Active Beauty
Pet nasvetov za trajnostno jesensko ustvarjanje z otroki
Besedilo: Caroline Essl, Eva Pohn

Brez navodil

Pet nasvetov za trajnostno jesensko ustvarjanje z otroki

Starši so nagnjeni k temu, da otrokom pri ustvarjanju dajejo konkretna navodila. To je povsem nepotrebno: otroke naravnost razganja od ustvarjalnosti in obožujejo, če imajo pri tem proste roke. Naš predlog: dobro se oblecite in odpravite v bližnji gozd. Tam vas čaka vrsta naravnih materialov, ki jih lahko odlično uporabite za ustvarjanje. Naberite jih v škatlo, nato pa opazujte otroke, kako bodo iz njih vrele ideje.

Kreativno ustvarjanje z otroki uri čute, fino motoriko in ustvarjalnost. Slednja se razvija predvsem, če pustite otrokom pri ustvarjanju proste roke. Pri pripravah poskrbite za trajnostne in naravne materiale za ustvarjanje. Pojdite torej v naravo in poiščite ustrezne predmete za ustvarjanje na poljih, travnikih in v gozdovih. Boste videli, vi in vaši mali umetniki boste kmalu bogatejši za cel kup reči. Poleg tega je veliko zabavneje uporabiti nekaj, kar že obstaja, in to z veliko mero domiselnosti in kreativnosti obuditi k novemu življenju kot pa v trgovini kupiti vnaprej pripravljen material za ustvarjanje.

Trajnostno in kreativno ustvarjanje z otroki: Pet nasvetov

Ali ste vedeli, da morate pri ustvarjanju z otroki varčevati ne le z navodili, temveč tudi s pohvalo? Izdali vam bomo, kako pri kreativnem in trajnostnem jesenskem ustvarjanju z otroki vse naredite prav:

1. nasvet: Pustite otrokom, da ustvarjajo (sami)

Čeprav se morda iz vrtca spomnite drugače, otroci za ustvarjanje ne potrebujejo vedno natančnih navodil in staršev, ki sedijo zraven. Pustite knjige z idejami za ustvarjanje po korakih raje v predalu in dovolite malim, da sami preizkusijo različne stvari. Tako bodo hkrati krepili kreativnost in samostojnost. In kdo pravi, da mora biti žaba zelena ali da hiša ne more imeti kril? Veselite se presenetljivih rezultatov!

2. nasvet: Pripravite škatlo za ustvarjanje

Skupaj z otroki pripravite naravne materiale – vejice, liste, kostanje, želode in kamne. Naberite jih v škatlo za ustvarjanje. Seveda v njej ne smejo manjkati niti osnovni pripomočki, kot so papir, barvice, lepilo in škarje. Poleg tega so zelo priljubljene stvari škatle za jajca, jogurtovi lončki, rolice toaletnega papirja in gumbi – pogosto ravno najbanalnejše stvari otroke najbolj očarajo.

3. nasvet: Včasih je lahko kaj tudi brez načrta

Poslovite se od strogega sistema ustvarjanje – pospravljanje – igra – konec. Zakaj se ne bi smeli otroci z ustvarjenim izdelkom igrati že vmes? Pri tem morda dobijo nove ideje, kako bi lahko izdelek še »izboljšali«. In zato je dobro, da so pripomočki za ustvarjanje še vedno pri roki.

4. nasvet: Spodbuda ja, pričakovanje ne

Če želi vaš otrok na vsak način izdelati lisico in vas vprašujoče pogleduje, mu seveda namenite nekaj nasvetov. Lahko mu pokažete sliko lisice, izdelane iz papirnatega krožnika, ali pa mu v grobem razložite, kaj naj naredi – tudi za starše ni strogih pravil. Pomembno je le, da nimate prevelikih pričakovanj glede rezultata. Če namesto lisice nastane zajec ali nekaj nedoločljivega, kreativnega, je prav tako v redu.

5. nasvet: Zaupajte otrokom

asno je, da za otroka niso primerne koničaste škarje, sekundno lepilo in alkoholni flomaster. Prav pa je, da imajo nadobudni umetniki na voljo posebne škarje za otroke, lepilo v tubi in barvice. Kaj pa bi bila ustvarjalna svoboda brez ustreznih pripomočkov? Pa brez skrbi, svojim otrokom lahko mirno zaupate. Majhne nezgode se lahko pripetijo tako pri igri na vrtu kot pri ustvarjanju – to je preprosto del odkrivanja sveta.

Dodatni nasvet za ustvarjanje:

V tem videoposnetku boste našli navodila za izdelavo ljubkega zmaja iz svilenega papirja. Veliko zabave pri ustvarjanju in naj poleti v nebo!