Active Beauty
Vzgoja brez kričanja

Praktični nasveti.

Vzgoja brez kričanja

Imate slabo vest, če povzdignete glas nad svojimi otroki? Spodaj si preberite nasvete strokovnjakov, kako otroke vzgajati brez nepotrebnega kričanja.

Občutek jeze, ki mu sledi kričanje. Predvsem v t. i. fazi kljubovanja si marsikdo pogosto ne zna pomagati drugače. Mnogi starši se sramujejo svojih izbruhov, ko izgubijo živce, a se preprosto ne znajo odzvati drugače.

7 nasvetov, kako vzgajati otroke brez kričanja

 

1. Ugotovite, od kod izhaja vaša jeza

Otroci se igrajo s hrano ali mečejo igrače v zrak in vi začnete nenadzorovano kričati. Vas to res tako močno razjezi? Ali ste morda le tako utrujeni, da ne zmorete biti več potrpežljivi? Ugotovite, kaj je tisto, kar vas v resnici jezi. To je prvi korak k temu, da se boste v prihodnje odzvali drugače.

2. Pazite nase

Ko veste, kaj vas zares razjezi, lahko začnete delovati proti temu. Če ste utrujeni, se naspite. Če ste izčrpani, potrebujete sprostitev. Seveda se to sliši precej preprostejše, kot je v resnici. A kot starši morate sami prevzeti odgovornost zase. Pomislite, kako pomembno je vaše počutje. Šele ko boste vi dobro, boste lahko brez kričanja dobro poskrbeli za svoje otroke.

3. Dovolite svojim otrokom, da se prepustijo čustvom

Pomembno je, da vaši otroci razvijejo pozitivne in negativne občutke, kot so npr. jeza, strah ali žalost. Kajti le otroci, ki že od malega občutijo vsa čustva, bodo z njimi kasneje lahko shajali. Sem sodijo tudi prepiri. Tudi ti otrokom omogočajo, da se razvijajo. Če se tega zavedate, jih boste lažje spremljali in podpirali, ko jim bo hudo. Pogosto je dovolj že, da ste jim preprosto na voljo.

4. Počakajte, da jeza mine

Jeza je kratkotrajno čustvo, ki vaše telo prevzame za približno 90 sekund, potem se ponovno vključi um. A pogosto je že to dovolj, da zakričite. Ko vas bo naslednjič popadla jeza, poskušajte samo dihati in začutiti svoje telo. Mnogih načinov pomirjanja se lahko tudi naučite, npr. pravilnega dihanja za lažji nadzor nad čustvi, da v situacijah, ki vas razjezijo, ne bi imeli glasnih izpadov.

5. Odreagirajte šele, ko niste več jezni

Odreagirajte šele, ko bo 90 sekund mimo, in sicer, če se le da, čim bolj umirjeno. Namesto da kričite na otroka, bodite jezni na steno in namesto da odvihrate iz sobe, stopite le korak nazaj. Tako se lahko postopoma naučite odreagirati mirno in brez kričanja.

6. Med komunikacijo otroke glejte v oči

Na splošno velja, da morate svoje otroke dobro slišati in videti, ko govorite z njimi. Zato po potrebi počepnite, da otroka gledate v oči in začuti vašo navzočnost. Tako boste mnogo bolj povezani z njimi, kot če se derete iz ene v drugo sobo ali se morda pogovarjate med brisanjem posode. In še to: Otroci vas dobro slišijo tudi brez kričanja.
 

7. Z otroki govorite o svojih občutkih

To pomaga predvsem v situacijah, ko vas otroci razjezijo in bi najraje začeli kričati. Z izjavami »Zmešalo se mi bo zaradi tebe!« ali »Zakaj si tako naporen?« otroka prizadenete, hkrati pa nanj prenesete odgovornost za svoje občutke, kar uničuje vajin odnos. Pogovorite se s svojim otrokom in mu povejte, kako se počutite. Recite mu npr. »V tem trenutku sem preprosto preobremenjen/a.« ali »Potrebujem malo svežega zraka.«