Active Beauty
Čudovita velikonočna pletenica – recept, nasveti in brezglutenska alternativa
Besedilo: Harald Wieser

Specite sami

Čudovita velikonočna pletenica – recept, nasveti in brezglutenska alternativa

Si na velikonočno popoldne lahko predstavljate še kaj boljšega od sladkanja s sveže pečeno velikonočno pletenico z maslom, marmelado in medom? Ne glede na različico – pšenično ali brezglutensko – bo okusno kvašeno pecivo pika na i velikonočnim jedem.

Kakšna je zgodba velikonočne pletenice?

Že v srednjem veku je velikonočni kruh veljal za simbol Kristusovega vstajenja in zato ni smel manjkati na praznično obloženi mizi. Kasneje se je kruh prelevil v sladko kvašeno pecivo, danes pa je tradicionalna velikonočna pletenica marsikje značilna jed ob koncu 40-dnevnega posta.


Brezglutenska različica

Danes vedno več ljudi daje poudarek na zavestno prehranjevanje in zato tudi pri domači peki iščejo alternative, ki ne vsebujejo glutena. Kot pri mnogih jedeh lahko tudi velikonočno pletenico enostavno pripravimo v tovrstni različici. Ker je tako sveži kot tudi suhi kvas praviloma brez glutena, se tej sestavini ni treba odpovedati. Pri mokah je danes na voljo že veliko brezglutenskih alternativ: ovsena, čičerikina in ajdova moka so primerne tudi za peko velikonočne pletenice.

Recept za brezglutesko velikonočno pletenico

Za velikonočno pletenico potrebujete: ​
  • 60 g stopljenega masla
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 kocko ali zavojček kvasa
  • 1 čajno žličko gumija iz zrn rožičevca
  • 350 g brezglutenske moke (npr. polnozrnate ajdove moke)
  • 180 ml mlačnega mleka
  • 3 jedilne žlice smetane za premaz
  • 1 ščep soli
  • 80 g sladkorja

Priprava: ​
  1. 1. Kvas nadrobite v nekaj mlačne vode. Moko stresite v skledo in na sredini z roko naredite jamico, kamor dodajte raztopljen kvas in ščep sladkorja. Na hitro premešajte z rokami in pustite stati 10 minut na toplem.
  2. 2. Dodajte preostale sestavine in gnetite približno 5 minut, da dobite gladko testo. Posodo s testom pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem približno eno uro.
    3. Testo zvrnite na pomokano delovno površino, ga še enkrat pregnetite in razdelite na tri enake dele. Posamezne dele oblikujte v svaljke, iz katerih spletite kito. Pustite jo vzhajati približno 35 minut.
    4. Zmešajte smetano in rumenjak in z mešanico premažite pletenico.
    5. Pletenico položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in pecite v predhodno ogreti pečici pri 190 stopinjah približno 25 minut.

Naš nasvet

Pri peki brezglutenskih izdelkov je pomembno, da so sestavine sobne temperature, da upoštevate čas vzhajanja in testo dobro zgnetete.

Si na velikonočno popoldne lahko predstavljate še kaj boljšega od sladkanja s sveže pečeno velikonočno pletenico z maslom, marmelado in medom? Ne glede na različico – pšenično ali brezglutensko – bo okusno kvašeno pecivo pika na i velikonočnim jedem.

Kakšna je zgodba velikonočne pletenice?

Že v srednjem veku je velikonočni kruh veljal za simbol Kristusovega vstajenja in zato ni smel manjkati na praznično obloženi mizi. Kasneje se je kruh prelevil v sladko kvašeno pecivo, danes pa je tradicionalna velikonočna pletenica marsikje značilna jed ob koncu 40-dnevnega posta.


Brezglutenska različica

Danes vedno več ljudi daje poudarek na zavestno prehranjevanje in zato tudi pri domači peki iščejo alternative, ki ne vsebujejo glutena. Kot pri mnogih jedeh lahko tudi velikonočno pletenico enostavno pripravimo v tovrstni različici. Ker je tako sveži kot tudi suhi kvas praviloma brez glutena, se tej sestavini ni treba odpovedati. Pri mokah je danes na voljo že veliko brezglutenskih alternativ: ovsena, čičerikina in ajdova moka so primerne tudi za peko velikonočne pletenice.

Recept za brezglutesko velikonočno pletenico

Za velikonočno pletenico potrebujete: ​
  • 60 g stopljenega masla
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 kocko ali zavojček kvasa
  • 1 čajno žličko gumija iz zrn rožičevca
  • 350 g brezglutenske moke (npr. polnozrnate ajdove moke)
  • 180 ml mlačnega mleka
  • 3 jedilne žlice smetane za premaz
  • 1 ščep soli
  • 80 g sladkorja

Priprava: ​
  1. 1. Kvas nadrobite v nekaj mlačne vode. Moko stresite v skledo in na sredini z roko naredite jamico, kamor dodajte raztopljen kvas in ščep sladkorja. Na hitro premešajte z rokami in pustite stati 10 minut na toplem.
  2. 2. Dodajte preostale sestavine in gnetite približno 5 minut, da dobite gladko testo. Posodo s testom pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem približno eno uro.
    3. Testo zvrnite na pomokano delovno površino, ga še enkrat pregnetite in razdelite na tri enake dele. Posamezne dele oblikujte v svaljke, iz katerih spletite kito. Pustite jo vzhajati približno 35 minut.
    4. Zmešajte smetano in rumenjak in z mešanico premažite pletenico.
    5. Pletenico položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in pecite v predhodno ogreti pečici pri 190 stopinjah približno 25 minut.

Naš nasvet

Pri peki brezglutenskih izdelkov je pomembno, da so sestavine sobne temperature, da upoštevate čas vzhajanja in testo dobro zgnetete.