Active Beauty
Balzami, kure in drugo. Katero nego za lase dejansko potrebujete? 
Besedilo: Nina Horcher

Pravilna nega las

Balzami, kure in drugo. Katero nego za lase dejansko potrebujete? 

So vaši lasje kljub bogati negi brez sijaja? Zelo verjetno je, da ste jih preveč negovali. Svetovali vam bomo, česa se v takem primeru izogibajte in kako jih negovati, da bodo spet sijoči.

Glavno načelo, ki velja za nego kože, velja tudi za nego las: manj je več! Če so vaši lasje motni in štrenasti, ne potrebujete dodatne bogate nege. Dejansko je ravno nasprotno – potrebujete odmor od večine izdelkov, ki jih uporabljate.

Če se vaši lasje hitro naelektrijo in so obenem brez volumna, je to znak, da jih preveč negujete, pravi dm-ova trenerka za kakovost Renate Harrer. Vprašali smo jo, kaj spada k ustrezni negi las in kdaj se je dobro odpovedati izdelkom, kot so maske za lase in balzami.

Nega las: 3 znaki, da so lasje preveč negovani

1. Preveč izdatne negovalne sestavine

Vsi lasje ne potrebujejo izdatne nege. Balzam, ki recimo vsebuje kakavovo maslo, obremeni lase, ki potrebujejo samo malo vlage, pove lasna strokovnjakinja.

Načeloma velja, da le kemično obdelani ali pobeljeni lasje potrebujejo izdatno nego v obliki mask. »Če spadate v to skupino, potem pri vsakem umivanju uporabite obnovitveno nego, ki bo zaprla lasno povrhnjico,« pove Renate Harrer.

Če menite, da je vaše lase mogoče preprosto frizirati tudi, ko so mokri, in imajo lep naraven sijaj, se raje odpovejte izdatnejši negi. Dovolj je, če enkrat tedensko uporabite balzam. Kljub temu je dobro, če v vlažne lase vtrete balzam brez izpiranja. Ta bo po umivanju zaprl povrhnjico las.

2. Nalaganje ostankov negovalnih izdelkov

Silikoni so že nekaj časa na slabem glasu. Kljub temu jih še vedno najdemo v nekaterih izdelkih za nego las, denimo v balzamih in maskah. Enako velja za umetni keratin, ki lahko sicer zelo učinkovito poživi obremenjene lase, istočasno pa jih lahko celo preveč obremeni.

O morebitni kuri se posvetuje s strokovnjakom. Sčasoma se v laseh nalagajo ostanki teh sintetičnih snovi in zato lasje postanejo motni in izgubijo sijaj.

3. Sestavine, ki izsušujejo

Če so lasje kljub redni negi suhi, so lahko vzrok sestavine v izdelkih, ki jih uporabljate. Morda pa prepogosto uporabljate pripomočke za toplotno obdelavo las? Med sestavinami, ki izsušujejo, je glicerin, ki je v mnogih izdelkih prisoten zato, ker podari lep sijaj. V manjših količinah veže vlago, v prevelikih pa lase lahko izsuši.

Harrerjeva svetuje: »Pri izbiri šampona bodite pozorni na sestavino Sodium Laureth Sulfate. Čistilni tenzidi so odgovorni, da se šampon speni, po drugi strani pa lahko izsušujejo lase in lasišče. Dobro preglejte seznam sestavin na embalaži izdelkov za nego las; zgoraj navedene snovi ne smejo biti med prvimi na seznamu.«

Pravilna nega za preveč negovane lase

Tako kot telesu tudi lasem prija detox oz. razstrupljanje. Še posebej, ko so preveč negovani. Za učinkovito odstranjevanje negovalnih izdelkov in izdelkov za stiliranje iz vaših las strokovnjakinja svetuje šampone za globinsko čiščenje. Na embalaži so označeni z izrazi »Deep Cleansing Shampoo« ali »Clarifying Shampoo« in lase in lasišče očistijo učinkoviteje kot običajni šamponi.

Opravijo celo s silikoni. Ker so tako intenzivni, svetujemo, da jih ne uporabljate prepogosto. Po umivanju vtrite lahko vlažilno nego, ki bo zaprla povrhnjico las in jih tako zaščitila.