Active Beauty
Zaščitite otroka in hkrati tudi morje
Besedilo: Elisabeth Sas, Anna Essl, Eva Pohn, Alexandra Degn

Zaščiteni pred soncem

Zaščitite otroka in hkrati tudi morje

Izjemno pomembno je, da otroke že od malega navajate na uporabo zaščite pred soncem, podučite pa jih tudi o tem, zakaj je sonce pomembno za nas vse. A koliko sonca je še koristno za nas? Katere otroške kreme za zaščito pred soncem so najboljše? In ali obstajajo tudi kreme, ki ne škodujejo morjem, jezerom in rekam? Za odgovore na ta vprašanja smo povprašali strokovnjake.

Pravzaprav naj otroka v prvih dvanajstih mesecih ne bi izpostavljali neposredni sončni svetlobi. Kako nam to lahko uspe in zakaj kljub temu (seveda tudi pri dm-u) vseeno obstajajo otroške kreme za zaščito pred soncem? Po pogovoru s strokovnjaki smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako že majhne otroke navaditi na previdnost pri UV-sevanju in na dosledno uporabo zaščite pred soncem. (V nadaljevanju si preberite, kako pravilno odreagirati, če se pojavi alergija na sonce.)

Osem dejstev o otroških kremah za zaščito pred soncem

Kaj je dobro vedeti o otroški zaščiti pred soncem?

Otroška koža je petkrat tanjša od kože odraslih, zaradi česar je še posebej občutljiva. Če je le mogoče, naj bi se soncu v čim večji meri izogibali med 12. in 16. uro. Za dojenčke in otroke je priporočljiva zaščita pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem, torej 50+. Bolj primerne zanje so kreme z mineralnimi filtri, saj začnejo učinkovati takoj po nanosu in ne prodrejo v globino kože. Optimalna dodatna zaščita so oblačila, izdelana s posebnimi tehnikami šivanja ali z impregnacijo, ki zagotavljajo posebno zaščito pred UV-žarki.

Kako dolgo so lahko soncu izpostavljeni dojenčki?

V prvih dvanajstih mesecih naj majhnih otrok sploh ne bi izpostavljali direktni sončni svetlobi. A tega na družinskih izletih ali dopustih žal ne moremo vedno preprečiti, zato velja naslednje:

  • Dojenčke v vozičku vedno zakrijte s senčnikom in pomično streho (ki ščiti tudi pred pregrevanjem!), dodatno pa jih zaščitite tudi z oblačili.
  • Glava je še posebej občutljiva, zlasti vrat in ušesa. Zato naj otroci nosijo pokrivalo ali kapo z dodatno zaščito v
  • Uporabi sredstva za zaščito pred soncem se v prvem letu življenja raje izogibajte, še posebej neprimerna zaščita je otroško olje.

Kako lahko otroško kožo pripravite na sonce?

Počasi in z visokim zaščitnim faktorjem. Sredstvo za zaščito pred soncem lahko dodatno prilagodite strukturi kože vašega otroka. Otroci z zelo suho kožo potrebujejo posebne negovalne sestavine. Poleg tega je dobro otroka že zelo zgodaj navaditi na to, da nosi sončna očala ter na ta način zaščiti tudi oči.

Kaj morate upoštevati pri aktivnostih na prostem?

Če ste dalj časa na prostem, otroke večkrat v dnevu namažite s kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Sredstvo za zaščito pred soncem se namreč med potenjem ali brisanjem odstrani, tudi če gre za vodoodporne kreme. Pri čofotanju v vodi lahko otroka dobro zaščitite z majico z UV-zaščito in naglavnim pokrivalom. Žarki se namreč pri vodi odbijajo v vse smeri, zaradi česar se otroci tudi v senci pod senčnikom ne morejo dovolj skriti pred soncem. Enako velja tudi v hribih: Žarki so tam še posebej močni, zlasti, če so hribi še zasneženi. Pri izletih v višje ležeče predele svetujemo, da izberete izdelek, ki nudi ustrezno zaščito tako pred soncem kot pred mrazom.

Zakaj so sončne opekline v prvih letih življenja še posebej kočljive? ?

b še ne more dovolj hitro proizvesti zadostne količine pigmentov, ki veljajo za naravno lastno zaščito, pa tudi po škodljivih posledicah UV-žarkov se le stežka obnovi. Na ta način se opekline pojavijo prej in so večjega obsega. Vsaka sončna opeklina poleg tega poviša tveganje za razvoj različnih vrst kožnega raka. V primeru rdečice na večji površini kože pa otroka v vsakem primeru peljite k zdravniku.

Ali potrebuje otroška koža po igri na soncu dodatno nego?

Otroci načeloma ne potrebujejo posebnega losjona za nego kože po sončenju. Glavno je, da po celem dnevu na soncu kožo v zadostni meri navlažite. Zlasti pri sestavinah v izdelkih za otroško nego velja: Manj je več pri kremah za zaščito pred soncem za dojenčke in otroke. V čim večji meri se izogibajte izdelkov z dodanimi parfumi ali eteričnimi olji. Pri otrocih se zelo pogosto uporablja aloe vera. Pri občutljivi otroški koži je priporočljivo, da po sončenju uporabite običajne izdelke za nego, na katere je koža že navajena.

Od katerega leta dalje bi morali redno pregledovati materina znamenja?

Načeloma bi bilo dobro, če bi bili starši sami pozorni na spremembe pri materinih znamenjih svojih otrok. Priporočljive so tudi redne kontrole pri dermatologu, če je znamenj več ali če ste v družini že imeli kakšen primer kožnega raka.

Kateri so najbolj znani miti o zaščiti pred soncem?

Resnično zmotno je prepričanje, da sončne opekline pri otrocih niso tako slaba stvar, ker naj bi se koža utrdila proti UV-sevanju. To ne drži. Številni tudi verjamejo, da z uporabo zaščite pred soncem ne morejo porjaveti. V resnici pa koža kljub temu proizvaja pigment melanin, traja sicer malce dlje, da porjavite, a zagotovo je to za vas bolj zdravo. In mimogrede, otroško olje ne ščiti otroške kože pred sončnimi opeklinami, zato to ni primerna zaščita pred soncem.

Katere kreme za zaščito pred soncem so dobre tako za kožo kot tudi za naravo?

Vsako leto v vodah po svetu pristane pribl. 14.000 ton sredstev za zaščito pred soncem. En del se v vodah izgubi med kopanjem, tudi če gre za vodoodporne izdelke, preostanek pa med prhanjem po kopanju. Nekateri kemični UV-filtri so sporni, kar se tiče vplivov na telo in okolje. Oktinoksat in oksibenzon sta kemikaliji, ki lahko napadeta mikroalge, torej hrano, s katero se preživljajo korale. Na ta način korale zbledijo in svetla bivališča številnih prebivalcev morja začnejo izginjati. Veliko težavo predstavlja tudi mikroplastika in ostale umetne snovi.

Ali obstaja zaščita pred soncem, ki je prijazna tudi do koral?

Na Havajih, otočju Palau in ostalih rajskih dopustniških krajih po svetu je po novem dovoljena samo še takšna zaščita pred soncem, ki je prijazna do koral. A tudi pri nas bi lahko za zaščito narave pričeli uporabljati bolj okolju prijazne snovi. Za otroke so še posebej priporočljive kreme za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri. S cinkovim oksidom in titanovim dioksidom na koži ustvari tanek film, ki začne delovati takoj, in sicer na način, da odbija sončne žarke kot ogledalo. Kemikalij za takšno vrsto zaščite ne potrebujemo, ustrezni izdelki pa so označeni celo kot certificirana naravna kozmetika. S posebnimi oznakami certifikatov (Ecocert, BDIH) lahko prepoznate tudi izdelke, ki so brez nano delcev. A tudi med sintetičnimi zaščitnimi sredstvi lahko najdemo alternative, ki so varne in okolju prijazne.

Naslednji izdelki za zaščito pred soncem so prijazni tudi do koral

Krema, ki je dovoljena tudi na Havajih

krema za zaščito pred soncem ZF 30 - visoka zaščita znamke sundance

Nakupujte v dm spletni trgovini

Brez dodatkov kemije

Losjon za sončenje Kids Mineral, ZF 50+ znamke NIVEA SUN

Nakupujte v dm spletni trgovini