Ste mislili, da se bo situacija po jutranji slabosti (in ostalih težavah na začetku nosečnosti) samo še izboljšala, zdaj pa vam neprijetna zgaga krati nočni počitek? Zagotavljamo vam, da niste edini, ki se soočate s tem v času nosečnosti. Vsaka druga nosečnica ima namreč težave z neprijetnimi in pekočimi bolečinami v predelu želodca. Razlog za to je hormon progesteron, ki omogoča sproščanje mišic in preprečuje nezaželeno krčenje maternice. Na žalost pa se zaradi progesterona sproščajo tudi druge mišice v telesu – pogosto tako hormon vpliva na mišico zapiralko med želodcem in požiralnikom. Še posebej v zadnji fazi nosečnosti imajo organi, torej tudi želodec, manj prostora zaradi povečanega volumna maternice. Zaradi povečanega pritiska pa se želodčna kislina dviguje v požiralnik.

Z vami delimo, kako se lahko soočite z zgago v nosečnosti.

Je možno preprečiti zgago v nosečnosti?

Zagotovo lahko težave z zgago omilite, predvsem pa lahko to dosežete same s pravilno prehrano.

Katera živila lajšajo zgago?

  • Banane nevtralizirajo želodčno kislino.
  • Prežvečeni mandlji, lešniki in indijski oreščki lahko vežejo želodčno kislino.
  • Počasno in temeljito žvečenje kuhanega krompirja in surovega korenja prav tako povzroči vezavo želodčne kisline.

Katere pijače pomagajo pri težavah z zgago v času nosečnosti?

  • Negazirana (mineralna) voda ter različni čaji, npr. komarčkov, ingverjev, žajbljev in kuminov čaj, redčijo želodčno kislino.
  • Glina, raztopljena v topli vodi, prav tako olajša težave z zgago.
  • Mleko je nadvse kontroverzno – zaradi rahlo kisle pH-vrednosti ne more nevtralizirati želodčne kisline, a vseeno mnogim ženskam prinese olajšanje.

Kako se prehranjevati pravilno?

Priporočamo, da raje pojeste 4 do 5 manjših obrokov dnevno kot pa 3 velike. Izogibajte se kofeinu in pijačam z mehurčki, prav tako tudi mastnim, sladkim in zelo začinjenim jedem. Tik pred spanjem ni priporočljivo jesti. Če imate zgornji del telesa med spanjem nekoliko privzdignjen, vam lahko to pomaga preprečiti refluks želodčne kisline.

Ko nič več ne pomaga – lahko med nosečnostjo jemljemo zdravila proti zgagi?

Če so vaše težave z zgago še posebej močne, je odgovor da. Nosečnica se mora seveda pred tem pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom.

Kaj poleg hrane in pijače pomaga proti zgagi?

Pri težavah z zgago lahko pomagata kraniosakralna terapija in akupunktura. Kraniosakralna terapija je nežna terapevtska tehnika, ki aktivira človekove samozdravilne moči. Ta posebna oblika nežnega dotika razrešuje blokade ter prinaša sprostitev na telesni in čustveni ravni. Kraniosakralna terapija vključuje in uravnovesi pretok energije in pulziranje energij v glavi, vzdolž hrbtenice, na križnici in v cerebrospinalni tekočini.