Active Beauty
Kamilica: Zdravilna rastlina, ki zmore marsikaj

Najbolj priljubljena zdravilna rastlina

Kamilica: Zdravilna rastlina, ki zmore marsikaj

Kamilica deluje pomirjevalno, vendar to še zdaleč ni vse. Ima namreč veliko pozitivnih učinkov, zato poskrbite, da boste imeli kamilične cvetove vedno na zalogi. 

Kamilica krepi imunski sistem, poživlja možganske celice in pomirja duha. Prava kamilica (Matricaria chamomilla) je že tisočletja najbolj priljubljena zdravilna zel. Že Hipokrat je dišeče kamilične cvetove uporabljal kot dragoceno sestavino v svojih pripravkih. Kasneje jo je zelo cenil tudi Sebastian Kneipp. Še dandanes se kamilica uporablja v najrazličnejše namene in v najrazličnejših oblikah.

Kako prepoznati pravo kamilico?

Kamilica ima med rastlinami kar nekaj dvojnic in sorodnih vrst. Prepoznate jo lahko po drobnih belo rumenih cvetovih. Rumeni osrednji del cveta je na stožčasto dvignjeni osi socvetja in je pri pravi kamilici votel. Za razliko od drugih vrst, ki so skorajda brez vonja, kamilica prav specifično diši. 


Uporaba kamilice

Kamilični cvetovi se lahko zaužijejo v obliki čaja ali izvlečka, uporabljajo pa se tudi kot sestavni del krem in mazil. Njene najpomembnejše učinkovine so flavonoidi in eterična olja, ki med drugim vsebujejo bisabolol, matricin ter kamazulen.

Način obdelave vpliva na količino učinkovin v določenem zdravilu. Visoko koncentrirana eterična olja kamiličnih cvetov so značilna za pripravke, ki vsebujejo alkohol in destilate. Veliko flavonoidov pa lahko najdete tudi v čaju. 

Učinki kamiličnih cvetov 

Kamilica ima veliko različnih zdravilnih učinkov in prav zaradi tega je izjemno priljubljena. Deluje protivnetno, zavira razmnoževanje bakterij, blaži krče in pripomore k hitrejšemu celjenju ran. Vdihavanje kamiličnih hlapov lajša simptome prehladnih obolenj in kašlja. Grgranje kamiličnih raztopin dobro dene ustni sluznici in dlesnim ter pomirja razdraženo ter vneto grlo.

Kamilični čaj pomaga tudi pri želodčnih in črevesnih težavah. Če se soočate z okužbami na analnem in genitalnem področju ali vam preglavice povzročajo hemeroidi, vam priporočamo sedečo kopel s kamilicami.

Kamilice v obliki mazil, krem in balzamov so učinkovite v boju proti bakterijskim obolenjem kože, kot so denimo akne. Ta drobna rastlinica pomaga tudi pri zdravljenju površinskih poškodb kože ter poškodb kože, nastalih zaradi obsevanja, opeklin, sončnih opeklin in operacijskih ran.

Če si želite naravno posvetliti lase in pri tem narediti nekaj dobrega za svoje lasišče, si lase umijte s kamiličnim čajem in ga ne spirajte. Pet čajnih vrečk prelijte s pol litra vrele vode in pustite, da se ohladi. Enkrat na teden si torej privoščite kamilično kopel za lase.   


Na kaj morate biti pozorni pri uporabi kamilice

Če ste alergični na rastline iz družine nebinovk, se kamilicam raje izogibajte. Prav tako kamilic ne uporabljajte, če se zdravite z antikoagulanti, saj lahko pride do kontraindikacij. Kamilični pripravki, ki jih izdelate sami, lahko vsebujejo razne klice, zato jih ne uporabljajte na očeh.


Sami izdelajte masko za nego suhe kože iz kamilic in skute 

Sestavine: 
  • 2–3 jedilne žlice skute
  • 100 ml ohlajenega kamiličnega čaja 

Priprava in uporaba:​
Skuto in kamilični čaj zmešajte, da nastane gladka zmes. Nanesite jo na obraz, pustite učinkovati približno 15 minut in nato sperite. 

Naš nasvet

Veliko učinkovitih izdelkov s kamilico za zunanjo in notranjo uporabo lahko najdete v dm spletni trgovini.