Active Beauty
Štirje nasveti za zdravo lasišče in negovane lase

Zdravo lasišče

Štirje nasveti za zdravo lasišče in negovane lase

Se vam zdi, da so vaši lasje izgubili sijaj in vam ne pomaga niti šampon, prilagojen vašemu tipu las, niti negovalna maska? Imate morda težave z lasiščem? Temelj sijočih las je namreč prav zdravo lasišče. 

Štirje triki za zdravo lasišče 

1.  Zaščitite lase pred vročino!

Če je le mogoče, čim manjkrat uporabljajte sušilnik, kodralnik ali likalnik za lase, saj ti izsušijo vaše lasišče. Tudi vroča voda lasem lahko odvzame vlago in zaščitne lipide, zato las ne umivajte prepogosto. Vsakodnevno umivanje poruši naravno ravnovesje lasišča in ga razmasti. Če se vam lasje hitro zmastijo, si lahko pomagate s šamponom za suho umivanje las. Pri tem vedno pazite, da lase dobro razčešete ali skrtačite. Preverite pa tudi njegove sestavine. 
 
Ko je topleje, si vedno nadenite pokrivalo. Sonce namreč poškoduje lasišče, tudi če so vaši lasje zelo gosti. Dobro UV-zaščito potrebujete predvsem, če imate svetlo polt in lase, a tudi sicer pred soncem zaščitite vsaj prečo. Vedno, ko se odpravljate na sonce, imejte s seboj izdelke za lase z UV-filtrom. Še bolje pa bo, če uporabite kar običajni sprej za zaščito kože pred soncem, ki ima bistveno višji zaščitni filter. 


2. Lase pravilno razčešite

Pri pravilni negi las je zelo pomembna tudi ustrezna krtača. S kakovostno krtačo namreč lahko razčešete in hkrati tudi negujete lase ter lasišče. Strokovnjaki priporočajo naravne krtače. Med krtačenjem nežno masirajte lasišče in tako sebum enakomerno porazdelite po laseh. Ta namreč na laseh učinkuje kot naravni balzam, spodbudi prekrvavitev lasišča in tako poskrbi, da so lasje sijoči. 

Pomembno: Krtače ali glavnike redno čistite s šamponom in z njih odstranite lase, prhljaj in ostanke izdelkov za oblikovanje las.

3. Ustrezna prehrana

Enostranska prehrana ima lahko negativen vpliv na lasišče in še poslabša morebitne težave. Posledice hitrih diet se lahko na lasišču pokažejo tudi do tri mesece kasneje. Če ne uživate mesa, pazite na zadostno preskrbo s hranili in predvsem na vnos vitamina B12. Tisti, ki veliko potujete, in tisti, ki vam vsakdanji urnik ne omogoča vedno zdravih obrokov, posezite po prehranskih dopolnilih s cinkom, bakrom, selenom in biotinom. 


4. Preverjena domača sredstva

Jabolčni kis pomaga ohranjati ravnovesje pH-vrednosti lasišča in tako preprečuje prhljaj. Poleg tega blaži srbečico, ima dezinfekcijski učinek, kar preprečuje pojav glivic in bakterij, in pomaga, da se lasje ne zmastijo prehitro. Dve jedilni žlici kisa zmešajte z litrom vode in mešanico po umivanju vtrite v lase. Če želite, lahko izperete, ni pa nujno, saj bo kisel vonj med sušenjem tako ali tako izpuhtel. Dermatologi priporočajo tudi uporabo nekaterih drugih živil. Naredite si lahko npr. negovalni losjon iz piva ali hranilno masko iz jajc.  
 
Poleg zunanjih dejavnikov in enostranske prehrane na zdravje lasišča negativno vplivajo tudi hormonske spremembe ter kronični in psihični stres, zato je ključnega pomena uravnotežen življenjski slog. 

Če se vam na lasišču nenadoma pojavijo boleče spremembe ali dolgotrajne spremembe, poiščite pomoč dermatologa.