Active Beauty
4 koraki, kako učinkovito pospraviti knjižno polico
Besedilo: Magdalena Langeder

Projekt za konec tedna

4 koraki, kako učinkovito pospraviti knjižno polico

V številnih bivalnih prostorih predstavljajo knjižne police osrednjo točko in so lastnikom v ponos. Kaj hitro pa lahko postanejo prenasičene ter nepregledne, saj je knjig preveč in le stežka najdete prav tisto, ki jo iščete. V nadaljevanju vam bomo zaupali nekaj koristnih nasvetov, kako se znebiti starih knjig, kako odsluženim knjigam vdihniti novo življenje in kako poskrbeti za trajno urejenost knjižne police.

4 koraki za učinkovito pospravljanje knjižne police

Ni nujno, da bodo pri pospravljanju nastali kupi in kupi knjig za odpis, saj je urejanje knjižne police tudi čustven zalogaj – od katerih del se boste brez težav poslovili in na katera ste preveč navezani? V nadaljevanju preberite, kako lahko v štirih korakih učinkovito uredite svojo knjižno polico.

1. korak: Red in sortiranje

Vsak začetek je … kaotičen. Najprej knjižno polico popolnoma izpraznite in razporedite svojo zbirko knjig, npr. na tleh. Tako boste med svojo zbirko odkrili že pozabljene zaklade ter dobili pregled nad tem, kaj obdržati in česa se znebiti. Nato se lotite sortiranja – najbolje, da si omislite sistem, npr. sistem semaforja. Knjige, ki želite obdržati, označite z zeleno, z rumeno označite knjige, pri katerih se ne morete odločiti, z rdečo pa tiste, od katerih ste se pripravljeni posloviti.

2. korak: Poslovite se od starih knjig

Branje sproži celo paleto čustev, zato se na nekatere knjige lahko tudi zelo navežemo. Težava nastane takrat, ko se je je od določene knjige treba posloviti. Bodite pragmatični in razmislite, katere knjige za vas niso več relevantne (npr. turistični vodnik, ki ste ga potrebovali pred mnogimi leti). Imate morda v zbirki delo, ki ga danes zagotovo ne bi več kupili? Tudi te knjige ne potrebujete več! Pomagate si lahko tudi z zadnjo stranjo knjige – na hitro jo preletite in takoj boste vedeli, ali boste knjigo še kdaj prebrali ali ne. Nekatere tiskane izdaje lahko nadomestite z digitalnimi, npr. slovarje ali enciklopedije, katerih vsebina sčasoma tako ali tako zastara.


3. korak: Knjigam vdihnite novo življenje

Takoj ko naredite čistko, je čas, da razmislite, kam z odsluženimi knjigami. Če menite, da so knjige še primerne za uporabo, jih lahko podarite knjižnicam, odnesete v antikvariat ali jih odložite v Centrih ponovne uporabe. Pred leti je zaživel projekt Knjižnica na prostem, kjer lahko v hišicah, ki so postavljene v različnih krajih po Sloveniji, pustite rabljene knjige in si po želji vzamete katero, ki je na voljo. Knjige lahko seveda podarite tudi prijateljem ali sorodnikom. Ravnajte trajnostno!

Eden priljubljenih in vse bolj razširjenih načinov izmenjave knjig so tudi Knjigobežnice. Gre za to, da prebrane knjige pustite na katerikoli lokaciji v Sloveniji. Izmenjavo knjig lahko spremljate tudi na spletu (npr. na družbenem omrežju Facebook), kjer se knjižni molji med sabo obveščajo, kje so pustili knjige. Knjiga postane knjigobežnica, ko jo nekje odložite in v njej pustite sporočilo, na primer: "Zdravo, ta knjiga je namenjena tebi, če jo najdeš, sporoči." Na različnih lokacijah so postavljene tudi hišice z napisom KNJIGOBEŽNICE, kjer si prav tako lahko izposodite ali oddate knjige. Obiščite tudi spletno stran Buksel, ki je namenjena menjavi, izposoji ter prodaji učbenikov in knjig.

4. korak: Optimizirajte razvrščanje knjig

Na koncu je na vrsti postavitev in reorganizacija knjižne police. Dela lahko razvrstite na različne načine, npr. po avtorjih, žanru ali temi. Knjige lahko razporedite tudi po barvi, velikosti, pisavi ali vezavi (trda vezava, mehke platnice, speta knjiga), kar vam bo olajšalo delo pri dodajanju novih pridobitev. Po drugi strani pa vam bo razvrščanje po avtorjih prihranilo dolgotrajno iskanje želenega dela. Pripomočki, kot so pregrade, držala, knjižne opore in po potrebi napisi, poskrbijo, da boste želeno delo zlahka prepoznali in brez težav našli.