Active Beauty
Dermatologi odgovarjajo na najpogostejša vprašanja o kremi za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri
Besedilo:

Zaščita pred soncem

Dermatologi odgovarjajo na najpogostejša vprašanja o kremi za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri

Zaščita pred soncem ščiti vašo kožo pred poškodbami in prezgodnjim staranjem. Naravna alternativa običajnim sredstvom za zaščito pred soncem se je pojavila v obliki sončnih krem z mineralnimi filtri. Te kreme so narejene na osnovi fizikalnih filtrov in so še posebej primerne za občutljivo kožo in nežno otroško kožo. Strokovnjake smo povprašali, kaj vse so prednosti zaščite pred soncem z mineralnimi filtri in na kaj morate biti pozorni pri njihovi uporabi.

Kaj je krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri?

To je naravna alternativa običajnim kremam za zaščito pred soncem s kemičnimi UV-filtri. Krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri kožo ščiti brez kemične reakcije s povrhnjico kože. Namesto kemičnih krema vsebuje fizikalne UV-filtre, ki ne prodrejo v globino kože. Čeprav se drobni mineralni delci lahko nabirajo v roževinasti plasti kože, od tam naprej ne morejo prodreti v organizem. Tako ta krema ne more vplivati na vašo presnovo, hormonsko ravnovesje ali celice – ob tem pa je vredno omeniti, da je ta tema še vedno predmet burnih razprav.

Kako deluje zaščita pred soncem z mineralnimi filtri?

Fizikalni UV-filtri v kremi za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri so drobni delci, običajno na osnovi titanovega dioksida ali cinkovega oksida. Po nanosu kreme se ne vpijejo v kožo, temveč na površini kože naredijo zaščitno plast. Tako ustvarijo naravno pregrado med kožo in sončnimi žarki. Zaščita pred soncem nastane tako, da delci sončno svetlobo odbijajo in razpršijo, absorbirajo pa jo v zelo majhnih količinah.

Kakšne so prednosti kreme za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri?

  • Gre za naravno zaščito pred soncem brez kemičnih filtrov.
  • Ne vsebuje parabenov, silikonov, konzervansov, parfumov ipd.
  • Zahvaljujoč rastlinskim oljem in izvlečkom ima takšna krema negovalni učinek.
  • Številni tovrstni izdelki so veganski in brez mikroplastike.
  • Deluje zaščitno že takoj po nanosu.

Za koga je krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri najprimernejša?

Krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri je primerna za vse, ki niso najbolj naklonjeni sončnim kremam s kemičnimi UV-filtri. Alternativna zaščita pred soncem je primerna predvsem za dojenčke, majhne otroke in nosečnice ter na splošno za ljudi z občutljivo kožo, alergijami ali nevrodermitisom. Krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri se lahko po besedah strokovnjakov uporablja tudi pri kožnih boleznih, kot je rozacea prve stopnje, v kolikor ne pride do pojava izpuščajev na koži.

Zakaj je krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri še posebej primerna za dojenčke in majhne otroke?

Načeloma dojenčkov in malčkov ni priporočljivo izpostavljati sončnim žarkom vse do 2. leta njihove starosti. Dermatologi priporočajo, da dojenčki vsaj v prvem letu življenja nosijo oblačila z UV-zaščito in so zaščiteni pred neposredno sončno svetlobo. Seveda pa tudi poleti s svojimi malčki preživljajte čas zunaj. Takrat je za dojenčke in majhne otroke dobra izbira krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri, saj delci ne preidejo v telo in ne morejo sprožiti alergijskih reakcij. Pri uporabi kreme pri dojenčkih in otrocih je priročno tudi to, da začne krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri učinkovati takoj po nanosu in kožo zaščiti že takrat.

Za koga krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri ni najbolj primerna?

Kreme za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri niso priporočljive za uporabo v primeru kožnih obolenj, kot je rozacea po prvi fazi, ko se pojavijo izpuščaji ali akne. Previdnost pri uporabi je priporočljiva tudi v primeru kožnih nečistoč, kot so ogrci in mozolji. Stanje kože, ki je že tako nagnjena k nečistočam, se lahko še poslabša, saj se žleze lojnice, ki se že tako hitro mašijo zaradi sebuma, s kremo še dodatno zaprejo.

Ali je zaščita pred soncem, ki jo nudi krema z mineralnimi filtri, enako učinkovita kot tista s kemičnimi filtri?

Vsaka krema za zaščito pred soncem kožo ščiti pred poškodbami in preprečuje prekomerno in prezgodnje staranje kože. Pri kremi z mineralnimi UV-filri pa je težko doseči visok zaščitni faktor. Najvišji zaščitni faktor sončnih krem z mineralnimi filtri je 30. Zato mineralne UV-filtre običajno kombinirajo s kemično UV-zaščito ter na ta način povečajo zaščitni faktor kreme.

Ali krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri na koži pušča bele sledi?

Kremo za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri je težje razmazati kot običajne kreme. Ob nanašanju namreč na koži ostanejo drobni delci, zaradi katerih je na koži lahko videti bele sledi. Pri novejših kremah z mineralnimi filtri je ta učinek že zelo omiljen. Prednost belega filma pa je v tem, da lahko točno vidite, kje ste kremo že nanesli in kje še ne.

Ali krema za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri vsebuje nanodelce?

Nekatere kreme za zaščito pred soncem z mineralnimi delci vsebujejo nanodelce, torej mikroskopsko majhne delce, z namenom, da se krema lažje razmaže in da je učinek belih sledi manjši. Izdelke z nanodelci lahko prepoznate po obvezujočih označbah na embalaži, kjer lahko na seznamu sestavin najdete tiste z oznako »nano«. Ali nanodelci dejansko predstavljajo tveganje za zdravje in okolje ter v kolikšni meri, je še vedno stvar burnih razprav, ki jim zaenkrat ni videti konca. Dermatologi vseeno svetujejo, da pri otrocih z razdraženo ali poškodovano kožo ter pri dojenčkih še vedno raje uporabljate kreme za zaščito pred soncem, ki ne vsebujejo nanodelcev.

Ali je bolje izbrati kremo za zaščito pred soncem s kemičnimi ali mineralnimi filtri?

Na to vprašanje ni samo enega pravega odgovora. Vsaka koža je drugačna, poleg tega pa igrajo pomembno vlogo tudi različni dejavniki, kot je na primer starost. Dermatologi svetujejo uporabo kombiniranih krem za zaščito pred soncem, ki vsebujejo tako mineralne kot tudi kemične UV-filtre. Dandanes so kemični filtri že dobro raziskani in jih koža dobro prenaša, zato lahko takšne kreme brez pomislekov uporabljamo. Ves čas se poraja vprašanje, od katere starosti dalje naj bi pri otrocih uporabljali kremo s kemičnimi filtri. Dermatologi priporočajo, da pri otrocih od prvega leta dalje uporabljate kremo za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri brez nanodelcev, ko so malce starejši, pa je bolj priporočljiva kombinirana zaščita pred soncem, saj takšna združuje prednosti obeh različic.

Kako pravilno uporabljati kremo za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri?

Največja prednost krem za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri je zagotovo takojšnja zaščita po nanosu. V nasprotju s kremo s kemičnimi filtri ne potrebuje določenega časa, da se vpije. A pazite: Po kopanju ali potenju morate kremo z mineralnimi filtri nujno ponovno nanesti, v povprečju je dobro obnoviti zaščito vsake dve do tri ure. Pri uporabi kreme ne varčujte ter na kožo nanesite večjo količino. Odrasla oseba v povprečju potrebuje približno šest žlic kreme.

Zakaj je dobro, da kremo za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri sperete s kože?

Sredstva za zaščito pred soncem niso izdelki za nego kože: Poleg sonca krema kožo še dodatno obremenjuje in izsuši. Iz tega razloga je pomembno, da jo vsak večer sperete s kože. To je pomembno zlasti pri otroški koži. Če kremo redno puščate na občutljivi otroški koži tudi čez noč, lahko ta postane razdražena in izsušena. Poleg tega se zaradi sončne kreme na kožo primejo tudi najbolj drobni delci umazanije, kar lahko povzroči nastanek mozoljev.

Kako dolg rok uporabe imajo kreme za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri?

Na embalaži kreme lahko vidite majhen simbol odprtega lončka. Na njem je navedeno, kako dolgo po odprtju je zaščita pred soncem po podatkih proizvajalca še uporabna, običajno je to 12 mesecev.

V dm-u lahko najdete naslednje kreme za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri:

Zaščita pred soncem za otroke

„MED Sensitive Kids sprej za zaščito pred soncem, ZF 30, 200 ml znamke sundance

Nakupujte v dm spletni trgovini

Negovalna kozmetika brez parabenov

„Fluid za nego po sončenju Intensiv, 50 ml“ znamke sundance

Nakupujte v dm spletni trgovini

Veganska in vodoodporna

„Set transparentni sprejev za zaščito pred soncem Sport, ZF 30“ znamke sundance

Nakupujte v dm spletni trgovini

Primerna za otroke

„Ultra Sensitiv mleko za zaščito pred soncem, ZF 50+, 200 ml“ znamke sundance

Nakupujte v dm spletni trgovini