limoninega soka
- 5 listov želatine
- 400 g stepene smetane
- 250 g kremnega sira
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 kg vaniljevega sladkorja (npr. iz dmBio)
Postopek:
1. Pripravite piškotno dno
Pekač (Ø 24 cm) na tanko premažite z maslom in dno obložite s papirjem za peko. V kuhinjskem mešalniku na drobno sesekljajte piškote, jih zmešajte s stopljenim maslom, vlijte v pekač in trdno pritisnite ob dno pekača vse do okvirja. Pokrijte in pustite ohlajati do 30 minut, da podlaga postane čvrsta.
2. Pripravite jagodni pire
Operite 300 g jagod, odstranite listke in jih pretlačite skupaj z limoninim sokom. V loncu med mešanjem zavrite pire in želatino in kuhajte vsaj 2 minuti. Zmes prelijte v skledo in pustite, da se ohladi.
3. Jagodni pire zmešajte s sladko smetano in svežim sirom
Operite 50 g jagod. Odstranite listke in jih narežite na rezine ali kocke. V visoki posodi čvrsto stepite sladko smetano. V skledi zmešajte sveži sir s sladkorjem v prahu, dokler ne dobi kremaste teksture. Mlačen jagodni pire vmešajte v sveži sir, nato pa mešanico vmešajte v stepeno smetano.
4. Napolnite s kremo in okrasite torto
Kremo vlijte v pekač, poravnajte in postavite v hladilnik za 3–4 ure. Preostale jagode in listke razporedite po sredini torte kot dekoracijo in postrezite. Če imate radi hrustljavost, lahko torti dodate na primer rezine suhih jagod ali zdrobljene meringe.