Koliko sladkorja dnevno lahko zaužijejo otroci? Strokovnjaki svetujejo glede uživanja sladkorja pri otrocih in pojasnjujejo, kako pomembne so jasne meje pri konzumiranju sladkarij.

Zakaj otroci ne bi smeli uživati veliko sladkorja?

Evolucijsko gledano smo ljudje v osnovi nagnjeni k sladkemu okusu. Naši možgani so se že skozi prazgodovino naučili, da sladko ni strupeno. Težava pa nastane, če se otroci že v zgodnjem otroštvu navadijo uživati preveliko količino sladkarij – posledično razvijejo nagnjenost k temu okusu, zato se zdravi hrani, kot je zelenjava in grenka solata, upirajo. Poleg tega industrijsko predelana sladka živila vsebujejo tudi veliko maščob. Ko se ti izdelki znajdejo na mizi skupaj s sladkimi pijačami, so težave s prekomerno telesno težo praktično neizogibne. Poleg prekomerne telesne teže je negativna posledica prekomernega uživanja sladkorja tudi karies, sladkor pa lahko slabo vpliva tudi na koncentracijo.

Koliko sladkorja dnevno lahko zaužijejo otroci?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi otroci le 5 % dnevnih energijskih potreb pokrili s sladkorjem. Strokovnjaki zagovarjajo omejitev sladkarij pri otrocih. Predvsem v prvem letu se strogo odsvetuje uživanje predelanega sladkorja oz. dodajanje sladkorja prehrani, kasneje pa količino sladkorja, ki ga dnevno lahko zaužijejo otroci, omejimo na npr. 5 bonbonov ali 2 piškota ali 150 ml sladkane limonade. Starši se lahko orientirajo tudi po t. i. pravilu dlani – to pomeni količino sladkarij, ki ustreza velikosti otrokove dlani (npr. sladica po kosilu). Ker je velikost roke vezana na starost, otroci tudi lažje razumejo, da starši dobijo večjo količino sladkarij, saj so njihove roke večje. Pri vsem tem pa je pomembno, da smo otrokom dober zgled, saj ne glede na to, kaj slišijo, otroci pogosto sledijo dejanjem svojih staršev.

Skriti sladkor: Zavestno prehranjevanje in alternative sladkorju za otroke

V številnih živilih, kot so žitne ploščice in sadni jogurti, najdemo "skrit sladkor" oziroma ti vsebujejo več sladkorja, kot mislimo, zato moramo med dnevni vnos sladkorja šteti tudi tovrstna živila. Pri izdelkih za otroke je treba zagotoviti, da so čim manj predelani in vsebujejo malo umetnih dodatkov, konzervansov in arom. Priporočljivo je, da smo pozorni na sestavine in označbe na embalaži, kot je na primer 'lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok' in v tem primeru raje izberemo alternativo. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da si prizadevamo otroke že zgodaj ozaveščati o prehrani in jim ponuditi čim več znanja o alternativah sladkorju. Tako se lahko naučijo, da je za sladkanje včasih boljša izbira sadje, na primer jagodičevje, ali slajenje sladic z medom. Namesto sladoleda lahko poskusijo navadni jogurt z svežim sadjem, namesto sladkanih kosmičev za zajtrk pa ovseno kašo s sadjem.

Koliko sladkorja na dan? Pomembne so jasne meje

Zagotovo poznate naslednjo situacijo: Na blagajni v trgovini so postavljene številne skušnjave, med čakanjem pa otrok joka in prosi, ker bi rad še eno liziko. Starši za to potrebujete močne živce in razumevajočo vzgojo, kar pa ne pomeni, da otroku ne postavite jasnih mej in se držite svojih načel. Tudi stari starši s sladoledom in sladicami, ki že močno presegajo dovoljeno količino, pogosto želijo le pocrkljati svoje vnuke in ne mislijo nič slabega, a je hkrati pomembno, da ima vaš otrok jasno zavedanje o pravilih, koliko sladkorja je dovoljeno na dan. Seveda obstajajo izjeme za posebne priložnosti (prazniki, rojstni dnevi ...), vendar je pomembno, da otrokom jasno sporočimo, da gre za izjeme – sicer se hitro spremenijo v pravilo. Popolna prepoved sladkarij pa ima največkrat nasprotni učinek – zaradi tega postanejo čokoladice in podobno za malčke še bolj zanimive in privlačne. Sladkarij poleg tega ni priporočljivo uporabljati kot nagrado ali kazen, saj to lahko vodi v nezdrave prehranjevalne navade.