V hladnejših letnih časih nam prija hrana, ki nas pogreje od znotraj in poboža tako brbončice kot tudi dušo. Tudi iz sestavin rastlinskega izvora lahko pripravite okusne jedi, ki se jih ne bodo branili niti mesojedci ali ljubitelji mlečnih izdelkov (celo veganske jedi z žara so presenetljivo okusne). Živila, kot so šampinjoni, sladki krompir in mandlji, bodo veganske jedi spremenile v pravo hrano za dušo.

Veganska prehrana: 6 preobraženih receptov za dušo

1. Juha iz pečene buče z mandlji namesto smetane

Okusna kremna bučna juha je pravi balzam za želodec. Tanke rezine buče pecite v pečici skupaj z grobo nasekljano čebulo, celimi stroki česna ter nekaj svežega žajblja in oljčnega olja približno 30 minut na 190 stopinj Celzija. Nato dodajte koriandrova in komarčkova semena. Prilijte zelenjavno jušno osnovo in vse skupaj spasirajte v juho. Za gosto kremno teksturo ne potrebujete nobene smetane. Namesto nje juhi na koncu primešajte nekaj žlic mletih mandljev. Poleg juhe se odlično prileže veganski pita kruh.

2. Testenine s šampinjonovo omako namesto bolonjske omake

Šampinjoni so eno od živil, ki poskrbijo za okus umami, zato so odlična sestavina veganskih jedi za dušo. Uporabite jih lahko namesto mletega mesa v receptu za bolonjsko omako: 250 gramov šampinjonov razrežite na četrtine in ji popražite v ponvi brez olja. Zalijte z nekaj balzamičnega kisa in pustite, da se ohladijo. Nato jih drobno nasekljajte in uporabite v omaki kot nadomestek mesa. Dodajte italijanske rezance brez jajc in postresite z drobno nasekljanimi indijskimi oreščki. Dober tek!