Active Beauty
Ravnanje las v šestih korakih
Besedilo: Margret Hoffmann

Ravni lasje samo v nekaj korakih.

Ravnanje las v šestih korakih

Preberite, na kaj morate biti pozorni, če si lase ravnate z likalnikom.

Likalnik za lase danes najdete že v vsaki kopalnici, saj z njim hitro lahko oblikujete pričesko. Tudi frizerji videz ravnih las težko dosežejo samo z uporabo okrogle krtače. Ključnega pomena pri ravnanju las z likalnikom sta priprava in nega las. V nadaljevanju z vami delimo nekaj trikov.

Ravnanje las: Šest nasvetov za svilnato sijoče lase

1. Nikoli ne ravnajte mokrih las

Najpomembnejše pri ravnanju las z likalnikom je, da so lasje popolnoma suhi. Stik mokrih las z zelo vročimi keramičnimi ploščami likalnika namreč lahko povzroči trajne poškodbe na laseh. Razlog: Likalniki se lahko segrejejo tudi do temperature 230 °C. Med likanjem se veliko vlage upari. Če se z vročim likalnikom dotaknete vlažnih las, tvegate boleče opekline lasišča in lasnih korenin. To pa v najhujšem primeru lahko privede do izpadanja, lomljenja in cepljenja las.

Pred likanjem si lase zravnajte z veliko ploščato ali okroglo krtačo. Tako bodo lasje dlje ostali ravni in jih nekaj dni ne bo treba likati.

2. Kako vroč naj bo likalnik?

Priporočljiva temperatura likalnika je odvisna od lasne strukture. Večina proizvajalcev za tanke, kemično obdelane ali poškodovane lase priporoča temperaturo od 120 °C do 150 °C. Zdravi lasje sicer prenesejo temperature do 200 °C. Še bolj vroč je likalnik lahko pri kodrastih laseh, in sicer do največ 230 °C.

Nasvet: Po ravnanju nanesite olje za lase, da bodo videti še bolj sijoči.

3. Pred likanjem vedno uporabite izdelek za zaščito las pred vročino

Vsako ravnanje las z likalnikom obremeni vaše lase bolj kot sušenje s sušilnikom in krtačo. Lase zato umijte s hranilnim in vlažilnim šamponom ter na lase nanesite tudi balzam.

Preden začnete z ravnanjem las z likalnikom, na lase nanesite izdelek, ki bo lase zaščitil pred vročino. Tak izdelek na laseh ustvari zaščitno plast in preprečuje, da bi likalnik vaše lase preveč izsušil. Poleg tega pa boste z njegovo pomočjo pričesko še lažje oblikovali.

Izdelek za zaščito las pred vročino nanesite na suhe lase, in sicer ga vrtite po vsej dolžini las in v lasne konice. Preden začnete z likanjem, pazite, da lasje niso vlažni. Po potrebi jih prej posušite s sušilnikom.

4. Ravnajte pramen za pramenom

Tudi če se vam zelo mudi, morate vedeti, da ne morete zravnati vseh las naenkrat. Z ustrezno sponko lase razdelite na pramene, nato pa zravnajte vsak pramen posebej. Pomembna je prava hitrost. Če boste prehitri, boste morali lase ravnati večkrat. Tako jih boste po nepotrebnem poškodovali. Če pa boste prepočasni, se vam lahko zgodi, da boste lase zažgali.

Z likalnikom napnite pramen las in likalnik nežno potegnite navzdol proti konicam.

5. Izbira pravega likalnika za lase

Pri izbiri likalnika za ravnanje las upoštevajte strukturo in dolžino svojih las. Pomembna je tudi vrsta grelnih plošč; keramični plošči imata za razliko od cenejših kovinskih bolj enakomerno temperaturo in lepše drsita skozi lase.

Manjši modeli so posebno primerni, če imate krajše lase ali želite ravnati frufru. Če imate dolge in goste lase, naj bo tudi likalnik večji in širši.

Nasvet: Pri zelo neukrotljivih laseh dodatno uporabite še kremo za ravnanje las.

6. Ravnanje frufruja

Najprej lase posušite s sušilnikom in okroglo krtačo. Morda boste želen rezultat dosegli že brez likalnika. Če pa ne, uporabite naslednji trik: Lase ločite na pramene. Tanjši ko bodo, lepši bo rezultat. Ne začnite neposredno pri robu lasišča, ampak začnite dva centimetra nižje. Zdaj lase z likalnikom nežno potegnite navzdol nekoliko proti notranjosti obraza.

Nasvet

Popolno ravno pričesko vam oblikujejo v dm Studiu.

Izdelke za zaščito las pred vročino poiščite na dm.si.

Losjon za zaščito las pred vročino in čudovit volumen

Losjon Balea Volumen Effekt s formulo za zaščito kolagena ščiti lase pred vročino do 200 °C.

Nakup opravite na dm.si.