Active Beauty
Otrok je star že 4 leta in se ponoči še vedno zbuja

Kaj lahko storijo starši?

Otrok je star že 4 leta in se ponoči še vedno zbuja

Tudi vaš otrok ne prespi noči? Kaj lahko naredite? Žal se zna zgoditi, da še dolgo ne bo prespal cele noči. S spodnjimi nasveti vam bomo vseeno skušali pomagati.

Teme, s katerimi se ukvarja večina staršev: nezdrava prehrana, težave pri umivanju zob, previjanje, močenje postelje in nočno spanje. Tudi vas sprašujejo, ali otrok že prespi noč? Gre za vprašanje, ki starše po nepotrebnem obremenjuje. Mnoge družine namreč nočno zbujanje spremlja leta in leta. Nekateri otroci se zbujajo celo, ko so že v šoli. Ljudje se po koncu spanja prebudimo. Obstajajo različne teorije, zakaj se je med evolucijo razvilo t. i. kratko prebujanje. Če torej vaš pet- ali šestletnik še vedno ponoči hodi v vašo posteljo, ima zato tehten razlog - evolucijo.

Zato ne obupavajte, če morate povedati, da se vaš otrok ponoči še vedno zbuja. Če želite vedeti, kaj vseeno lahko storite, si preberite naše nasvete v nadaljevanju. In mimogrede, ko otroka odstavite od dojenja, ste morda že korak bližje temu, da se ponoči ne bo več zbujal. A vsak otrok je drugačen in dejstvo je, da se vsak dan spreminja in razvija, to pa velja tudi za njegove spalne navade.

 

Zakaj otrok ne prespi noči?

Pogosto se mladim staršem očita, da so nekaj naredili narobe, če se otrok pri neki določeni starosti ponoči še vedno zbuja. Otrok ravna popolnoma nagonsko, saj potrebuje zaščito odraslih in močnejših od sebe. Zato znanstveniki in pediatri opozarjajo, da nikar ne skrbite, da boste otroka razvadili, če ga boste pustili, da spi v vaši postelji.

Dejstvo je, da danes novorojenčki v svojih posteljicah niso izpostavljeni nevarnosti, da bi postali plen ali zmrznili zaradi mraza, vendar dojenček seveda ne zmore racionalnega pogleda na samo situacijo. Otroci že milijone let iščejo telesno varnost, tj. bližino staršev. In ta želja po bližini ne mine kar sama od sebe, ko otrok dopolni 1 leto. Zato je (majhnim) otrokom težko prespati noč.

Spremembe negativno vplivajo na otrokovo spanje

Tudi če se vaš otrok že dolgo ponoči ne zbuja več, se pogosto pojavi ta nagonska potreba po varnosti, ko se v njegovem življenju pojavijo večje spremembe. To so lahko selitev, vstop v vrtec ali šolo ali druge oblike stresa, ki zamajejo otrokov svet. Zato se v času pomembnejših razvojnih korakov (npr. faza odtujevanja od staršev) pogosto pojavijo težave s spanjem. Otrok, ki torej ne želi spati sam, ne zaostaja v razvoju, prej nasprotno.

Kdaj bo otrok prespal noč?

Kaj zgornje ugotovitve pomenijo za vas? Predvsem da se ni treba obremenjevati, če vaš otrok pri 2 letih še vedno ne spi v svoji postelji in se ponoči zbuja. Tako obnašanje je posledica evolucije in ne pomeni, da otrok manipulira z vami. Zato nikar ne imejte slabe vesti, če občasno spi v vaši postelji. Zaradi vaše bližine se ne bo razvadil.

Kaj lahko storite, če vaš otrok ne prespi noči?

1. Okrepite otrokov občutek varnosti

Poskrbite, da boste zadovoljili otrokove potrebe po hrani, toploti, varnosti in bližini. Tudi če so otroci že večji, jih pozorno in ljubeče spremljajte skozi težke faze. Vsaka večja sprememba, kot so npr. selitev, bolečina ob ločitvi od staršev, vstop v šolo ali menjava šole, vpliva na otrokovo spanje in lahko povzroči, da se ponoči začne zbujati.

2. Držite se ritualov

Z rituali, kot so branje zgodbic za lahko noč, pesmice pred spanjem ali kopel, ustvarite rutino, ki otroku daje občutek varnosti. Tudi če že hodijo v šolo, radi vidijo, če jim starši pred spanjem kaj preberejo ali se z njimi pocrkljajo. Pogosto se otroci šele zvečer toliko umirijo, da se odprejo staršem in jim zaupajo svoje težave. Ohranjajte ta zaupljivi odnos, ker vam bo olajšal komunikacijo v puberteti.

3. Opazujte otroka in izkoristite umirjeno fazo 

Pri majhnih otrocih se aktivne in umirjene faze izmenjujejo na 50 minut. Upoštevajte to, ko dajete otroka v posteljo, tako bo lažje zaspal. Vedno imejte v glavi, da je besedna zveza »prespati noč« pravzaprav napačna, kajti vsi, tudi odrasli, se večkrat ponoči zbudimo. Razlika je le v tem, da se majhni otroci še ne znajo sami pomiriti in nazaj zaspati. Če otrok prikobaca v vašo posteljo, preprosto uživajte. Čez nekaj let boste to bližino močno pogrešali.